Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, august 10, 2022

Hernia hiatală- clasificare și tratament

NewsMed
NewsMed

21 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 2658

Distribuie Articolul

Generalități

Hernia hiatală reprezintă o trecere a unei porțiuni din stomac în cavitatea toracică, prin hiatusul esofagian. Hiatusul esofagian este un orificiu în diafragm care face legătura dintre cavitatea abdominală și cea toracică, prin acesta trecând esofagul. Diafragmul este mușchiul care separă cele două cavități. Hernia hiatală apare la 5 persoane din 1000, la mulți evoluează timp îndelungat fără a determina simptome, fiind descoperită la un examen de rutină sau în investigarea altei afecțiuni. Apariția herniei este legată frecvent de un defect sau deficiență a ligamentului care fixează esofagul de hiatus. Această afecțiune apare atât la adulți, cât și la copii.

Hernia hiatală poate fi clasificată astfel:

 • prin alunecare (axială, cardio-esofagiană) când trece și sfincterul superior, numit cardia, împreună cu stomacul în torace;
 • prin rostogolire (paraesofagiană) -când fundul stomacului trece în torace pe lângă esofag, fără cardia;
 • mixte.

I. Hernia hiatală prin alunecare (axială, cardio-esofagiană)

Este cea mai frecventă hernie hiatală (apare în 90 % din cazuri). Cauzele apariției acestui tip de hernie sunt:

 • obezitatea, care duce la creșterea presiunii intraabdominale;
 •  alte cauze de hipertensiune intraabdominală, precum constipația cronică, tusea cronică, sarcina, urinarea dificilă sau eforturile fizice mari;
 • deformări ale coloanei (cifoză, scolioză) care duc la fixarea defectuoasă a diafragmului pe coaste;
 • traume abdominale sau toracice;
 • intervenții chirurgicale în regiunea respectivă.

1) Semne și simptome

Din cauză că o parte din conținutul stomacului trece în esofag, apar semne de reflux gastroesofagian. Pacientul experimentează arsuri gastrice (pirozis) și dureri la nivelul toracelui anterior. Bolnavul va regurgita acid, va râgâi și va avea o hipersecreție salivară. Dacă regurgitația are gust amar, înseamnă că este prezentă și bila în stomac, deci există și un reflux din duoden. Pot apărea și balonări, mai ales dacă stomacul se evacuează cu întârziere.

Alte semne sunt date și de volumul herniei. În cazul celor mari și foarte mari pot apărea tulburări pulmonare (respirație dificilă în timpul meselor) sau tulburări cardiace (palpitații, aritmii, angină).

Dacă această hernie este complicată cu hemoragii, apare paloarea specifică anemiei feriprive. In cazul asocierii unui ulcer sau cancer, la tabloul clinic se mai adaugă și semnele acestor boli.

2) Diagnosticul afecțiunii

Se face pe baza simptomatologiei prezentate anterior, plus examenul imagistic. Examenul radiologic cu substanță de contrast se folosește la începutul examinării și arată stomacul herniat, cu tot cu conținutul acestuia (pus în evidență de contrast). Această formațiune este situată deasupra diafragmului, iar la nivelul ei se observă pliurile paralele date de mucoasa gastrică. Cele de dimensiuni mici sunt mai dificil de diagnosticat. Se face aceasta investigație și cu pacientul pus în poziții speciale, care fac substanța de contrast să se deplaseze în toate zonele stomacului.

Alte investigații, mai rar folosite, sunt endoscopia digestivă superioară (cu ajutorul unei camere introduse pe gura se vede interiorul esofagului și stomacului), tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică nucleară (RMN).

3) Tratamentul herniei cardio-esofagiene

Dacă pacientul nu prezintă niciun semn, atunci nu este necesar vreun tratament. Cele care se manifestă prin simptome de reflux gastroesofagian sau care sunt complicate beneficiază de tratament medicamentos și chirurgical.

Simptomele mai ușoare ale manifestării bolii pot fi tratate cu succes prin medicamente care nu necesită prescripție medicală (protectoare ale mucoasei, prokinetice și antiacide) sau prin schimbarea stilului de viață. Schimbările care pot fi adoptate pentru îmbunătățirea stării bolnavului sunt:

 • renunțarea la fumat (nicotina relaxează sfincterul esofagian inferior și provoacă refluxul);
 • dietă alimentară și renunțarea la alcool (un pahar de vin roșu este permis și chiar indicat);
 • scăderea în greutate, pentru reducerea presiunii abdominale;
 • evitarea meselor târzii și a hainelor strâmte.

Indicațiile absolute ale intervenției chirurgicale sunt perforațiile, hemoragiile digestive, obstrucțiile, necroza gastrică sau malignizarea (apariția cancerului pe stomacul herniat). Medicul și pacientul pot alege operația și în unul din cazurile de mai jos:

 • anemie feriprivă prin pierderi repetate de sânge;
 • obstrucție intermitentă;
 • blocarea porțiunii herniate la nivelul hiatusului;
 • ulcer gastric;
 • esofagită cu ulcerații;
 • aspirație de conținut gastric în plămâni (care poate duce la pneumonie de aspirație).

Unele din cele mai folosite proceduri chirurgicale folosite pentru tratarea herniei hiatale sunt gastropexia (fixarea stomacului în sediul său normal) și fundoplicatura Nissen (pentru rezolvarea refluxului gastroesofagian).

II. Hernia hiatală prin rostogolire (paraesofagiană)

Aproximativ 5 % din cazurile de hernie hiatală se produc prin rostogolire, această entitate fiind foarte rară în forma sa pură. Există și un mecanism de alunecare în cazul trecerii complete a stomacului în cavitatea toracică (situație numită „upside-down stomach”- stomac cu susul in jos).

1) Simptome și diagnostic

Frecvent, această hernie este voluminoasă și există riscul de încarcerare (blocare) și ștrangulare a stomacului la nivelul hiatusului. Se manifestă prin dureri abdominale superioare date de postură, tuse și eructații (râgâieli).

Ca și in cazul herniei hiatale prin alunecare, diagnosticul se pune pe seama tranzitului baritat eso-gastric (radiografia tubului digestiv după înghițirea substanței de contrast). Aceasta relevă stomacul herniat în cavitatea toracică și cardia în abdomen.

2) Complicațiile herniei paraesofagiene

Cele mai frecvente sunt microhemoragiile digestive cu apariția anemiei secundare, care se identifică la 55 % din cazuri. Pe poțiunea de stomac herniată, pot apărea ulcere, care la rândul lor se pot complica prin hemoragii sau perforație.

Volvulusul gastric (răsucirea stomacului in jurul axei sale) este o complicație majoră care se manifestă prin 3 semne:

 • durere intensă;
 • efort de vărsătură ineficient;
 • imposibilitatea plasării sondei gastrice.

Pe tranzitul baritat se văd distinctiv 2 pungi suprapuse, cu nivel lichidian. Dacă pe volvulus apare și ștrangularea, pacientul poate prezenta și semne toracice (respirație dificilă cu zgomote anormale la baza plămânilor).

Cea mai fatală complicație este necroza asociată cu perforație (cu mortalitate de 50 %).

3) Tratament

Dacă hernia nu prezintă simptome, se poate urmări evoluția în timp, dar în cazul celor voluminoase se intervine chirugical chiar dacă sunt asimptomatice. Metodele chirurgicale folosite în tratarea herniei paraesofagiene sunt diferite de cele pentru hernia de alunecare. Pe lângă readucerea stomacului în poziția sa anatomică și fixarea lui, se îngustează hiatusul lărgit prin sutura diafragmului de esofag. De asemenea, se mai asociază și o fundoplicatură pentru rezolvarea refluxului (în cazul herniilor mixte).

În cazul complicațiilor care pun în pericol viața pacientului, se preferă intrarea în contact cu hernia prin torace decât prin abdomen, pentru evaluarea mai bună a leziunilor. Dacă țesutul este necrozat (mort), se taie porțiunea respectivă până la țesutul sănătos și se instalează dispozitive de drenaj pentru evacuarea eventualelor secreții. In primele zile postoperator pacientul va relua alimentația treptat, începând cu alimente moi și ușor digerabile, ulterior trecând la cea obișnuită.

După intervenție, pacientul rămâne în spital pentru 1-2 săptămâni, pentru vindecarea plăgii și evaluare postoperator. Pentru a scurta această perioadă de internare, se poate opta pentru o intervenție laparoscopică, dar avantajele și dezavantajele sunt puse în balanță la fiecare individ în parte. Un video în limba engleză despre această intervenție găsiți aici.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!