Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Durerea abdominala-cauze frecvente.

NewsMed
NewsMed

10 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 5157

Distribuie Articolul

 Durerea abdominală

Durerea este una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la medic, indiferent de specialitate. Ce-i drept, este si simptomul care îngrijorează pacientul cel mai mult şi care poate creea disconfort psihosocial şi anxietate. Durerea abdominală, ca şi alte tipuri de dureri, apare ca o reacţie de apărare a organsimului la diverşi factori  nocivi (interni sau externi) şi poate fi resimţită de pacient sub diverse senzaţii (arsură, înţepătură, junghi, apăsare etc).

Pentru a putea diagnostica corect o durere trebuie precizate locul durerii, iradierea acesteia, intensitatea  (pe o scară de la 1 la 10), când apare şi cât durează, care sunt factorii agravanţi – precipitanţi, dacă se ameliorează sub diverse manvere/medicamente şi ce alte simptome o însoţesc. Astfel, aceste dureri au fost împarţite în mai multe categorii, în funcţie de organul afectat si de patologia asociată lui.

Epigastralgiile postprandiale

Epigastralgiile postprandiale  sunt durerile care apar localizate la nivelul epigastrului (“în capul pieptului”)/ retrosternal, cu posibilă iradiere în spate, apar după masă – specific, uneori cu caracter de arsură/colicativă, de intensitate variabilă (usoară – moderată); este agravată de decubitul dorsal după masă, diverse alimente (condimente, citrice, ciocolată), se ameliorează de la sine si este însoţită de pirozis, regugitaţii acide, greaţă, vărsături.

Este simptomul cel mai frecvent întâlnit în boala de reflux gastroesofagian şi în gastrite; astfel, acest tip de dureri poate fi tratat la domiciliu, prin respectarea unui regim igieno – dietetic (se evită decubitul dorsal postprandial, fumatul si consumul de cafea pe stomacul gol,  mese regulate, mici şi dese etc), prin administrarea de antiacide (ex. Dicarbocalm), preparate pe bază de alginate (Gaviscon), prokinetice (Motilium) şi antisecretorii (blocanti de receptori histaminici H2 – Ranitidina sau inhibitori de pompă de protoni – Omez, Nexium, Controloc, Emanera).

Când mergem la specialist?

Când durerile de stomac apar de mai mult de două ori pe săptămână, când durerea persistă în ciuda medicaţiei administrate la domiciliu, când apare disfagia, când greaţa şi vărsăturile persistă, când apare o scadere ponderală neintenţionată.

Durere abdominala in bară

Durerea abdominala “în bară” este o durere ce apare la nivelul etajului abdominal superior, cu iradiere “în bară” (hipocondrul drept, epigastru, hipocondrul stâng) şi în spate, de intensitate moderată ce creşte progresiv până devine insuportabilă, atroce, continuă, ce apare brusc, la 1 – 4 ore după consum excesiv de alcool, masă copioasă cu lipide şi/sau proteine ori prin migrarea unui calcul biliar;

Aceasta nu cedează la antispastice sau antialgice uzuale, poate fi accentuată de alimentaţie, fiind însoţită specific de greaţă, vărsaturi persistente, iniţial alimentare, apoi biliare – simptom important, transpiraţii, febră, puls rapid, cu abdomen sensibil la palpare; pacientul este agitat şi nu se poate linişti în nicio poziţie. Acest tip de durere apare frecvent ca simptom principal în pancreatita acută şi necesită prezentarea de urgenţă la o unitate sanitară.

 Colica biliară

Colica biliară este o durere ce apare la nivelul hipocondrului drept (imediat sub coaste), ce poate iradia in epigastru şi în umărul drept, cu carcter de înţepătură, debutează brusc, frecvent după o masă cu alimente grase sau alimente colecistokinetice (ouă,maioneză, smântână, tocături etc) ori dacă cineva manâncă mult după o perioadă de post alimentar, însoţită de greaţă şi vărsături – bilioase, ce lasă un gust amar în gură.

Simptomele durează câteva ore, apoi pacienul de linişteşte (crize); în funcţie de gravitatea simptomelor, pacientul alege dacă să meargă imediat la doctor sau să mai aştepte; în caz de apariţie a icterului (îngălbenirea sclerelor, a tegumentelor şi a mucoaselor), de persistenţă a durerii ori de apariţie a febrei/frisonului, prezentarea la o cameră de gardă este obligatorie.

 Durerea abdominală la nivelul etajului abdominal inferior

Durerea abdominală la nivelul etajului abdominal inferior, cunoscută frecvent sub denumirea de crampe abdominale, apare de cele mai multe ori datorită acumulării în exces de gaze intestinale; durerile sunt difuze, cel mai frecvent localizate la nivelul etajului abdominal inferior (flancul drept, fosa iliaca dreaptă, flancul stang, fosa iliacă stângă, hiogastru), având debut variabil, progresiv, fără o legătură cu mesele.

Durerea este colicativă, de intensitate moderată – poate fi resimţită ca un discomfort si se ameliorează prin administrarea de antispastice (No-Spa), prokinetice (Motilium, Meteospasmyl) sau prin eliminearea naturală a gazului. Este însoţită de balonare (sentiment de plenitudine în etajul abdominal superior) şi flatulenţă şi nu necesită prezentarea la camera de gardă doar dacă durerea este foarte intensă, abdomenul este sensibil la palpare, apare distensia abdominală, febra, scaune cu sânge, îngălbenirea tegumentelor, greată şi vărsături persistente.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!