Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Poliarterita nodoasă (PAN) este o vasculită sistemică care afectează arterele medii şi mici, în special la zonele lor de bifurcaţie sau ramificare. Implicarea vaselor renale și viscerale este caracteristică. Poliarterita nodoasă se întâlnește mai ales persoanele cu vîrstă cuprinsă între 40 și 50 de ani și poate apărea mai rar la copii. În literatura de specialitate, poliarterita nodoasă se mai numește boala Kussmaul-Maier.
Vasculitele sunt boli inflamatorii ale peretelui vascular putând afecta orice tip de vas de sânge (arteră, capilar sau venă), de orice calibru şi cu orice localizare putând interesa unul sau mai multe organe. Vasculita poate fi o suferinţă primară sau poate să apară secundar, în cursul altor boli. În cazul vasculitelor, mecanismul de producere este imunologic ca urmare a unor reacţii induse prin complexe imune antigen-anticorp sau produse prin mediere celulară.
Cauzele bolii Kussmaul-Maier sunt necunoscute, fiind încadrată în categoria bolilor autoimune (sistemice). S-a observat că o parte dintre bolnavi sunt infectați cu virusul hepatitei B și C. Alte cauze asociate cu poliarterita nodoasă sunt medicația pentru patologia tiroidiană, penicilina, diureticele tiazidice, fumatul, excesul de amfetamine.
Procesul inflamator interesează arterele diverselor organe. Arterele cu cea mai frecventă implicare sunt cele care irigă rinichiul (la 85% din cazuri), cordul (75%), ficatul (65%), tubul digestiv (50%), pancreasul, testiculul, sistemul nervos, tegumentele. Un lucru important în patogenia acestei boli este lipsa interesării arterei pulmonare (datorită unui regim de presiune inferior celui din circulaţia sistemică) şi a splinei ( datorită bogăţiei în celule ale sistemului reticulo-endotelial care epurează eficient complexele imune din circulaţie).
Simptomele caracteristice includ:
Poate afecta multiple organe și sisteme determinând:
Diagnosticul bolii este greu de pus doar pe baza simptomelor descrise de pacient și obiectivate prin examenului clinic. Se vor efectua multiple investigații de laborator,precum hemoleucograma, analiza urinii, teste imunologice, arteriogramă.
Examenul anatomo-patologic are o importanță deosibită pentru diagnostic.Se efectuează de obicei biopsierea unui organ cu semne de suferinta (mușchi, piele).
Pentru a diagnostica poliarterita nodoasă, Societatea Americană de Reumatologie „a adunat” 10 criterii necesare punerii unui diagnostic corect de PAN:
Diagnosticul diferenţial al poliarteritei nodoase este o problemă dificilă deoarece orice suferință poate fi luată în considerare atâta timp cât simptomatologia bolii este de ordin general. Exprimarea unei simptomatologii de organ limitează variantele și apariţia leziunilor tegumentare tranșează diagnosticul de vasculită pentru a cărei încadrare este deseori nevoie de un examen anatomopatologic.
Evoluția bolii se caracterizează prin apariția complicațiilor, decesul survenind de obicei prin insuficiență renală, infarcte intestinale și perforații, complicatii cardiovasculare (infarct miocardic, insuficiență cardiacă). Hipertensiunea arterială netratată duce la afectări severe ale creierului, inimii și rinichiului.
Rata supraviețuirii la cinci ani fără tratament este de 13%, în timp ce pacienții cu terapie medicamentoasă au o rată de supraviețuiere de aproximativ 50%.
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.