Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, august 12, 2022

Pityriasis versicolor-semne și tratament

Benghi
Benghi

28 Jun 2021

eye-glyph Vizualizări: 229

Distribuie Articolul

   Pityriasis versicolor, denumit și tinea versicolor, reprezintă o infecție fungică la nivelul pielii și este benignă, comună și superficială. Trăsăturile clinice includ fie hiperpigmentări, fie hipopigmentări ale tegumentului. Cele mai afectate zone ale corpului sunt trunchiul, gâtul și extremitățile proximale. De aici rezultă faptul că este nevoie de o echipă multidisciplinară care să colaboreze ca să ajungă la un rezultat promițător.

Epidemiologia Pityriasis versicolor

   Cazurile de Pytiriasis versicolor au fost raportate peste tot în lume, dar aceasta este mai frecventă în țările cu climat umed, tropical. Aproximativ jumătate din populația țărilor mediteraneene prezintă Pityriasis, în timp ce statele reci precum Suedia au o prevalență mai mică de 1,1%. De asemenea, boala apare mai mult la populația tânără, formată din adolescenți, din cauza producției mari de sebum și de glande sebacee, care permit dezvoltarea unui mediu bogat în lipide, propice creșterii speciei de Malassezia. Pityriasis versicolor apare în mod egal la ambele sexe și nu a fost observată nicio predominanță rasială.

   În ceea ce privește mecanismul de acțiune, pacienții prezintă hiperpigmentări bine delimitate, ovale și multiple. Ele pot fi și sub formă de hipopigmentări ale tegumentului sau eritematoase. Ocazional, devin confluente și întinse pe suprafața pielii. Aspectul lor fin poate să nu fie vizbil inițial, dar acesta capătă formă când tegumentul este întins sau traumatizat. Distribuția pigmentului pe zonele afectate demonstrează caracterul lipidic al fungilor, întrucât trunchiul, gâtul și membrele sunt implicate predominant. Câteodată, leziunile apar și pe față, în cazul copiilor.

Dacă doriți să aflați mai multe despre afecțiunile pielii, accesați secțiunea de pe site-ul nostru dedicată acestora, dând click aici

Tabloul clinic în Pityriasis versicolor

   Malassezia este un fung comensal al pielii sănătoase. Totuși, în anumite condiții de climă, acesta este convertit la forma sa filamentoasă și patogenică. Pe lângă temperatură, mai există factori precum umiditate, imunodeficiență, gestație, piele cu producție excesivă de sebum, sau de aplicarea loțiunilor uleioase și a cremelor de acest tip.

   Diagnosticul în Pityriasis versicolor se realizează cu ușurință la o primă examinare bazată pe caracteristicile lor clinice, descrise mai sus. Lumina neagră ultravioletă (lampa Wood) poate ajuta în demonstrarea fluorescenței portocaliu-cărămizie a ciupercii Pityriasis versicolor. Confirmarea diagnosticului se face la microscopul în mediu de hidroxid de potasiu, care arată clusterele tipice asemănătoare unor ciorchini de struguri, reprezentând hifele lungi. Din moment ce clasicului hidroxid de de potasiu îi lipsește contrastul de culoare, se mai pot utiliza albastrul de metilen sau Swartz-Medrik pentru o vizualizare mai bună a preparatului. Speciile Malassezia sunt cultivate cu dificultate în laborator.

   Din punct de vedere histopatologic, biopsia nu este absolut necesară, dar dacă aceasta este efectuată, se descriu hiperkeratoză, acantoză și un infiltrat mic, superficial în derm. Elementele fungice se află în exclusivitate în stratul cornos și pot fi vizualizate în colorația hemalaun-eozină. Atât sporii, cât și hifele speciei Malassezia sunt asemănate cu spaghetti și chiftele. Colorația Schiff ajută și ea la depistarea leziunilor.

   Leziunile de Pityriasis versicolor sunt în cele mai multe cazuri asimptomatice, sau acestea cauzează un ușor prurit. Formele severe de prurit se găsesc atunci când climatul este intens umed și călduros.

Tratamentul în Pityriasis versicolor

   Având în vedere faptul că Pityriasis versicolor face parte din flora naturală a organismului, nu este considerată ca fiind o patologie contagioasă. În plus, infecția fungică nu evoluează către leziuni ireversibile ale pielii, dar aceasta are o rată mare de recurență de-a lungul vieții. Tratamentul se clasifică în tratament topic și sistemic.

   Tratamentul topic este considerat de prima linie în combaterea agentului infecțios. Aceste include medicamente nespecifice (acid salicilic) care au ca mecanism îndepărtarea țesutului mort și prevenirea invaziei ulterioare și medicamente specifice , cu efecte fungicide și fungistatice, precum soluții de clotrimazol 1%, ketoconazol 2%, econazol și miconazol. Formele introduse în șampoane sau spray-uri sunt de preferat în detrimentul cremelor, deoarece sunt cremele sunt mai uleioase și mai greu de aplicat, mai ales în zonele întinse. Ketoconazol este cel mai des folosit în combaterea Pityriasis versicolor și este aplicat de 2 ori pe zi timp de 15 zile sub formă de cremă sau o dată pe zi sub formă de spumă.

   Medicația orală este considerată a doua linie de tratament în cazul formelor severe, care nu răspund la primul tratament sau la cele recurente. Se administrează antifungice precum itraconzaol, fluconazol, în locul ketoconazolului ce prezintă toxicitate hepatică. În aceste situații, terapia de menținere este necesară. Medicamentele sistemice au o complianță mai bună și sunt preferate de pacienți, deoarece nu consumă timp cu aplicarea cremelor. Dacă doriți să citiți mai multe despre diagnosticul diferențial, accesați următorul site, dând click aici

   În concluzie, deși este o boală de natură benignă și inofensivă, infecția cu Pityriasis versicolor poate fi frustrantă din cauza reapariției petelor și a aspectului inestetic. O echipă multidisciplinară ar trebui să liniștească pacientul și să îi reducă anxietatea, pe lângă administrarea tratamentului clasic.

   

 

 

 

 

 

 

 

sursă foto:https://www.verywellhealth.com/treatment-of-tinea-versicolor-1069275

 

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!