Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, august 10, 2022

Proteus – inamicul ascuns la vedere

NewsMed
NewsMed

29 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 22119

Distribuie Articolul

Ce este Proteus?

Proteus sunt o clasă (un gen) de bacterii condiționat patogene din Familia Enterobacteriaceae. Se spune că denumirea genului vine de la zeul grec Proteus ce avea posibilitatea de a-și asuma diferite forme, sugerând o caracteristică a acestor bacterii. Bacteriile din genul Proteus prezintă diverse forme: de la bastonașe scurte până la forme lungi filamentoase. Sunt bacterii anaerob facultative. O caracteristică aparte a bacteriilor din Genul Proteus este mobilitatea acestora. Mobilitatea este dată de cilii peritrichi sau lofotrichi.

Această mobilitate se poate pune în evidență în laborator, pe mediile gelozate: apare un fenomen de invazie, roire sau cățărare al mediului de către bacterii. În plus, față de celelalte bacterii din Familia Enterobacteriaceae, Proteus este o bacterie Contra-Gram, adică nu se colorează în colorația Gram (contrat clasificării în cadrul bacteriilor Gram negative din cadrul Familiei Enterobacteriaceae). În plus, aceste bacterii nu prezintă capsulă și nici nu formează spori (sunt acapsulare și nesporulate). Din punct de vedere taxonomic, există 8 specii în genul Proteus, dintre care 3 au importanță medicală: Proteus Mirabilis, Proteus Vulgaris și Proteus penneri.

Unde găsim bacteriile din genul Proteus?

Bacteriile din genul Proteus sunt ubiquitar întâlniți în natură, adică se află cam peste tot. Îi putem găsi pe sol, în apele reziduale sau în apele de suprafață, în materiile de putrefacție, în alimente, în tractul gastro-intestinal uman sau animal și în produsele patologice.

Cum ne putem îmbolnăvi?

Cu toate că localizarea bacteriei este ubiquitară, cel mai frecvent ne îmbolnăvim prin bacteriile emise de un pacient bolnav sau un animal infectat. Mecanismul de infectare poate fi digestiv prin produse alimentare contaminate în prealabil, dar cel mai frecvent prin consumul sau înnotul într-o apă contaminată. Mai rar putem înâlni și o infectare intra-casnică, prin mâini murdare.

Ce infecții poate produce Proteus?

Fiind germeni condiționat patogeni, bacteriile din genul Proteus nu produc mereu infecții. În cazul în care imunitatea organismului este scăzută sau bacteriile ajung în localizări diferite de habitatul lor obișnuit, pot apărea îmbolnăviri. Aceste infecții pot apărea doar datorita bacteriilor Proteus sau prin asocierea acestora cu alți germeni.

Proteus rettgeri și Proteus stuartii pot provoca infecții urinare, extraintestinale și îndeosebi nosocomiale. Proteus alcalifacens este rareori izolată la om. Ea poate fi implicată în izbucnirile epidemice (toxiinfecții alimentare) sau în cazurile sporadice de diaree acută.

Cu o deosebita importanță medicală sunt bacteriile Proteus mirabilis ce ocupă locul al doilea în etiologia infecțiilor urinare, după E. Coli. Un alt reprezentant, Proteus vulgaris, poate provoca de asemenea infecţii urinare, dar și gastroenterite cu aspect de toxiinfecție alimentară. El este izolat frecvent din materiile fecale, fiind un component obișnuit al florei intestinale. Ambele specii mai pot cauza infecții localizate, mai ales al unor plăgi chirurgicale de la nivelul abdomenului sau la nivelul arsurilor, sau chiar septicemii (în special la bătrâni). Septicemiile pot apărea împreună cu peritonite sau meningite. Un caz particular de meningită, meningita neonatală, poate fi însoțită de abces cerebral dacă se izolează Proteus mirabilis din lichidul cerebrorahidian (LCR). Extrem de rar poate apărea pneumonia cu Proteus, mai ales la copiii ce prezintă o alterare a sistemului imunitar.

Pe primul loc rămân infecțiile urinare reprezentate de cistite. La bolnavii cu litiază urinară se izolează frecvent Proteus mirabilis în urină datorită bacteriuriei recurente specifice.

Care sunt simptomele specifice infecției cu Proteus?

În cazul în care ne referim la o afectare pe cale digestivă, simptomele caracterizează infecția acută intestinală. Pot apărea semne de intoxicație precum astenia (oboseala), cefaleea (durerile de cap), inapetență (pierderea poftei de mâncare) și uneori chiar și febră. Infecțiile pot fi însoșite de greață și vărsături, dar și de tulburări ale scaunului (diaree). Poate apărea flatulența sau durerea abdominală cu caracter de crampă.

În cazul unei infecții urinare, simptomele sunt specifice acestei afecțiuni. În primul rând apare o nevoie frecventă de a urina ce poate fi însoțită de durere sau usturime. Cantitatea de urină eliminată este mică și închisă la culoare, tulbure și poate prezenta sânge. Mirosul poate fi înțepător. În plus, pot apărea dureri abdominale sau disconfort, chiar şi dureri în timpul actului sexual. Infecția se poate manifesta sistemic prin febră, prin alterarea stării generale, apatie și astenie.

Cum se poate diagnostica infecția cu Proteus?

În primul rând, ca și în cazul oricărei alte alterări a stării de sănătate, este necesară consultarea unui specialist. Prezentarea la medic este esențială în formularea unui diagnostic corect. Astfel, diagnosticul pornește de la semnele clinice specifice infecției, colerarea cu grupurile și factorii de risc și obligatoriu confirmarea de laborator a germenului. Se recoltează produsele patologice specifice infecției: urină, materii fecale, puroi de la nivelul plăgilor, etc. Diagnostic de laborator este bacteriologic și are la bază capacitatea de invazie a bacteriei împreuna cu caracterele de cultură și biochimice.

Nu sunt niște germeni pretențioși, crescând cu ușurinţă pe mediile gelozate. Pe acestea se remarcă valuri succesive și concentrice de migrare, până la marginea mediului. Când în produsul patologic se află mai multe tulpini de Proteus, migrarea celor doua tulpni este separată de o linie de demarcație. Acest fenomen poartă denumirea de fenomen Dienes. Pe mediile selective apar caractere de cultură specifice. Amintim aspectul de ”ochi de pisică” datorat producerii de acid sulfhidric (apare o pată de culoare neagră în centrul fiecărei colonii).

Cum putem trata aceste infecții ?

Germenii din genul Proteus sunt destul de rizistenți. Ei pot supraviețui o perioadă îndelungată în soluții antiseptice sau detergenți. Se pot multiplica în soluțiile perfuzabile cu conținut de glucoză și să determine infecții intraspitalicești.

Proteus prezintă o rezistență sporită față de antibiotice, de aceea se impune efectuarea unei antibiograme. Tratamentul se face conform acesteia și conform localizării infecției. Germenii prezintă spectre diferite de sensibilitate față de beta lactamine, aminoglicozide și fluoroquinolone. În cazul în care efectuarea antibiogramei este prelungită, se recomandă instituirea antibioticoterapiei cu una dintre aceste terapii. La primirea rezultatelor de laborator se poate schimba tratamentul, în funcție de rezultate. Acest tip de terapie poartă denumirea de tratament empiric.

Datorită simptomatologiei asociate, se pot administra și tratamente simptomatice pentru reducerea febrei (cu antipiretice) și ameliorarea durerii (antialgice, analgezice). Este important ca pacientul să se hidrateze în această perioadă pentru o reușită a tratamentului.

Un tratament corect poate preveni recidivele și scade riscul complicațiilor asociate.

Cum ne putem proteja de infecția cu Proteus ?

Este mult mai ușor să previi o infecție decât să tratezi consecințele acesteia. Fiind vorba despre germeni distribuiți ubiquitar în natură, infectarea organismului depinde de statusul său imunologic și de virulența tulpinilor infectante. Se recomandă un respect pentru igiena casnică, dar și o salubrizare adecvată a insituțiilor medicale pentru a preveni incidența infecțiilor nosocomiale. Trebuie să existe un control al alimentelor ingerate, cu eliminarea produselor alterate sau suspecte de contaminare. În acest sens, se pot utiliza produse proaspete și de calitate, cu risc minim de contaminare.  Putem realiza și o minimalizare a contactului cu persoane bolnave, pe parcursul infecției, pentru a preveni propagarea germenului.

Este de o importanță ridicată contaminarea prin apă, mai ales pe timpul verii. Se recomandă evitarea apelor suspecte de contaminare şi înnotul doar in zone sigure. Trebuie evitată înghițirea apei în timpul scăldatului.

Se recomandă o hidratare adecvată și menținerea unui tranzit intestinal normal. De asemenea, educarea prin spălarea mâinilor și igiena toaletei are un rol major în transmiterea infecției.

 

* Ești student? Aruncă o privire pe Studentnews.info in secțiunea de joburi pentru studenți și vei găsi diverse anunțuri de angajare in domeniul medical. 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!