Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Stenoza duodenala - simptome, tratament,

Buican
Buican

13 Jun 2021

eye-glyph Vizualizări: 1340

Distribuie Articolul

Stenoza duodenală reprezintă întârzierea tranzitului duodenal mai mult de 15 minute. Uneori evacuarea se face abia după 24 de ore. Localizarea cea mai frecventă se află în porțiunea D3, datorită pensei arterei mezenterice, inflamației mușchiului Treitz, unui proces inflamator periduodenal sau unei tumori pancreatice. Mai rar se observă în gastroplegie ori în dilatația gastrică prin stenoză pilorică. Toate acestea duc la o deplasare în jos a intestinului subțire. Alteori stenoza se observă în ptozele mari duodenale. Obstrucția prin tumori duodenale ori prin calculi, fitobezoari este extrem de rară. 

Simptomatologie

Tabloul clinic se caracterizează prin vărsături abudente bilioase, de durată, stare ce duce uneori rapid, alteori încet, la exsicoză și azotemie extrarenală cu toate consecințele (dacă nu se intervine). Alteori stenoza are o evoluție cronică caracterizată prin dureri la 3-4 ore după alimentație, care se calmează în poziția genu-pectorală, vărsături bilioase intermitente și sindromul intoxicației duodenale (astenie, anemie, emaciere, tulburări vasomotorii). Radiologic, cadrul duodenal apare dilalat, atât D2 cât și D3, și adeseori se observă megabulb; mucoasa duodenală are un aspect neregulat, se observă mișcări de frământare și evacuare în porțiuni mici, cu un rest de bariu și după evacuarea stomacului. La sondajul duodenal sucul duodenal este amestecat cu resturi alimentare. 

Tratament

Se încearcă evacuarea prin sondă a conținutului duodenal, alimentație prin sondă și astfel se ajunge la dezintoxicarea bolnavului, după care se indică intervenția chirurgicală (duodeno-jejunostomie). Înainte de intervenție se recomandă spălături duodenale, alimentație prin sondă, perfuzie cu soluție clorurată izotonică și transfuzii cu sânge. 

Capacitatea de muncă 

În formele grave caracterizate prin vărsături abundente, exsicoză, uremie, bolnavul este incapabil de orice muncă până în perioada de convaleșcență ce urmează întervenției chirurgicale. 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!