Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Tratamentul herpesului: între leacuri minune din grădină și știință

NewsMed
NewsMed

30 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 8749

Distribuie Articolul

Fie că este vorba de „frica de doctor”, sentimentul că fac economie sau iubirea față de obiceiurile ancestrale,  există încă un procent relativ mare din populație care apelează cu o încredere oarbă la leacurile băbești. Utilizate în scop profilactic sau curativ, tratamentele naturiste sunt alese de cele mai multe ori „după ureche” și nu substituie un tratament etiologic corect. În continuare, voi prezenta despre cum putem recunoaște infecția cu virus herpetic, care sunt cele mai comune leacuri băbești la care oamenii apelează și ce atitudine medicală ar trebui să adoptăm în privința herpesului.

Infecția cu virusul herpetic

Virusul herpes simplex se găsește sub două forme: HSV-1 , care afectează  mai ales regiunea buzelor și HSV-2  care afectează, de obicei, organele genitale. Transmiterea se poate face prin salivă sau contactul cu mucoasa afectată.

Odată infectată, o persoană devine purtătoare pentru toată viața. Cu toate acestea, simptomele nu apar decât în perioadele în care organismul este supus unui stres fizic sau emoțional sau când fondul imunitar este scăzut.  În perioadele de acutizare, infecția se manifestă prin apariția unor bubițe sau erupții cutanate la nivelul buzelor sau al organelor genitale, însoțite de arsuri și senzație de usturime. Uneori, printre simptomele de acompaniement, se pot număra febra, durerea musculară sau chiar mărirea ganglionilor inghinali.

Leacuri alternative în tratamentul herpesului

Pentru a scăpa de bubițele dureroase și inestetice, medicina alternativă ne recomandă o multitudine de tratamente. Aceste leacuri aplicate local promit să ne vindece peste noapte! În ciuda popularității lor, nu există studii care să le demonstreze eficiența. Dintre acestea, enumerăm :

Usturoi mărunțit și aplicat local, pe bubițe, și apoi clătit cu apă caldă

De ce nu ar trebui să procedăm așa?

Cu toate că usturoiul este un aliment gustos și sănatos, aplicarea lui pe o zonă deja sensibilă și iritată nu este o soluție. Din contră, poate produce mai multă usturime și durere fără niciun rezultat.

Lingura de lemn, încinsă și aplicată pe leziuni

Dermatologii ne sfatuiesc să nu aplicăm metode care pot modifica aspectul leziunilor (făcându-le, astfel, greu de diagnosticat corect). O lingură încinsă, pusă pe tegumentul sensibil nu va face altceva decât să irite zona și să genereze și mai multe complicații.

Pastă de dinți pe buze

Când vine vorba de tratarea herpesului cu ce găsim în casă, pasta de dinți are o popularitate foarte mare. „Succesul” ei este dat de senzația de răcorire a zonei, însă fără o reducere a inflamației.

Tratarea „cauzei”

Una dintre cauzele apariției simptomelor herpesului este o imunitate scazută. Ceea ce promit foarte multe suplimente este o creștere a imunității peste noapte, ca o „vrajă” care să ne apere de rele. Contrar impresiei generale legate de ceaiurile, pilulele și tincturile minune, acestea nu doar că nu ne ajută, ci pot fi dăunătoare. Când vine vorba de tratamente naturiste, nu știm exact ce cantitate de substanță activă găsim în respectivele preparate. Acest lucru se datorează faptului că producătorii de suplimente nu sunt obligați să specifice aceste detalii, spre deosebire de medicamente.

Pentru a explica mecanismele prin care suplimentele funcționează, trebuie să înțelegem în primul rând că imunitatea nu este un mecanism cu „on-off”, pe care îl putem activa prin ingurgitarea plantei-minune. Imunitatea este de două tipuri: dobândită în mod natural (înnăscută) sau dobândită artificial.

Organismul se apără de factorii patogeni prin intermediul structurilor de apărare. Cele înnăscute (ex: pielea, enzime, mucoase) acționează ca o barieră protectoare. Putem dobândi imunitate fie în urma expunerii la un patogen, fie în urma vaccinării.

O scădere a imunității poate fi cauzată de anumite boli grave, de aceea este recomandat ca în cazul unei infecții recurente să se consulte un specialist. În cazul în care o persoană suferă de boli auto-imune, suplimentele de creștere a imunității sunt total contraindicate.

Mitul „Echinaceea”

Cu efecte nespecifice de stimulare a imunității, echinaceea este mai degrabă un efect placebo sub formă de floare inofensivă, care a rămas întipărită în mentalitatea colectivă ca un panaceu miraculos. Fie că  este sub formă de tinctură, pulbere sau ceai, se presupune că acționează prin creșterea fagocitozei.  Oamenii de știință nu au emis o teorie concretă prin care ar acționa orice supliment de creștere a imunității. De aceea, o atitudine sceptică este cea mai adecvată atunci când suntem puși în fața sticluțelor frumos colorate ce ne promit o vindecare miraculoasă sau un organism perfect sănătos, dar fără o bază solidă.

Cum putem trata herpesul ?

În majoritatea cazurilor, diagnosticul herpesului se pune relativ ușor, pe baza aspectului clinic. În cazul în care există dubii, se recomandă efectuarea unor analize precum o biopsie a leziunii, efectuate de către medicul specialist.

Cu toate că s-a încercat standardizarea unui vaccin împotriva virusului Herpes simplex, rezultatele nu au fost  concludente. Rămâne, așadar, să apelăm la un tratament medicamentos atunci când infecția devine manifestă.  Singurul tratament eficient este cel antiviral, care poate diminua posibilitatea de transmitere a virusului și reduce disconfortul. Preparate antivirale precum Aciclovir se găsesc sub formă de unguent sau pastile și pot fi prescrise de către dermatolog.

Sfaturi pentru creșterea imunității

Concluzia specialiștilor este că nu dispunem de un medicament miraculos care să ne „crească imunitatea”. Cu toate acestea, există unele recomandări care ne pot ajuta să ne păstrăm sintemul imun puternic:

  • Adoptarea unui stil de viață sănătos
  • Menținerea unei greutăți optime
  • Consumul regulat de fructe și legume
  • Evitarea fumatului
  • Minimizarea stresului
  • Consumul de alcool în cantități moderate

Concluzie

Se spune că dacă un lucru sună prea frumos să fie adevărat, de obicei așa și este. Nu există un tratament al herpesului care să facă minuni peste noapte sau vreo pastilă care să ne ajute să nu ne îmbolnăvim. Cea mai bună recomandare pentru persoanele care se confruntă cu această problemă este viziteze un medic specialist, să ia un tratament verificat și eficient pentru a minimiza recăderile și să fie atenți la igiens personală pentru a nu transmite virusul. O bună informare în cazul problemei ne poate feri de efecte adverse și ne poate salva din a cheltui sume exorbitante pe „tratamente-minune”.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!