Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Chlamydia trachomatis (clamidioza) – infecţie genitală

NewsMed
NewsMed

23 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 1433

Distribuie Articolul

Generalităţi

CLamidioza  este o boală comună cu transmitere sexuală  cauzată de infecția cu Chlamydia trachomatis. Infecțiile cu Chlamydia trachomatis, la femei, pot duce la consecințe grave, inclusiv boala inflamatorie pelvină (BIP), infertilitate, sarcina ectopică și durerea pelviană cronică.

Transmitere

Chlamydia se transmite prin contact sexual neprotejat  vaginal, oral sau anal cu un partener infectat. Chlamydia poate fi, de asemenea, răspândită perinatal de la o mamă netratată la copilul ei în timpul nașterii. Persoanele care au avut Chlamydia și care au fost tratate, se pot infecta din nou dacă au contact sexual cu o persoană infectată cu Chlamydia.

Simptome

Clamidioza este cunoscută ca o infecție „tăcută”, deoarece majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice și nu au rezultate anormale ale examenului fizic.

La femei, bacteria infectează inițial colul uterin, unde infecția poate provoca semne și simptome de cervicită ( secreţii  endocervicale mucopurulete, sângerări endocervicale ). Uneori, poate afecta uretra, care duce la semne și simptome de uretrită ( piurie, disurie). Infecția se poate răspândi de la nivelul colului uterin până la tractul reproducător superior ( uter, trompe uterine), provocând boala inflamatorie pelvină. Aceasta  poate fi asimptomatică  sau acută, cu simptome tipice de durere pelvină, împreună cu semne de sensibilitate uterină la examinare.

Bărbații care sunt simptomatici au în mod obișnuit uretrită, cu secreţie  uretrală  mucoidă sau apoasă și disurie. O minoritate de bărbați infectați dezvoltă epididimită (cu sau fără uretrită simptomatică). Aceştia prezintă durere testiculară unilaterală, sensibilitate și umflare.

Chlamydia poate infecta rectul la bărbați și femei, fie direct (prin sexul anal), fie prin răspândirea de la cervix și vagin la o femeie cu infecție cu Chlamydia cervicală. Deși aceste infecții sunt adesea asimptomatice, pot provoca simptome de rectită ( durere rectală, secreţie și /sau sângerare).

Conjunctivita chlamydială dobândită sexual poate să apară atât la bărbați cât și la femei prin contactul cu secrețiile genitale infectate. Chlamydia poate fi găsită și în gâtul femeilor și al bărbaților care au un contact sexual oral cu un partener infectat.

Diagnostic

Testarea pentru Chlamydia este indicată la:

·         pacienții cu simptome urogenitale, anorectale și oculare

·          pacienți cu ITS, altele decât Chlamydia

·         persoane destinate screeningului pentru Chlamydia.

Procedurile de diagnosticare pentru detectarea infecțiilor cu Chlamydia trachomatis  includ atât metode directe, cât și metode indirecte. În general, infecțiile localizate au fost examinate prin analize pentru detectarea directă a patogenului, cum ar fi:

·         culturile

·         testele antigenice

·          teste de hibridizare a acidului nucleic

·          teste de amplificare

Metodele indirecte depind de detectarea anticorpilor împotriva C. trachomatis. Acestea  pot fi aplicate pentru evaluarea diagnosticului infecției cronice / invazive și a complicațiilor post-infecțioase, cum ar fi artrita reactivă dobândită sexual.

Chlamydia trachomatis și boala inflamatorie pelviană

Femeile cu infectii ale tractului genital inferior cu Chlamydia pot  dezvolta boală inflamatorie pelvină  sau dureri pelvine cronice. Spectrul clinic al BIP  variază de la endometrită subclinică până la peritonită pelvină, periapendicită și perihepatită. Cu toate acestea, infecțiile simptomatice cu Chlamydia reprezintă doar vârful icebergului tuturor infecțiilor cu Chlamydia, deoarece majoritatea infecțiilor genitale cu Chlamydia sunt asimptomatice.

Chlamydia trachomatis și sarcină

Femeile gravide cu infecție cu Chlamydia prezintă un risc crescut de a avea rezultate negative în timpul sarcinii și boală inflamatorie pelvină post-partum. S-au raportat sechele ca:

·         Nașterea prematură

·         Greutate scazută la naștere

·         moartea neonatală

·          scăderea perioadelor de gestație

·          ruptura prematură a membranelor

Femeile care au infecție cu Chlamydia şi dezvoltă boală inflamatorie pelvină pot avea sarcină ectopică. Pierderea precoce a sarcinii poate fi indusă de infecția asimptomatică cu Chlamydia.

Tratamentul infecției cu Chlamydia

Tratamentul infecției cu Chlamydia depinde de locul infecției, de vârsta pacientei și dacă infecția este complicată sau nu. De asemenea, tratamentul diferă în timpul sarcinii.

Infecție necomplicată:  se recomandă o doză unică de 1 g de Azitromicină sau 100 mg Doxiciclină pe cale orală, de două ori pe zi,  timp de șapte zile. Schemele alternative includ Eritromicina 500 mg, pe cale orală, de patru ori pe zi sau ofloxacină 300 mg, pe cale orală, timp de șapte zile.

Pacienții trebuie instruiți să se abțină de la actul sexual timp de șapte zile după inițierea tratamentului. Ambii parteneri trebuie tratați, simultan.

Infecția cu Chlamydia cu boală inflamatorie pelvină: Infecția recurentă chlamydială crește riscul dezvoltării sarcinii ectopice și a BIP. Se recomandă administrarea de Ofloxacină  400 mg, pe cale orală sau Levofloxacină 500 mg, pe cale orală, o dată pe zi cu/ fără metronidazol  500 mg, pe cale orală, timp de două săptămâni. În cazul intoleranței la regimul menționat mai sus, se recomandă Ceftriaxonă  250 mg,intramuscular  sau Cefoxitină 2 g  ca doză unică, plus Doxiciclină 100 mg, pe cale orală, timp de două săptămâni.

Tratamentul în timpul sarcinii: Levofloxacina, Ofloxacina și Doxiciclina sunt contraindicate în timpul sarcinii. Prin urmare, sunt recomadate  Azitromicina 1 g, pe cale orală, într-o singură doză sau Amoxicilină 500 mg, pe cale orală, de trei ori pe zi.  Amoxicilina este raportată ca fiind mai eficace și cu mai puține efecte secundare decât Eritromicina în tratarea infecției cu Chlamydia .

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!