Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Durerea este o experienţă neplăcută, asociată cu leziuni tisulare reale sau potenţiale şi are un caracter dual – senzorial şi / sau emoţional; este întotdeauna subiectivă, fiind legată de experienţele anterioare ale subiectului, de factori psiho-sociali şi culturali. Durerea este percepută în mod universal ca un semnal de boală, fiind simptomul cel mai frecvent care aduce pacientul la medic.
IASP (International Association for the Study of Pain) defineşte durerea ca „o senzaţie şi o experienţă senzitivă şi emoţională neplăcută asociată cu o leziune tisulară existentă sau potenţială, sau descrisă ca o astfel de leziune„.
Durerea în cancer reprezintă cel mai frecvent simptom întâlnit în îngrijirile paliative şi practic “motivul ” principal pentru care acestea au fost dezvoltate iniţial. Durerea este un simptom complex care poate apare cvasifrecvent în oncologie, dar care este întâlnit frecvent şi în afecţiunile non-oncologice. Durerea afectează toate domeniile calităţii vieţii unui pacient, şi de aceea în managementul ei este foarte important. Durerea totală este un concept specific îngrijirilor paliative şi include durerea fizică, psihică, socială şi spirituală.
Durerea este rezultatul unui arc reflex mediat de receptori specifici numiţi nociceptori şi are căi aferente, centri şi căi eferente la fel ca orice arc reflex. Nociceptorii sunt reprezentaţi de terminaţiile nervoase libere ale fibrelor mielinizate, cu conducere rapidă Aδ şi nemielinizate cu conducere lentă C, fibre care reprezintă căile aferente ce se termină la nivelul măduvei spinării în coarnele dorsale. Nociceptorii Aδ şi C au distribuţie difuză atât la nivel somatic cât şi la nivel visceral. Nociceptorii din prima categorie sunt de tip mecanoreceptor şi au un prag de excitabilitate mai înalt, în timp ce aceia din a doua categorie sunt activaţi de stimuli mecanici, termici, chimici. Durerea produsă prin stimularea nociceptorilor Aδ este bine localizată, cu caracter de înţepătură sau de junghi, în timp ce durerea produsă prin stimularea fibrelor C are este mai difuză, surdă, cu caracter de arsură.
Căile aferente sunt:
Centrii durerii au o distribuţie difuză la diferite etaje ale sistemului nervos: spinali, trunchi cerebral, talamus, diferite arii corticale.
Căile eferente sunt cele care sunt responsabile de modularea durerii fie în sensul inhibării, fie în sensul amplificării acesteia. Dintre mediatorii inhibitori ai durerii, cei mai importanţi sunt: opioidele endogene: encefalina, endorfina; serotonina; noradrenalina; acidul gamma-amino-butiric (GABA). Dinte mediatorii endogeni ai amplificării durerii cei mai importanţi este substanţa P, bradikinina, adenozin trifosfatul, calcitoningene related peptide.
Alodinia este un tip de durere care apare la stimuli care în mod normal nu sunt dureroşi (de exemplu, stimuli tactili sau termici). Poate fi întâlnită şi în durerea nociceptivă şi în cea neuropatică.
Durerea poate fi clasificată din diferite puncte de vedere, cele mai importante fiind tipul evolutiv şi tipul fiziopatogenic.
Această clasificare permite încadrarea acesteia în durere acută, cronică, incidentală sau exacerbată.
a) Durerea acută: este episodică, se poate datora unei afecţiuni acute, are un debut brusc uşor de localizat din punct de vedere temporal şi se poate asocia cu simptome de suferinţă neurovegetativă cum ar fi anxietatea. De obicei are durată sub 7 zile. Tratamentul acesteia necesită de obicei analgezie de scurtă durată, iar tratamentul de bază este cel al cauzei.
b) Durerea cronică: aceasta mai este denumită şi durere persistentă, este rezultatul unei afecţiuni cronice, are un debut insidios şi o evoluţie progresivă, şi se poate asocia cu simptome cum ar fi depresia. Tratamentul acesteia implică analgezie constantă, iar aceasta trebuie asociată tratamentului bolii de bază şi intervenţiilor de corecţie a celorlalte tipuri de suferinţă (psihică, socială, spirituală). Durerea cronică reprezintă tipul evolutiv cel mai frecvent întâlnit în îngrijirile paliative (la pacienții oncologici).
c) Durerea incidentală: este o durere intermitentă provocată de anumiţi stimuli nociceptivi (mişcare voluntară sau involuntară bruşte etc). De obicei necesită tratament local. Un exemplu tipic, îl reprezintă durerea asociată unei tehnici diagnostice sau terapeutice (durerea procedurală – de exemplu, durerea la mamografie).
d) Durerea exacerbată: reprezintă creşterea spontană, neprovocată a intensităţii unei dureri cronice care de obicei este controlată adecvat din punct de vedere terapeutic. Acest tip de exacerbare poate apare şi la un pacient care urmează tratament opioid, la sfârşitul duratei optime de acţiune a acestuia. Tratamentul acesteia implică analgezia suplimentară.
Această clasificare permite încadrarea durerii în durere nociceptivă, durere neuropatică, durere psihogenă.
a) Durerea nociceptivă: reprezintă tipul fiziopatogenic cel mai frecvent de durere (şi mai mult, reprezintă tipul “fiziologic” al durerii), deoarece este rezultatul activării arcurilor reflexe specifice de către stimuli nociceptivi. Această durere presupune că toate structurile component ale acestor arcuri(receptori, căi aferente, centri, căi eferente) sunt integre din punct de vedere structural şi functional. Dacă durerea este somatică, zona dureroasă este bine localizată, spre deosebire de durerea viscerală care are localizare mai imprecisă. Durerea nociceptivă se pretează din punct de vedere terapeutic, atât la analgezie non-opioidă cât şi la analgezie opioidă.
c) Durerea psihogenă : este de obicei un diagnostic de excludere a altor tipuri de durere “fizică”. Apare fără o cauză fizică aparentă la pacienţii care au o afecţiune psihiatrică şi reprezintă manifestarea subiectivă a acelei suferinţe, în absenţa oricăror cause organice care ar putea provoca durerea.
d) Durere de tip mixt, nociceptivă – neuropatică
Cauzele durerii din secțiile de îngrijirile paliative sunt:
Există o gamă largă de factori care pot influenţa perceperea severităţii durerii de către pacient, fie în sensul unei percepţii exagerate (prin reducerea pragului dureros), fie în sensul dominării acesteia (prin creşterea pragului dureros). Factori care determină reducerea pragului algic trebuie identificaţi pentru a fi consideraţi în planul de management al durerii pentru a-i transforma în categoria opusă de factori. Aceştia sunt reprezentaţi de:
Dintre factorii care facilitează adaptarea mai bună la durere se pot enumera: absenţa anxietăţii sau a depresiei, o buna calitate a somnului, implicarea în situaţii care distrag atenţia de la suferinţă, interacţiunea cu persoane capabile să îşi arate empatia, un control terapeutic adecvat al durerii.
Durerea este un simptom subiectiv de aceea evaluarea clinică a acesteia se bazează în principal pe modul în care pacientul o descrie şi o cuantifică, iar la acestea uneori se asociază semne obiective cum ar fi contractura, redoarea cefei, poziţii antalgice, reacţii de tip spasm la palparea zonei dureroase etc. De aceea, evaluarea durerii se axează în principal pe:
Caracteristicile durerii se documentează de obicei anamnestic, iar durerea fiind un simptom subiectiv, pentru o evaluare rapidă şi ţintită se poate folosi algoritmul „OPQRSTUV”. Acest algoritm „OPQRSTUV” cuprinde: scală analogă vizuală individuală (severitate gradată 0 – 10), scale de activitate zilnică, sau multicomponent; scale multidimensionale de fatigabilitate (chestionare care evaluează diferite caracteristici ale acesteia severitate, stress-ul asociat, impactul asupra activităţilor zilnice); chestionare de calitatea vieţii. Un rol foarte important în obţinerea cât mai rapidă a unor informaţii de cât mai bună calitate, îl are comunicarea adecvată cu pacientul care trebuie încurajat să descrie cât mai detaliat caracterele durerii. Dintre aceste caracteristici, de importanţă majoră pentru evaluarea diagnostică iniţială şi pentru evaluările terapeutice ulterioare este aprecierea severităţii durerii. Aceasta reprezintă o modalitate de obiectivare a acesteia şi se poate face prin diferite metode.
Severitatea durerii poate fi evaluată la pacienţii cu capacitate cognitivă normală şi care sunt capabili să comunice cu interlocutorul prin mai multe metode.
Este cel mai simplu instrument de cuantificare a durerii prin numere de la 0 la 10 unde 0 reprezintă absenţa durerii, iar 10 cea mai severă durere posibilă. Pe această scală durerii uşoare i se atribuie scoruri de până la 4, durerii moderate de 5 – 6, iar durerii severe restul de numere până la 10. Este de obicei scala care se utilizează în conducerea analgeziei conform scalei analgeziei a OMS (Organizației Mondiale a Sănătății).
Este un instrument combinat scala colorimetrică+scală numerică ce permite evaluarea în mod facil a severităţii durerii chiar şi la pacienţii care au deficite cognitive şi / sau verbale. De asemenea, există şi un tip de termometru al durerii care combină o scală numerică pentru intensitatea durerii cu o scală numerică pentru intensitatea suferinţei provocate de aceasta.
Scala ESAS este o scala multisimptom foarte folosită în oncologie pentru că include simptomele majore care pot fi întâlnite la un pacient care necesită îngrijiri paliative, iar printre acestea sunt incluse simptome cum ar fi durerea, fatigabilitatea, greaţa etc.
The Brief Pain Inventory este o scala multicomponent cu 9 itemi (nouă domenii) care explorează nu numai intensitatea durerii, localizarea acesteia ci şi evoluţia ei şi impactul ei asupra diferitelor activităţi fizice, sociale etc. Este un instrument extrem de util mai ales la evaluarea iniţială a durerii.
De asemenea, pentru diagnosticul şi evaluarea severităţii durerii nociceptive se poate aplica chestionarul Neuropatic Pain Questionnaire – Short Form: acesta are trei itemi (întrebări) pentru screening-ul durerii neuropatice şi o scală vizuală analogă pe care pacientul să poată cuantifica intensitatea durerii.
La aceşti pacienţi, se tentează dacă aceştia pot comunica verbal o autoevaluarea a durerii, iar dacă nu:
Indiferent de tipurile de măsuri aplicate, acesta are ca scop obţinerea unui control adecvat al durerii. Din punct de vedere subeictiv, per ansamblu, controlul durerii presupune ca pacientul să poată dormi bine noaptea, să poată să efectueze diferite activităţi fizice sau să stea în repaos fără ca durerea să apară sau să se exacerbeze. Principii generale de abordare a durerii în oncologie / îngrijirile paliative, în funcţie de tipul evolutiv sunt:
a) Durerea acută: abordarea pacienţilor cu durere acută ce necesită îngrijiri paliative se face într-o manieră similară celei a pacienţilor care nu le necesită(tratamentul cauzei, şi tratament simptomatic analgezic). În acest context însă, este necesară o analgezie mai susţinută şi mai de durată şi desigur trebuie considerate şi alte intervenţii specifice îngrijirilor paliative.
b) Durerea incidentală: poate dispare ca urmare a măsurilor de tratament local (de exemplu, unguente antiinflamatoare, comprese reci). De asemenea, durerea procedurală poate beneficia de tratament opioid cu eliberare normală şi / sau anxiolitic, administrate ca premedicaţie procedurală.
c) Durerea cronică: un tratament adecvat are ca scop controlul sau dispariţia acesteia şi împiedicarea asocierii durerii psihogene. De asemenea, este necesară participarea activă a pacientului şi încurajarea acestuia să nu îşi accepte durerea ci să o semnaleze, şi să comunice şi efectul diferitelor terapii ce pot fi aplicate asupra severităţii acesteia. Aceasta implică: tratament medicamentos (tratamentul bolii de bază, analgezice convenționale sau adjuvante), tratament chirurgical (tratamentul bolii de bază, intervenţii neurochirurgicale de tip mielotomie, cordotomie anterioară, hipofizectomie, talameotomie), modificarea stilului de viață, psihoterapie, fizioterapie, neurostimulare.
În cazul durerii musculare se pot administra anestezice locale, corticosteroizi sau toxină botulinică, iar în cazul durerilor articulare se pot administra intraarticular corticosteroizi, anestezice locale, anti-TNF-alfa etc.
Se fac atunci când anestezia locală este ineficientă, asociată cu efecte adverse sau nu este disponibilă. Neuroliza poate fi precedată de blocajul farmacologic al filetelor nervoase prin efectual prin intermediul anestezicelor locale. Neuroliza are efect analgezic definitiv dar şi efecte adverse inerente cum ar fi anestezia cutanată, hipotonia musculară care pot apare şi prin anestezie locală dar care sunt tranzitorii. Poate fi efectuată prin metode termice (prin distrugere la extreme de temperatură-radioablaţia respectiv crioablaţia) şi chimice. Se pot practica pentru aceleaşi structuri pentru care se aplică blocajul anestetic.
Poate fi de tip spinal, epidural, intratecal, subdural, subarahnoidian, intracerebrovascular şi poate fi efectuată cu analgezice opioide şi non-opioide. Dintre analgezicele non-opioide pot fi folosite anestezice locale cum ar fi Bupivacaina, Rupivacaina, sau alţi agenţi mai sus menţionaţi cum ar fi Clonidina sau Baclofenul. Dintre analgezicele opioide, Morfina sau Fentanilul pot determina o analgezie foarte bună, iar când acestea nu mai sunt eficiente se pot combina cu analgezice non-opioide şi aceasta poate de asemenea determina reducerea dozei de opioid. Efectele adverse care pot apare la analgezia spinala opioidă sunt aceleaşi ca la orice formă sistemică de terapie, dar modul lor de manifestare se pare că este mai puţin sever deoarece pacienţii care ajung la acest tip de analgezie au mai fost anterior expusi la doze mari de opioid şi au instalat un grad de toleranţă.
Se face prin implantarea unor electrozi la nivelul spinal corespunzător zonei dureroase, prin intermediul cărora se urmăreşte activarea circuitelor neuronal inhibitoare ale durerii şi inhibarea directă a transmisiei stimulilor nociceptivi.
Vertebroplastia sau kifoplastia sunt intervenţii chirurgicale corectoare care pot avea efect analgezic indirect prin eliminarea stimulului nociceptiv local.
|
Oxford Textbook of Palliative Medicine defineşte îngrijirea paliativă ca fiind asistenţa medicală a pacienţilor cu boli active, progresive şi avansate, pentru care prognosticul este limitat, iar îngrijirea trebuie să se concentreze asupra asigurării calităţii vieţii.
Organizaţia Mondialǎ a Sănătăţii a definit medicina paliativǎ astfel: îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavului şi a familiilor acestora, care se confruntă cu problemele asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlǎturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluare corectǎ şi tratamentul impecabil al durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale.
În ambele definiţii găsim conceptul de calitate a vieţii. |
Îngrijirea paliativă:
Îngrijirea paliativă are rolul de a ajuta persoana să-şi menţină calitatea vieţii cât mai bună şi să-i fie alături în lupta cu cancerul sau alte boli fără speranţă de vindecare. Tocmai din acest motiv, accentul îngrijirii paliative nu se pune asupra morţii sau asupra încercării de a găsi un leac, ci tocmai pe calitatea vieţii de fiecare zi, aşa cum am arătat în acest aliniat.
Totodată, îngrijirea paliativă presupune un parteneriat între persoana care are cancer, familie şi prieteni şi membrii echipei de îngrijire a sănătăţii. Această echipă poate include serviciile unui medic, asistent medical, asistent social, consilier şi consilier spiritual.
Un rol deosebit de important în munca de îngrijire / asistare a bolnavului aflat în fază terminalǎ ỉl are comunicarea. Deţinerea unei astfel de abilităţi de către îngrijitor (şi înţeleg prin acest termen toate persoanele care participă la îngrijirea bolnavului, adică pe cei care formează acea echipǎ pluridisciplinară despre care am vorbit mai sus) reprezintă un punct forte care este în avantajul tuturor, bolnav şi membrii echipei. Tactul este de asemenea important: împărtăşirea adevărului este şocantă dar duce la conştientizarea timpului rămas, care devine pe zi ce trece tot mai limitat şi care trebuie folosit cât mai eficient.
Pacientul are dreptul să ştie adevărul, adică diagnosticul. Dilema este cum transmitem acest adevăr, pentru cǎ pacientul are de asemenea dreptul de a nu-şi dori să afle veşti rele! Principiile cardinale care stau la baza practicii medicale în general, deci şi în îngrijirea paliativă sunt:
Medicul poate avea tendinţa de a vedea doar interesul fizic al pacientului („binele medical”). „Binele total” cuprinde nu doar această latură fizică care este cunoscută mai bine de către medic, dar şi credinţele, valorile pacientului, care sunt cunoscute doar de pacient, uneori nici chiar familia neştiind cât de profunde sunt trăirile celui care este pe patul de suferinţă.
Abordarea pacientului care se adresează îngrijirilor paliative, porneşte de la tratamentul simptomelor, care pot fi multiple, dar prin care, având la îndemână numeroase mijloace terapeutice, se evită polipragmazia , deoarece un medicament poate viza acoperirea a două sau mai multe simptome.În cancerul avansat, cel mai frecvent simptom este astenia, acuzată de 95% dintre pacienţi, urmează apoi durerea (80%), inapetenţa/anorexia (80%), constipaţia (65%) care poate fi habituală sau agravată de tratamentul cu opioide, dispneea (60%), insomnia (60%), greaţă sau vărsături (50%), depresie (50%), confuzie (45%). |
Ca în orice domeniu sau activitate, şi îngrijirea paliativă se axează pe obiective. Principalele obiective ale îngrijirii paliative sunt:
În asistarea bolnavului aflat în fază terminală, este necesar ca aceste obiective să fie urmărite şi îndeplinite în totalitatea lor, cu atât mai mult pentru că ele îl vizează nu numai pe bolnav, cât şi familia acestuia.
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.