Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Tetanosul -cauze, simptome, tratament

NewsMed
NewsMed

22 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 3481

Distribuie Articolul

Tetanosul reprezintă o infecție bacteriană acută ce produce afectarea sinapsei neuromusculare și a centrilor motori de la nivelul sistemului nervos central. Tetanosul se caracterizează prin tonus muscular crescut și contracții generalizate, dureroase ale mușchilor striați. Tetanosul poate afecta persoane de orice vârstă și descrie 3 forme: localizată, cefalică și generalizată. Apariția tetanosului este favorizată de existența unor plăgi la nivelul tegumentului ce permit bacteriei să pătrundă în organism și să înceapă să își exercite acțiunea distructivă încă de la acest nivel.

Tetanosul – Cauze

Infecția tetanică este produsă de un bacil gram pozitiv, anaerob din genul Clostridium, Clostridium tetani. Clostridium tetani este o bacterie sporulată, cu spori foarte rezistenți la acțiunea căldurii, la uscăciune și la acțiunea dezinfectantelor și cu răspândire endemică la nivelul solului și în intestinele animalelor. Bacilul este patogen atât prin multiplicare la locul pătrunderii în organism, cât și prin eliberarea unor produși cu grad mare de toxicitate, toxinele tetanice: tetanospasmina și tetanolizina.

Odată eliberate, prin intermediul torentului sangvin sau pe calea nervilor periferici, toxinele tetanice ajung la nivelul joncțiunii neuromusculare unde blochează sinapsele inhibitorii generând contracții musculare spasmodice sau la nivelul centrilor motori din sistemul nervos central. Toxinele tetanice au, de asemenea, și efect toxic asupra cordului, producând dezechilibre majore și la acest nivel.

Tetanosul – Transmitere

Infecția tetanică nu se transmite de la om la om. Transmiterea se face prin intermediul solului, prin contact direct sau prin obiecte contaminate, astfel sporii ajungând în contact cu leziuni de la nivelul pielii: arsuri, striviri, zgârieturi etc. În condițiile unui țesut necrotic și a unei vascularizații scăzute la acel nivel apare germinarea sporului, cu declanșarea propriu-zisă a infecției. CDC relatează că, rareori, sporii au pătruns în organism prin leziuni cauzate de: infecții dentare, înțepături de insecte, intervenții chirurgicale, utilizarea drogurilor intravenoase.

Tetanosul – Simptome

Semnele clinice ale infecției apar după o perioadă medie de 10 zile numită perioadă de incubație a infecției. Aceasta poate varia foarte mult: de la câteva zile până la câteva săptămâni de la pătrunderea bacteriei în organism, timp în care toxina tetanică difuzează și produce primele contracturi musculare, cu localizare la nivelul feței. La acest nivel apar două semne caracteristice infecției tetanice: trismusul și risus sardonicus.

În general perioadele de incubație scurte sunt asociate cu un grad mai mare de contaminare al rănii, de aceea de cele mai multe ori aceste cazuri au un prognostic prost. Apar apoi semne de intoxicație nervoasă: greață, nevralgii, insomnie și crize convulsive, însoțite la scurt timp de generalizarea contracturilor musculare la nivelul mușchilor gâtului și trunchiului; apare un semn caracteristic: opistotonusul reprezentând contracția mușchilor spatelui cu arcuirea consecutivă a acestuia.

Foarte rapid se instalează tulburări de respirație și de deglutiție, cu febră, accelerarea ritmului cardiac și transpirații. Pe fondul tonusului muscular crescut, stimuli acustici, vizuali, mecanici sau de altă natură pot produce contracturi musculare ce cuprind în final și mușchii respiratori cu declanșarea consecutivă a stopului cardiorespirator și deces. Dacă se produce vindecarea, se produce remiterea totală a simptomatologiei în decurs de câteva luni.

Tetanosul – Complicaţii

Tetanosul poate fi însoțit și de o serie de complicații cum ar fi:
-respiratorii: embolism pulmonar și chiar pneumonie de aspirație, laringospasm
-cardiovasculare: aritmii, miocardită
-osoase: fracturi sau tasări vertebrale.

Tetanosul – Diagnostic

În primul rând se face diagnostic clinic: anamneza care evidențiază plaga infectată cu clostridium tetani și examenul clinic propriu-zis care poate decela semne și simptome caracteristice infecției tetanice: trismus, risus sardonicus, opistotonus ș.a.m.d. Diagnosticul clinic este completat de diagnosticul de laborator care are rolul de a evidenția bacilul tetanic în secreția din plagă prin însămânțare pe medii de cultură în condiții de anaerobioză. S-a demonstrat că această izolare nu este utilă deoarece doar în 30% din cazuri apar culturi pozitive. Se mai poate utiliza determinarea titrului de anticorpi protector antitetanici.

Tetanosul – Tratament

Primul pas în cazul unei infecții tetanice contactată prin intermediul unei plăgi este tratamentul local. Acesta presupune curățarea medicochirurgicală corectă a plăgii: extragerea de corpi străini dacă este necesară și toaletarea rănii cu soluție antiseptică. Apoi se face un tratament general reprezentat de administrare de anatoxină ATPA, penicilină, ser antitetanic sau imunoglobuline. Pe lângă tratamentul etiologic se mai face și un tratament simptomatic ce are drept scop stoparea contracturilor musculare: doze mari de barbiturice și benzodiazepine, mai ales când infecția tetanică este generalizată.

Profilaxia tetanosului

Prevenirea se face în mod specific prin vaccinare. Vaccinarea trebuie realizată corect, respectând  cu strictețe calendarul de vaccinare. În cazul nou născuților, se face vaccinare cu DTP la 2 la 4 și la 6 luni, urmată de 2 rapeluri cu același vaccin  la 1 an și la 3 ani. Apoi se mai fac alte 2 rapeluri la 6-7 ani și la 14 ani. Mai există încă 2 cazuri speciale. Unei persoane care a fost vaccinată  în copilărie i se administrează ATPA 0,5 ml o singură dată, iar în cazul unei persoane care nu a fost vaccinată sau nu poate preciza dacă a fost vaccinată  se administrează 3 doze ATPA la interval de 14 zile, prima doză fiind administrată imediat după producerea plăgii.

Tetanosul neonatal

Acesta reprezintă un tip particular de infecție tetanică apărută la nou născuții ale căror mame nu au fost vaccinate anterior, infecție apărută prin infectarea bontului ombilical. Apar forme clinice grave, generalizate, care prezintă de cele mai multe ori un prognostic prost, având o evoluție rapidă către deces.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!