Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Limfomul reprezintă un tip de cancer care afectează sistemul limfatic. Celulele albe din sânge, adică limfocitele, ajung să se înmulţească într-un mod incontrolabil. Limfomul non-Hodkgin (LNH) porneşte de la nivelul sistemului limfatic, dar poate afecta orice organ ce conţine ţesut limfoid, precum: tiroida, tubul digestiv, plămânii, sistemul nervos central sau ficatul. Încadrat alături de limfomul Hodgkin în categoria afecţiunilor maligne ale sistemului limfatic, limfomul non-Hodgkin este de departe cel mai frecvent, afectând 1.5 milioane de persoane din întreaga lume.
Incidenţa limfomului non-Hodgkin este în prezent în scădere faţă de ultimele decenii, dar rămâne cea mai întâlnită formă de cancer limfatic cu un procent de 85% din totalul acestora. Pe lângă această, limfomul non-Hodgkin este al 8-lea cel mai frecvent tip de cancer. Acesta tinde să fie mai frecvent în rândul bărbaţilor, iar vârsta medie la care apare este de aproximativ 63 de ani.
Cauza exactă de apariţie a limfomului non-Hodgkin nu este cunoscută, dar s-a decis că există mai mulţi factori implicaţi în apariţia bolii. Iniţial, proliferarea limfocitară este stimulată de o serie de antigene externe (precum în cazul unor infecţii virale sau bacteriene) sau de autoantigene. Într-o etapă ulterioară, s-a observat apariţia unor mutaţii la nivelul unor oncogene ce se vor multiplica haotic. Printre aceste oncogene se numără următoarele:
Aşa cum am amintit mai sus, există o serie de factori externi, de mediu, infecţii virale sau bacteriene ce pot ,,ajuta” la apariţia unui limfom non-Hodgkin. Cu toate acestea, nu înseamnă că orice persoană ce prezintă aceşti factori de risc poate dezvolta această afecţiune. Spre exemplu, există persoane diagnosticate cu limfom ce nu au prezentat niciun factor de risc.
Riscul de apariţie al unui limfom creşte odată cu înaintarea în vârstă, cele mai multe cazuri apar la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Există o predispoziţie pentru apariţia de limfoproliferări maligne în cadrul unei familii, dar riscul de apariţie al unui nou caz de limfom non-Hodgkin familial este totuşi mic.
În urma unor studii făcute pe supravieţuitorii unor atacuri nucleare sau atomice s-a ajuns la concluzia că aceştia au un risc crescut de a dezvolta cancere, inclusiv limfom non-Hodgkin. Pe lângă acestea, chiar şi expunerea la solvenţi organici, erbicide se pare că poate avea un rol mic în transformarea malignă.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc crescut de a dezvolta limfom non-Hodgkin. De exemplu: persoanele ce au suferit un transplant de organe şi urmează cure cu medicamente imunosupresive, persoanele pozitive pentru HIV (Virusul imunodeficienţei umane) sau persoanele cu anumite sindroame genetice (precum sindromul Louis-Bar, cunoscut şi ca sindromul ataxie-telenagiectazie).
Deşi în ultimele decenii au fost utilizate mai multe tipuri de clasificări, în prezent este folosită clasificarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aceasta ia în considerare o serie de caracteristici, precum: tipul de limfocit implicat, aspectul microscopic, imunofenotipare.
Limfoame de linie B | Limfoame de linie T/NK (natural killer) |
Limfoame non-Hodgkin indolente |
|
|
|
Limfoame non-Hodgkin agresive |
|
|
|
Limfoame non-Hodgkin foarte agresive |
|
|
|
Principala formă de debut a limfomului non-Hodgkin este apariţia adenopatiilor, adică inflamaţia şi mărirea în volum a ganglionilor limfatici. Acestea nu au o modalitate specifică de evoluţie, ele pot fi localizate sau generalizate, pot avea o consistenţă crescută sau scăzută, dar de cele mai multe ori sunt mobile pe planurile profunde şi nedureroase. De aceea, prezentarea pacienţilor la medic este de foarte multe ori târzie.
Pe lângă adenopatie, mai pot apărea următoarele semne şi simptome:
Triada scădere ponderală, febră, transpiraţii este cunoscută sub denumirea de semne generale B. Aceasta triadă este tipică pentru limfoproliferările maligne, atât limfomul non-Hodgkin, cât şi Hodgkin, şi indică deseori o formă agresivă sau o accelerare a bolii.
Pacienţii cu suspiciune de limfom non-Hodgkin necesită o evaluare foarte amănunţită în vederea diagnosticării bolii.
Primul pas este anamneza şi examenul fizic. Pacientul va relata informaţii legate de debutul simptomelor, evoluţia în timp şi perioade de agravare sau remisiune. Examenul fizic constă în evaluarea întregului organism, insistându-se pe ganglionii limfatici, splină şi ficat.
În urma acestora, medicul va decide efectuarea mai multor investigaţii paraclinice, printre care:
Având în vedere diversitatea subtipurilor de limfom non-Hodgkin, evoluţia diferă de la un subtip la altul. Deseori, diagnosticarea în stadii avansate scurtează durata vieţii prin agresivitate şi lipsa unor tratamente eficiente. Deşi subtipurile agresive şi foarte agressive apar în principal la tineri, acestea sunt diagnosticate la timp datorită manifestărilor ce trimit rapid pacienţii la doctor. Ele ajung să fie tratate cu succes într-o proporţie mare.
În urma unor studii internaţionale au fost alcătuite două sisteme de apreciere a progosticului pentru limfoamele non-Hodgkin agresive şi limfoamele non-Hodgkin foliculare:
A. Scorul IPI – utilizat pentru limfoamele non-Hodgkin agresive:
B. Scorul FLIPI- utilizat pentru limfoamele non-Hodgkin foliculare:
Astfel, exista 4 grupe de risc cu privire la limfoamele non-Hodgkin agressive şi foliculare:
Tratamentul diferă în funcţie de subtipurile de limfom non-Hodgkin. Astfel:
Pe lângă terapia ţintită, este recomandat ca pacienţii să se adreseze unui medic psiholog în cazul în care se simt copleşiţi de prezenţa bolii. De asemenea, este bine să se evite stresul, iar dieta să fie cât mai echilibrată. O atitudine pozitivă în aceste cazuri poate schimba întregul organism într-un mod favorabil.
Pe lângă acestea, exista posibilitatea apariţiei unor complicaţii datorate tratamentelor antineoplazice:
Diagnosticul de cancer este un diagnostic îngrozitor pentru oricine. Este foarte important să ştim cum putem să facem faţa acestei boli care nu în toate cazurile înseamnă sfârşitul vieţii. Odată cu apariţia noilor terapii, o mare parte din cancerele descoperite în stadii incipiente sunt tratabile, iar din acestea face parte şi limfomul non-Hodgkin.
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.