Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, septembrie 29, 2022

Hernia ombilicală-cauze, simptome și tratament

NewsMed
NewsMed

14 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1469

Distribuie Articolul

Ce este hernia ombilicală?

Hernia ombilicală reprezintă o protuberanță la nivelul peretelui abdominal anterior, în zona ombilicului. Hernia ombilicală se produce prin pătrunderea unei părți a intestinului prin inelul ombilical. Hernia ombilicală poate fi slab evidențiată în condiții de repaus și mult mai vizibilă într-un efort abdominal.

Cum apare hernia ombilicală?

Hernia ombilicală este mai frecventă la copii, în special la sugari, dar poate să apară și la adulți.

Hernia apare fie dintr-o cauză congenitală, fie atunci când se produce o creștere a presiunii la nivelul cavității abdominale. Există multe fenomene care pot duce la creșterea presiunii abdominale, printre care: obezitatea, sarcina, ascita (lichid în cavitatea peritoneală), intervențiile chirurgicale abdominale, dializa peritoneală cronică, ridicarea de greutăți, tusea prelungită, constipația cronică.

Simptomele herniei ombilicale

În general, herniile ombilicale nu prezintă complicații și sunt nedureroase. Când devin simptomatice, principala manifestare este durerea. Alte simptome care pot apărea sunt greața și vărsăturile.

Durerea apare atunci când se produce hernierea unui organ intern. Cel mai frecvent herniază epiploonul (stratul de grăsime ce acoperă intestinele) și intestinul subțire. Când se produce încarcerarea (hernia nu se mai reduce) sau ștrangularea apar dureri importante. Ștrangularea intestinului subțire poate determina apariția ocluziei intestinale.

Diagnostic

Diagnosticul se pune de cele mai multe ori clinic, în urma examinării realizate de către medicul specialist. Importante la momentul diagnosticului sunt: dimensiunile, reductibilitatea, expansiunea la efort și tuse, prezența sau absența durerii. Se recomandă efectuarea unor investigații imagistice și de laborator pentru a exclude alte afecțiuni și pentru a depista eventualele complicații ale herniei.

   Complicații

Complicațiile herniei ombilicale pot să apară cand se produce încarcerarea. Acest fenomen duce la întrerupera alimentării cu sânge a zonei herniate, parțial sau total. În caz de întrerupere totală, se produce gangrena(moartea țesutului) cu infectare și posibilitatea răspândirii infecției în tot abdomenul.

Aceste complicații sunt mai întalnite la adulți și necesita tratament chirurgical.

Este indicată prezentarea la medicul specialist imediat ce s-a constatat apariția herniei, nu trebuie să se aștepte până apar durerea și alte complicații.

Tratamentul herniei ombilicale

La copii, de obicei, nu este nevoie de tratament. Hernia se închide de la sine înainte de vârsta de 2 ani.

Tratamentul herniei ombilicale la adulți este de tip chirurgical. Se poate face laparoscopic sau pe cale clasică.  Indiferent de abordare se dorește reducerea conținutului herniat, închiderea orificiului și întărirea lui. Intervenția se produce sub anestezie generală, dar în cazul operației clasice se poate realiza anestezie rahidiană (pentru jumătatea inferioară a corpului).

Ce presupune operația?

În cazul operației clasice, chirurgul realizează o mică incizie, de 5-6 cm, la stânga ombilicului. Se reduce apoi conținutul abdominal și se aplică o plasă în spatele mușchilor pentru a întări zona. Avantajul acestei intervenții este prețul redus.

În cazul opereției laparoscopice, se realizează mai întâi un spațiu de lucru prin introducerea de CO2 în cavitatea abdominală. Ulterior se realizează incizii mici, de 1 cm, prin care se pot introduce laparoscopul(camera video) și instrumentele chirurgicale. Și în acest caz se realizează întărirea peretelui cu  plasă pentru e evita formarea aderențelor la organele din jur.  La final se retrag instrumentele, laparoscopul și se elimină CO2, apoi se suturează inciziile. Intervenția laparoscopică este mai scumpă și nu este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Recuperarea

Recuperarea presupune evitarea eforturilor fizice și administrarea de antialgice timp de cel puțin o lună. Se va reintroduce alimentația treptat, pansamentul va fi supravegheat, iar în timp se poate începe antrenarea musculaturii abdominale pentru tonifiere.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!