Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Hernia ștrangulată – Strangularea reprezintă complicaţia acută cea mai frecventă şi mai gravă a herniilor şi constă în constricţia strânsă şi permanentă instalată brutal a conţinutului în interiorul sacului herniar. Organul strangulat este, cel mai adesea, intestinul subţire din cauza lungimii şi mobilităţii acestuia. Clinic, pacientul prezintă durere la nivelul pediculului herniei, care devine ireductibilă, şi este însoţită de semne şi simptome de ocluzie intestinală. În hernia strangulată, irigaţia sangvină a conţinutului herniar este întreruptă, fapt ce poate conduce frecvent la gangrena conţinutului herniar. Din cauza mecanismului vascular leziunile ischemice progresează dacă lanţul evenimentelor care au declanşat strangularea nu este întrerupt în primele 6 ore de la debut. În hernia strangulată, intervenţia chirurgicală se impune în urgenţă imediată, ca în orice ocluzie intestinală mecanică, cu mecanism vascular, pentru a salva intestinul.
Herniile inghinale sunt mult mai frecvente pe partea dreaptă, la ambele sexe. Frecvenţa strangulării este în legătură cu distribuţia herniilor în populaţia generală. La copii, cele mai multe hernii strangulate sunt inghinale (peste 95%), în timp ce la adulţi sunt mai frecvent întâlnite hernia crurală şi ombilicală strangulate. Herniile externe se pot ștrangula în 6% din cazuri, dar frecvenţa este variabilă în raport cu variantele topografice: 25 – 30% în herniile femurale, 3 – 5% în herniile ombilicale, 2 – 4% în herniile inghinale. Din totalul herniilor strangulate, herniile inghinale reprezintă 40 – 50%, herniile femurale 30 – 35%, iar cele ombilicale 10 – 15%.
Cel mai mare risc de strangulare îl au herniile femurale, fapt explicat prin particularităţile anatomice (marginea dură a arcadei crurale şi bandeleta ilio-pectinee). Alte tipuri de hernii (obturatorii, lombare, sciatice) sunt foarte rare în seriile de hernii strangulate externe comunicate.
În mod obişnuit, prin hernie se înţelege ieşirea parţială sau totală a unui viscer din cavitatea abdomino-pelvină printr-un orificiu sau traiect anatomic preexistent, denumit şi punct slab al peretelui abdominal. În sensul larg al cuvântului, prin hernie se înţelege ieşirea parţială sau totală a unui organ din cavitatea conţinătoare sau învelişul său, notându-se hernii cerebrale, pulmonare, musculare. Din punct de vedere morfologic, se disting trei elemente ale herniilor: traiectul anatomic (defect parietal), învelişurile herniare, conţinutul herniei.
Instalarea strangulării în raport cu vechimea herniei se poate face:
Cauzele care intervin în procesul strangulării sunt determinante şi predispozante. Factorul determinant esenţial este efortul (violent, la adult, sau minim, la vârstnici – tuse, defecaţie), la care se adaugă doi factori anatomici – inelul fibros şi gâtul sacului.
Inelul intervine în hernia crurală, în care strangularea se produce pe ligamentul lui Gimbernat, inelul crural fiind inextensibil.
Gâtul sacului are rol principal în herniile inghinale dobândite, odată cu strangularea sa fibroasă. Strangularea intrasaculară, întâlnită în herniile ombilicale sau inghino-scrotale mari ale adultului, este dată de diafragmele care compartimentează sacul multidiverticular, bridele aderenţiale, aderenţe apărute în urma unor procese inflamatorii cronice. Cel mai important factor pare a fi rigiditatea peretelui prin care se exteriorizează sacul herniar şi intestinul. În herniile inghinale, obstrucţiile sunt în 80% din cazuri la nivelul gâtului sacului şi în 20% din cazuri la nivelul inelului extern.
Ca factori favorizanţi se pot cita: vechimea herniei (herniile vechi), volumul herniei (herniile mici), sediul acestora.
Strangularea se produce mai frecvent pe partea dreaptă (de 3 ori mai frecvent în herniile inghinale şi de două ori mai frecvent în herniile femurale). Aceasta este explicată de dispunerea intestinului subţire de-a lungul mezenterului, ataşat oblic la peretele abdominal posterior, de la cadranul superior stâng spre cadranul inferior drept. Colonul, rar implicat în strangularea herniară, este ataşat la peretele posterior, cu excepţia segmentului sigmoid care rareori se poate angaja într-o hernie.
Mecanismul strangulării poate fi asemănat cu introducerea forţată a unui deget într-un inel, acesta nemaiputând fi scos din cauza edemului. Un efort de intensitate variabilă introduce în sac o ansă mai voluminoasă care, suferind o constricţie moderată la nivelul gâtului sacului, antrenează o jenă importantă în circulaţia venoasă de întoarcere. Edemul care rezultă din această stază măreşte constricţia, ceea ce accentuează staza instalându-se un cerc vicios care suprimă şi circulaţia arterială conducând la leziuni viscerale ireversibile (gangrenă).
În herniile inghinale, strangularea se produce la nivelul orificiului inghinal profund, mai rar la nivelul orificiului subcutanat extern şi extrem de rar la nivelul inelelor lui Ramonede. În herniile femurale strangularea se produce la nivelul marginii inferioare dure a arcadei crurale şi al bandeletei ilio-pectinee, în timp ce în herniile ombilicale şi în eventraţii strangularea este cauzată de constricţia prin inelul fibros al peretelui abdominal şi prin peritoneul îngroşat şi fibrozat.
Mai rar, în interiorul sacului se pot găsi bride, aderenţe, cuduri ale anselor care pătrund printr-un orificiu îngust într-un diverticul al sacului, ceea ce s-ar traduce iniţial printr-o strangulare în acest diverticul, iar ulterior, edemul şi dilatarea anselor intestinale pot evolua către strangularea herniară. Edemul anselor şi creşterea presiunii în sacul de hernie provoacă durere şi sensibilitate la palpare. În evoluţie, apar semnele de ocluzie intestinală, cu excepţia herniilor Richter sau când în sac este prins numai epiploonul.
Herniile conţin în 70 – 80% din cazuri un segment intestinal, iar în 15% este prins doar marele epiploon. Mai rar, sacul poate conţine apendicele cecal, cecul, vezica urinară, diverticulul Meckel (hernie Littre), organele genitale interne la femei.
Strangularea producându-se cel mai adesea pe intestin, aceasta va determina o suprimare brutală a tranzitului intestinal cu tot ansamblul dezechilibrelor hidro – electrolitice de gravitate progresivă, care caracterizează ocluzia intestinală şi, apoi, peritonita acută.
Dacă s-a produs doar suprimarea circulaţiei venoase, peretele intestinal dobândeşte o nuanţă albastru închis care evoluează spre roşu – violaceu. Uneori, la inspecţia abdominală intraoperatorie, se poate descoperi un segment intestinal de culoare întunecată, necrozat, cu miros fetid.
Sacul herniar are culoare roşietică sau albastru-violacee, este intens congestionat, sub tensiune. Gâtul sacului poate fi dur, fibros, inextensibil. Poate prezenta aderenţe cu structurile anatomice din jur sau între viscerele conţinute şi pereţii sacului. În mod particular, în herniile ombilicale şi în eventraţiile voluminoase sacul poate prezenta aderenţe şi diverticuli.
Conţinutul sacului
Evoluţia leziunile intestinului din sac impune tactica operatorie ce va fi aleasă în funcţie de stadiul evolutiv:
Leziunile intestinului din abdomen – sunt caracteristice ocluziei intestinale.
Forme particulare din hernia ștrangulată:
În 10 – 20% din cazuri, strangularea este prima manifestare clinică a unei hernii, mai ales în herniile femurale. În majoritatea cazurilor herniile sunt vechi de peste un an. Strangularea apare frecvent în herniile ireductibile (10% în herniile inghinale, 20 – 25% în herniile femurale).
La examenul local inspecţia descoperă o formaţiune tumorală, localizată într-o zonă herniară, de consistenţă dură sau renitentă, sub tensiune, ireductibilă, dureroasă la palpare, fără impulsiune la tuse. La percuţie se percep iniţial zgomote timpanice, apoi matitate (din cauza lichidului acumulat în sacul herniar). În cazurile prezentate mai tardiv la consultaţie, examenul poate evidenţia deja flegmonul piostercoral sau aspectul congestionat, edemaţiat al ţesuturilor din jurul sacului.
Semnele de ocluzie intestinală sunt de intensitate variabilă în funcţie de viscerul strangulat şi de intervalul de timp trecut de la momentul strangulării. Simptomatologia poate varia de la greţuri, vărsături, dureri abdominale colicative determinate de hiperperistaltismul intestinal, până la vărsături fecaloide, distensie abdominală importantă, hipotensiune arterială, anurie. Dacă este interesat doar epiploonul semnele sunt de mai mică intensitate, iar tranzitul intestinal este prezent. Dacă strangularea interesează jejunul apar semne de ocluzie intestinală înaltă. Dacă este strangulat colonul, simptomatologia este mai ştearsă şi intermitentă. Semnele generale apar în evoluţia tardivă şi sunt reprezentate de febră, tahicardie, hipotensiune arterială, semne de deshidratare, oligurie.
Herniile inghinale, femurale şi ombilicale strangulate determină durere la locul hernierii; la pacienţii vârstnici şi la obezi, rareori, durerea poate lipsi. Ocluzia intestinală se asociază cu dureri abdominale colicative, vărsături şi oprirea tranzitului. Examenul clinic se face cu pacientul în ortostatism. Examinarea poate fi mai dificilă la vârstnici şi la obezi (herniile mici, nedureroase pot scăpa examinării). O hernie femurală coborâtă de-a lungul ligamentului inghinal poate fi confundată cu o hernie inghinală. Dacă examinarea este mai tardivă, apar semne inflamatorii, cum ar fi febra, tahicardia, hipotensiunea, alterarea stării generale.
De obicei există o relaţie între severitatea aspectelor clinice şi prognosticul de viabilitate al ansei intestinale conţinute în sacul herniar; distensia, sărăcia zgomotelor intestinale, oliguria, deshidratarea sugerează obstrucţia intestinală şi sechestrarea lichidului intravascular în segmentul intestinal strangulat.
Explorările de laborator nu au un aport deosebit în diagnostic. Analizele de rutină pot evidenţia deshidratarea (tulburări hidro – electrolitice) sau inflamaţia atunci când pacientul se prezintă tardiv. Leucocitoza poate fi prezentă, dar nu este sugestivă pentru infarctul entero – mezenteric.
Examenul radiologic abdominal pe gol poate arăta nivele hidroaerice pe intestinul subţire în ocluzia intestinală. Rareori, se poate observa o ansă destinsă cu aer dispusă de-a lungul ramului pubian.
Ecografia are rol în diagnosticul herniei Spigel încarcerate sau strangulate, care apare ca o masă tumorală moale în peretele abdominal anterior.
În afară de formă tipică, clasică, pe care am descris-o mai sus, întâlnită cel mai frecvent, s-au mai descris şi alte forme rare:
Tratamentul chirurgical de urgenţă este obligatoriu în toate herniile strangulate. Taxisul trebuie evitat în hernia strangulată. Riscurile taxisului sunt reducerea în masă a conţinutului herniar, reducerea unei anse intestinale neviabile, reducerea parţială cu persistenţa strangulării, ruptura sacului herniar, ruptura intestinului şi a mezenterului, volvularea intraabdominală a ansei intestinale reduse.
Bolnavul trebuie reechilibrat înainte de a interveni chirurgical. Durata pregătirii preoperatorii este de maxim 1 – 2 ore. De obicei, pregătirile preoperatorii se fac concomitent cu operaţia. Pacienţii fără afecţiuni asociate pot fi operaţi imediat. La pacienţii cu semne de ocluzie intestinală, vârstnici, deshidrataţi, cu tare asociate vor fi mai întâi reechilibraţi şi monitorizaţi la terapie intensivă. Se recomandă profilaxia cu antibiotice preoperatorie cu un preparat care să acopere spectrul bacterian aerob şi anaerob intestinal.
Se secţionează pielea şi ţesutul celular subcutanat şi se evidenţiază sacul herniar, care este deschis după ce este fixat prin două pense, cu grijă pentru a nu leza intestinul. Se evacuează lichidul din sac evitând ca acesta să pătrundă în cavitatea abdominală sau să contamineze marginile plăgii. Se trimite lichid pentru examen bacteriologic. Cu un foarfece se incizează sacul herniar până la nivelul inelului de strangulare (cu atenţie la ansele intestinale care pot veni în contact cu acesta) şi se expune conţinutul. Intestinul strangulat din sac va fi izolat într-o compresă umedă şi va fi menţinut la exterior. Se poate folosi o sondă canelată pe care, cu un bisturiu sau un foarfece, se va inciza inelul cu minuţiozitatea până când strangularea este îndepărtată şi intestinul poate fi exteriorizat.
Se examinează intestinul proximal şi distal de nivelul de strangulare. Se acoperă intestinul cu o compresă umedă şi caldă, se infiltrează mezoul cu novocaină şi se apreciază viabilitatea intestinului după 5-10 minute. Rareori, se poate rezeca sacul herniar şi conţinutul său în bloc, adică se eliberează inelul fibros în jurul sacului, ansele intestinale şi sacul pentru a evita contaminarea câmpului operator cu ansa intestinală gangrenoasă conţinută în sacul herniar. După ce mecanismul obstructiv este îndepărtat, ansa intestinală trebuie să revină la culoarea normală, roz (posibilă în 80 – 90% din cazuri).
Dacă în sac se găseşte epiploon strangulat, se verifică dacă nu aderă la organele din vecinătate, apoi se rezecă. Se închide tranşa de secţiune cu fire transfixiante, se verifică hemostaza şi se reintegrează epiploonul în abdomen.
Dacă, mai rar, în sac se află apendicele strangulat sau inflamat se recomandă apendicectomie. De asemenea rar, în sac se poate găsi un diverticul al vezicii urinare strangulat care, după secţionarea inelului de strangulare, poate reveni la culoarea normală sau nu, situaţie în care se indică excizia acestuia şi sutura extramucoasă a peretelui vezical în două planuri cu fir lent resorbabil şi sondă vezicală. În cazuri rare, în sac se mai pot găsi un ovar sau o trompă uterină strangulate (reintegrare dacă sunt viabile sau extirpare în caz contrar), un diverticul Meckel (hernia Littre, rezolvată prin diverticulectomie sau rezecţie intestinală dacă intestinul de vecinătate nu este viabil).
Complicaţiile postoperatorii imediate includ: supuraţia plăgii; melenă precoce – în primele 2 – 3 zile prin ulceraţii la nivelul mucoasei intestinului reintegrat în cavitatea abdominală; melenă tardivă (ziua a 8-a – a 15 postoperator, prin alunecarea unei escare intestinale); infarct entero – mezenteric secundar trombozei venelor mezenterice; ocluzie intestinală precoce secundară torsionării ansei reintroduse în cavitatea abdominală; peritonită secundară dezunirii anastomozei sau căderii escarelor intestinale.
Complicaţiile postoperatorii tardive sunt reprezentate de:
Supuraţiile parietale sunt posibile atunci când a fost necesară practicarea unei enterectomii. Febra, hipotensiunea, tulburările de hemodinamică cardiovasculară pot sugera prezenţa unei abces intraabdominal sau a unui infarct intestinomezenteric. Explorarea CT (computer – tomograf) poate orienta diagnosticul şi stabili tratamentul. În 7% cazuri pot apare complicaţii postoperatorii generale, pulmonare, infecţii urinare.
Mortalitatea în herniile strangulate rămâne în continuare crescută, cu toate progresele tehnicii chirurgicale, ale anesteziei – terapiei intensive şi ale antibioterapiei şi are drept cauze sepsisul şi complicaţiile cardio – pulmonare. Procentele variază în funcţie de vârsta pacienţilor, momentul prezentării la medic, momentul diagnosticului şi al terapiei, calitatea pregătirii preoperatorii. Mortalitatea este variabilă şi cu localizarea strangulării; este scăzută în herniile inghinale, dar mai crescută în herniile femurale, ventrale şi în cele recidivate. Mortalitatea se dublează în herniile strangulate cu gangrenă intestinală.
În concluzie, este importantă recunoaşterea la timp a unei hernii a peretelui abdominal şi repararea ei precoce pentru a evita strangularea, una din cele mai severe complicaţii, care ameninţă atât integritatea intestinală, cât şi viaţa pacientului.
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.