Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Polipii uterini – simptome, diagnostic, tratament

NewsMed
NewsMed

22 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 2656

Distribuie Articolul

Generalităţi

Polipii uterini sau polipii endometriali sunt nişte formaţiuni la nivelul stratului mucos al uterului. Excrescenţele pot fi unice sau multiple, iar dimensiunilor lor variază între câţiva milimetri si câţiva centimetri.  Polipii uterini sunt benigni şi, de cele mai multe ori, nu dau niciun fel de simptomatologie.  Polipii uterini sunt influenţaţi de estrogen, adică se dezvoltă dependent de nivelul acestui hormon.

Apar in special la femeile care sunt la menopauză, la femeile care au hipertensiune arterială, la femeile obeze. Pot apărea şi la cele cărora le-a fost prescris tratament cu Tamoxifen (utilizat in tratamentul neoplasmului mamar).

Polipii uterini pot duce la infertilitate:

1.       Dacă in interiorul cavităţii uterine există polipi, aceştia acţionează la fel ca dispozitivele intrauterine şi împiedică implantarea ovulului fecundat.

2.       Prin poziţionarea polipilor, pătrunderea spermatozoizilor in trompele uterine este împiedicată.

Polipii pot fi:

·         Intracavitari – se află in uter

·         Endocervicali – la nivelul colului uterin

·         Exteriorizaţi prin colul uterin

Simptomatologiea data de polipii uterini

In general, polipii uterini sunt asimptomatici. Aceştia sunt depistaţi la femeile fertile, care prezintă menstruaţii prea abundente sau prelungite.  Pot fi prezenţi la cele la care apar sângerări vaginale neregulate între perioadele menstruale sau sângerări în timpul/după contactul sexual. Polipii uterini pot apărea şi la femeile aflate la menopauză, care au sângerări vaginale mai mult sau mai puţin abundente.

Rar, polipii endometriali pot determina apariţia următoarelor simptome:

·         Secreţii mucoase  sau insoţite de puroi, provenite din vagin

·         Sângerări vaginale asociate cu administrarea contraceptivelor orale

Diagnosticul de polipi uterini

Medicul ginecolog poate depista polipii uterini prin următoarele investigaţii:

·         Ecografie transvaginală

·         Sonohisterografie

·         Histerosalpingografie

Prin intermediul acestor investigaţii, polipii nu pot fi diferenţiaţi de alte tipuri de formaţiuni, cum ar fi :

·         fibromul uterin

·          focare de hiperplazie endometrială

·         cancerul endometrial.

Ecografie transvaginală cu ultrasunete –  presuspune plasarea unui dispozitiv subțire în vagin, care  emite o undă sonoră și crează o imagine a uterului, inclusiv a interiorului acestuia. Medicul poate vedea un polip care este prezent în mod clar sau poate identifica un polip uterin, ca o zonă ingroşată, a țesutului endometrial.

Sonohisterografie – presupune injectarea apei sărate (salină) în uter, printr-un tub mic, care este introdus prin vagin și cervix.  Soluţia salină extinde cavitatea uterină, ceea ce conferă medicului o vedere mai clară asupra interiorului uterului  în timpul procedurii.

Histeroscopie  – medicul  introduce un telescop subțire, flexibil, prin vagin și cervix până în uter. Histeroscopia permite medicului să examineze interiorul uterului.

Biopsia endometrială – medicul  foloseşte un cateter de aspirație în interiorul uterului pentru a recolta ţesut endometrial. Ţesutul endometrial recoltat  este, ulterior, trimis la laborator pentru a confirma/infirma existent polipilor.

Majoritatea polipilor uterini sunt benigni . Cu toate acestea, unele modificări precanceroase ale uterului (hiperplazie endometrială) sau cancere uterine (carcinoame endometriale) apar ca polipi uterini. Numai examenul histopatologic poate stabili de ce tip este formaţiunea respectivă.

Tratamentul polipilor uterini

Gestionarea polipilor endometriali depinde de simptomele unei femei, de riscul malignității, de dorințele de fertilitate, de preferințele personale și de resursele de tratament disponibile. Opțiunile de tratament includ planul de observaţie , dilatarea și chiuretajul și histeroscopia cu polipectomie.

Planul de observaţie  poate fi luat în considerare la femeile cu polipi asimptomatici, mici (<1 cm), deoarece acestea pot regresa spontan. Femeile  de vârstă reproductivă și femeile asimptomatice prezintă, de asemenea, un risc scăzut de malignitate endometrială (mai puțin de 2%) și pot avea în vedere planul de observaţie.  Femeile, despre care se știe că au polipi asimptomatici, ar trebui incurajate să raporteze orice sângerare anormală . Apariția acestor simptome ar trebui să determine reevaluarea și rezecția polipilor.

Polipectomia este recomandată femeilor simptomatice, pentru corectarea sângerărilor  anormale  și pentru detectarea malignității endometriale. În mod similar, se recomandă eliminarea polipilor la femeile aflate în postmenopauză, deoarece acestea prezintă un risc crescut de neoplazie endometrială. După cum s-a menționat, femeile care sunt supuse tratamentului de fertilitate ar trebui să ia în considerare, de asemenea, inlăturarea polipilor, deoarece acestea pot îmbunătăți șansele lor de a obține o sarcină.

Chiuretajul  nu este recomandat, deoarece  poate conduce la o îndepărtare incompletă a polipilor. Este asociat cu un risc crescut de complicații, precum perforarea și infecția uterului. Rezecția polipului ghidată histeroscopic oferă o vizualizare directă a polipilor, permițând îndepărtarea completă a acestora.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!