Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, august 12, 2022

Hemoroizii – cauze, simptome tratament

NewsMed
NewsMed

13 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1113

Distribuie Articolul

                       Hemoroizii reprezintă o afecțiune frecventă în zilele noastre, fiind un subiect pe care majoritatea evită să îl abordeze din cauza pudorii, bineînțeles. Boala hemoroidală nu este, însă, un lucru ce merită ascuns sau neglijat. Consider că fiecare dintre noi ar trebuie să învețe să menajeze un hemoroid prin intermediul stilului de viață.

                       Folosim termenul de  „hemoroizi” pentru a caracteriza dilatările varicoase, anormale ale venelor hemoroidale, situate la nivelul mucoasei ano-rectale. În timpul defecației, venele se umplu cu sânge, pentru a dilata anusul, cu scopul de a ușura evacuarea materiilor fecale. Peretele lor este unul sensibil, fiind supus de-a lungul timpului acestor așa-zise “agresiuni mecanice”. De aceea este absolut normal o ușoară sângerare, ocazională a acestora. Acești hemoroizi apar adesea în cadrul unor multiple afecțiuni ale colonului, precum: constipația, diareea sau colitele. Există, conform statisticilor, o teorie potrivit căreia 45 % din bolile hemoroidale  au  fost  dezvoltate în urma unor constipații repetate. Analizând alte situații, s-a ajuns la concluzia că, pe lângă afecțiuni ale colonului, există și alte situații ce pot favoriza formarea hemoroizilor, precum : viața sedentară (de exemplu la șoferi), obezitatea  (presiunea crescută determină dilatarea venelor), într-o alimentație excesivă sau într-o igienă insuficientă, ce poate determina o inflamație locală.

Care sunt tipurile de hemoroizi?

                       Prin raportare la localizarea afecțiunii, în funcție de poziția ocupată față de sfincterul ano-rectal, catalogăm hemoroizii ca fiind interni și externi.

  •  Hemoroizii externi – situați inferior de sfincterul ano-rectal, în țesutul mucos și conjunctiv subcutanat al anusului, deformează pielea și mucoasa, răsărind sub forma unor pernuțe moi, așezate neregulat în jurul circumferinței anale. Sunt denumiți ” burelete hemoroidale” sau „hemoroizi externi”, pentru inspecție nefiind necesară utilizarea unui instrument, deoarece ei sunt ușor vizibili.
  • Hemoroizii interni – situați deasupra sfincterului, pe mucoasa ano-rectală. Poziționarea lor obligă, pentru inspecție, la utilizarea unor instrumente speciale, precum  anuscop sau rectoscop. Este de preferat ultimul menționat, deoarece sistemul de iluminare deținut permite depistarea eventualelor fisuri ale mucoasei sau a altor leziuni existente pe distanțe mari.
                       În funcție de gradul de dezvoltare, putem viza următoarea clasificare:
  • Hemoroizi de gradul I: nu sângerează și nu prolabează, fiind în interiorul canalului anal.
  • Hemoroizi de gradul II: prolabează, sângerează, dar se reduc de la sine  (ies în timpul scaunului, dar se retrag ).
  • Hemoroizii de gradul III: prolabează, sângerează și se reduc manual.
  • Hemoroizii de gradul IV: prolabează, sângerează și nu se reduc manual  (sunt permanent afară).

                       Când hemoroizii interni se dezvoltă foarte mult, există riscul prolabării mucoasei. Acest lucru presupune căderea ei, dincolo de orificiul anal, având loc, mai ales,  în timpul eforturilor de defecare sau după scaun. Într-o astfel de situație, spunem că avem de-a-face cu hemoroizi “procidenți”, iar de această dată, deși ei sunt “interni” la origine, pot fi văzuți direct.

                       Un aspect important al bolii hemoroidale vizează mucoasa anorectală din dreptul acestor formațiuni. Adesea, ea se inflamează, iar pacientul poate remarca o scurgere permanentă a unei secreții  de culoare alb-gălbuie, seropurulentă. De asemenea, în cazul ruperii vaselor hemoroidale,  după scaune, se va produce  o sângerare, ce alarmează pacientul. Hemoragiile repetate pot conduce la apariția unei anemii.

                       Într-o consistență crescută a scaunelor, există riscul formării unei fisuri a mucoasei din dreptul hemoroizilor. Mucoasa, practic, se rupe, iar această fisură se poate întinde pe zone largi. Așa apare fisura anală, o ulcerație largă, adâncă,  dureroasă și dificil de vindecat.  Majoritatea situațiilor de această natură denotă faptul că o fisură anală este semnalizată de un hemoroid extern și dur, numit “hemoroid sentinelă”. Mai ales după defecație, atât din fisură, cât și din scaun se scurge, pe lângă sânge, o secreție sero-purulentă, gleroasă (aspectul unui albuș de ou).

                       În cazuri grave, în hemoroizi se produc coaguli, apărând tromboflebita hemoroidală. Este descrisă prin formarea unei structuri dure, foarte dureroase, de culoare roșu-vânăt și caracter inflamator.

Care sunt simptomele în cazul pacienților cu hemoroizi?

                       Simptomele inițiale sunt reprezentate de prurit anorectal și de scurgeri sero-purulente discrete, mucoase, gleroase. În aceste situații este necesar un control medical și adoptarea unor măsuri de precauție, adică igienico-dietetice și terapeutice, spre a împiedica dezvoltarea bolii hemoroidale și apariția semnelor principale.

                       Semnele principale ale bolii hemoroidale constituite sunt:

  • Prezența bureletelor hemoroidale (externe și/sau interne)
  • Hemoragia  poate fi semnificativă sau nu, dar, în ambele cazuri, dacă are loc frecvent sau dacă este permanentă, ea poate conduce la o anemie secundară gravă.
  • Durerea este, în general, moderată. Ea se accentuează în cazul unor fisuri sau al unei tromboze hemoroidale.
  • Prolapsul mucoasei cu burelet hemoroidal (hemoroizii procidenți) apare după un efort de defecație și poate deveni permanentă, în special, dacă există o tromboză hemoroidală. Din cauza posibilității realizării de către sfincterul anal a unei ștrangulații a mucoasei anorectale, se poate ajunge la un adevărat prolaps al acesteia, voluminos și extrem de dureros.

Hemoragia, elementul comun între hemoroizi și cancerul rectal? Cum le diferențiem?

                       Pentru un diagnostic adecvat, trebuie să ținem cont de raportul dintre scaun și momentul hemoragiei. Astfel, în cazul unor hemoroizi, hemoragia se produce după defecație, fecalele putând fi și ele acoperite de sânge. Spre deosebire de acestea, în cancerul ano-rectal, hemoragia precede scaunul. Tot caracteristică neoplasmului ano-rectal este și secreția permanentă mucopurulentă.

                       E important de știut faptul că, la inspecție, neoplasmul ano-rectal poate fi confundat cu hemoroizii, motiv pentru care este iminent ca bolnavii, în cazul unor suspiciuni, să fie supuși unor puncții, spre a se realiza analiza țesutului și a stabili natura modificărilor suferite (biopsie).

Care este tratamentul în cazul pacienților cu hemoroizi?

                       Pentru hemoroizii de gradul întâi ca metodă de trament este suficientă o îmbunătățire a stilului de viață, referindu-ne prin aceasta la o alimentație echilibrată, un scaun de consistență adecvată și o igienă riguroasă. În privința alimentației, se recomandă evitarea excesului de alimente, a condimentelor, a cafelei și a băuturilor alcoolice. Sunt necesare fructele, alimentele vegetale, bogate în celuloză, care se vor îmbiba cu apă în intestin și vor conduce la formarea unui scaun moale și zilnic. Laxativele naturale sunt recomandate și extrem de utile, printre ele fiind celebre prunele uscate și ceaiul de crușin. Hemoroizii pot fi determinați de o iritație locală, cauzată de o igienă precară, incorectă, motiv pentru care una dintre cele mai bune modalități de prevenire este toaleta sistematică, locală și neiritantă, după fiecare scaun.

                       Gradurile II  și III au drept soluție de tratament abordarea unei ligaturi elastice. Acestea presupun montarea unor inele elastice la nivelul rădăcinii hemoroidului. Inelul elastic va împiedica aportul sangvin, conducând la uscarea formațiunii . Aceasta din urmă se va elimina odată cu scaunul, alături de inelul respectiv.

                       Asociate acestor ligaturări sunt tehnici complementare precum sigilarea venelor regiunii anale, cu ajutorul fotocoagulării, crioprecipitării, sclerozării etc. Tratamentul gradulului  IV de hemoroizi presupune intervenția chirurgicală, existând un rezultat garantat. Ligaturile elastice au fost utile și în aceste situații, dar nu în majoritatea.

Calmarea durerii

                       Durerea generată de hemoroizi este una nu tocmai surdă, creând mai mult decât un disconfort, mai ales atunci când hemoroizii sunt în proces de formare sau când, cei deja constituiți, sunt iritați de consistența crescută a scaunului. Pentru ameliorarea durerii, putem folosi analgezice (Algocalmin) sau, în cazul durerilor foarte vii, se apelează la infiltrații cu Novoicaină, Xilină, supozitoare cu glicerină, diferite unguente. Consumarea alimentelor menționate mai sus, alături de laxative și băi calde, prelungite și repetate calmează durerile provocate de hemoroizi și de fisuri anale. Se recomandă băi cu apă simplă, fără săpun. Regiunea se usucă prin tamponare cu un prosop moale.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!