Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, decembrie 03, 2022

Ce reprezintă gripa pandemică de tip A(H1N1)

NewsMed
NewsMed

12 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1154

Distribuie Articolul

Ce reprezintă gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Gripa gripa pandemică de tip A(H1N1) reprezintă o infecție globală. Cu un indice înalt de contagiozitate, această maladie infecțioasă nu cunoaște granițe geografice. Gripa gripa pandemică de tip A(H1N1) este o boală infecțioasă acută, extrem de contagioasă, mai ales în colectivități.

Virus gripal A(H1N1), descoperit relativ recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om. Acest virus conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie nouă, numită la început gripă „porcină”.

Simptomele în gripa de tip A(H1N1) la om sunt asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane. O particularitate specifică virusului gripal de tip nou A(H1N1) este posibilitatea de a afecta și căile respiratorii inferioare (necaracteristic pentru alte tipuri de virusuri gripale umane) și de a cauza pneumonii grave la copii și tineri.

Gripa pandemică de tip A(H1N1) a cuprins dintotdeauna un spațiu larg de răspândire. Spre exemplu  gripa pandemică din anii 2009-2010 a debutat în luna august 2009. Aceasta a continuat până în luna mai 2010. Cea mai intensă răspândire a avut loc în lunile noiembrie – martie, cu o incidență maximă în lunile decembrie (2009) – ianuarie (2010).

Gripa în general poate apărea sub formă de cazuri sporadice, erupții, epidemii (gripa sezonieră) și pandemii. Clinic, gripa este caracterizată prin manifestări generale toxice, febră şi afectarea sistemului respirator.

Conform datelor prezentate de către Organizația Mondială a Sănătății, impactul economic al gripei este de la 1 la 6 milioane $ SUA la 100 mii populație.

Care este istoricul gripei?

Încă din antichitate, au fost descrise cazuri de gripă în scrierile lui Hipocrate. Alte descrieri clinice și epidemiologice ale gripei au fost realizate de către Hirsch, în 1173, de către Seneca în 1387 și de către Pasqeur în 1403. Pe parcursul istoriei, gripa a avut diverse denumiri, precum: febră catarală, influenza epidemică, nazofaringită acută, petite peste. Doar mai apoi a primit denumirea de gripă ( „grippe” din franceză = a cuprinde).

De-a lungul timpului au fost descrise peste 30 de pandemii de gripă. Majoritatea acestora au pornit pe continentul asiatic. Cele mai importante pandemii de gripă de tip A s-au înregistrat în anii:

·         1889-1891 (Gripa rusească – aproximativ 1 milion de decese, tipul antigenic al virusului – A /H3N2);

·         1918-1919 ( Gripa spaniolă, care s-a soldat cu 50 milioane de decese, fiind printre altele și cea mai severă pandemie din istorie, tipul antigenic al virusului – A /H1N1);

·         1957-1958 ( Gripa asiatică –  aproximativ 2 milioane de decese, tipul antigenic al virusului – A /H2N2);

·         1968-1969 ( Gripa Hong Kong – aproximativ 0,75–1,0 milion de decese, tipul antigenic al virusului – A /H3N2);

·         1997-2003 (Gripa aviară-  257 de decese, tipul antigenic al virusului – A /H5N1);

·         2009-2010 (Gripa porcină (mexicană), despre care vom discuta în acest articol, s-a soldat cu 18500 confirmate de laborator, tipul antigenic al virusului – A /H1N1 /09).

Gripa este o boală transmisibilă cu cel mai înalt potențial de reemergență. Gripa are posibilitate de dezorganizare a activităților sociale, soldându-se cu importante pagube umane și economice.

În anul 1950 după ce au fost descoperite culturile celulare, au fost obținute primele vaccinuri contra gripei.

Care este agentul patogen al gripei?

Agenții cauzali ai gripei sunt virusuri ARN, care fac parte din genul Influenzavirus (Myxovirus influenzae), familia Orthomyxoviridae, genul Ortomixovirusuri. Genomul virusului gripal este format din 8 segmente de ARN. Membrana virusului este alcătuită din două proteine antigenice de suprafață: hemaglutinina (HA) și neuraminidaza (NA). Aceste caracteristici conferă virusului specificitate de subtip şi de variantă antigenică.

Pînă în ziua de azi s-au identificat 3 tipuri distincte de virusuri gripale – A, B și C. Sunt cunoscute virusurile gripale A cu 16 variante de hemaglutinină şi cu 9 variante de neuraminidază. Omul, cel mai frecvent, se infectează cu virusuri gripale A – H1, H2, H3, combinate cu N1 sau N2. Virusul gripal de tip A este patogen atât pentru om, cât și pentru diverse specii de animale. Ultimele reprezintă totodată și rezervorul diferitor subtipuri de virus gripal în natură.

Agentul cauzal poare fi identificat în secreţiile nazale, spălăturile nazofaringiene, în sânge și în lichidul cefalorahidian.

Care subtipuri de virus gripal tip A sunt patogene pentru om?

Patogene pentru om sunt:

·         Subtipurile A (H1N1), A (H2N2), A (H3N2);

·         Varianta A (H1N1) de tip nou California/04-2009;

·         Ocazional  sunt patogene A (H5N1) și A (H7N2).

Subtipurile A (H1N1) și  A (H3N2) pot cauza infecție la porci (suine). Subtipurile A (H7N7) și A (H3N8) pot cauza infecție la cai (cabaline). Subtipul A (H5N1) poate cauza infecție la păsări.

Cât de rezistent este virusul gripal de tip A (H1N1), în mediul extern?

În general, virusurile gripale în mediul extern, au o rezistență relativ scăzută, aproximativ 30 de minute. Virusul gripal A (H1N1) de tip California /04/2009 este rezistent în mediul ambiant până la 10 ore.

Acest virus este distrus la temperatura de 600oC aproximativ în câteva minute. Virusul gripal A (H1N1) de tip California /04/2009 poate fi distrus și de un spectru larg de dezinfectante. Din ultimele fac parte dezinfectate precum clorigene, apa oxigenată (H2O2), antiseptice pe bază de iod și alcool. Virusul gripal A (H1N1), la fel ca și toate virusurile – nu răspund la tratamentul cu antibiotice.

Care este sursa de agent patogen în infecția cu virusul gripal  în gripa pandemică de tip A (H1N1)?

Principala sursă de agent patogen în gripă:

•          Omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice de boală (subclinice, asimptomatice);

•          Care elimină virusul gripal prin aerul expirat;

•          Începând cu sfârșitul perioadei de incubație și primele semne de boală reprezintă.

Perioada de incubație în gripă este mai frecvent de 1-2 zile, însă variază de la 1 până la 7 zile. Contagiozitatea bolnavului de gripă este maximă în primele 5-6 zile de boală. Eliminarea virusului încetează aproximativ peste 5-10 zile de la debutul gripei.

În gripa A (H1N1) de tip California/04/2009 virusul gripal poate fi eliminat până la 10-14 zile. Eliminarea virusului este mai pronunțată în timpul strănutului sau tusei. Purtătorii reconvalescenți sau sănătoși de gripă, au o importanță epidemiologică scăzută.

Cum poate fi transmisă gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Agentul patogen al gripei se transmite respirator de la persoanele bolnave la cele receptive. Calea de contaminare este cea aerogenă. Virusul gripal A(H1N1) se transmite prin aerosoli lichizi – picături, răspândite de la o persoană la alta. Răspândirea poate fi:

•          Directă: de la o persoană infectată care tuşeşte sau strănută (distanța posibilă de contaminare este de 2-3 m). Contaminarea sigură are loc și la un contact apropiat cu bolnavul, până la 1 m;

•          Indirectă, transmiterea se va realiza prin obiecte și mâini recent contaminate, la atingerea mucoasei nasului sau a ochilor.

Virus gripal A(H1N1) nu se transmite prin consumul apă, de carne și produse din carne de porc prelucrate termic corespunzător.

Care este patogenitatea în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Patogenitatea gripei începe cu atașarea și penetrarea celulelor epiteliale din mucoasa respiratorie. Replicarea virală are loc în 4-6 ore, în care se eliberează noi virusuri. Acestea vor distruge celulele ciliate respiratorii, iar zonele afectate vor fi dispuse colonizării bacteriene.

Care este simptomatologia în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Debut gripei este:

•          Brusc, uneori chiar brutal;

•          Cu febră malignă înaltă: 38 – 39 – 40°c și frisoane;

•          Cu alterarea stării generale – astenie, adinamie, cefalee;

•          Cu mialgii, artralgii, globalgii;

•          Cu tuse seacă;

•          Cu rinoree seroasă iniţial, apoi sero-mucoasă (numit sindromul cataral).

În perioada de stare:

•          Se intensifică semnele prezente la debutul gripei;

•          Se alătură tulburările de somn: insomnie sau somnolenţă;

•          Apatie, iritabilitate, agitaţie psihică, fotofobie;

•          Zgomote cardiace asurzite;

•          Tensiune Arterială scăzută;

•          Tahicardie în debut, apoi bradicardie relativă;

•          La ECG – alterarea undei T.

Cum se manifestă sindromul respirator în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Sindromul respirator apare peste 1-2 zile de la debut gripei și se manifestă prin:

•          Obstrucţie nazală;

•          Strănut;

•          Tuse seacă;

•          Rinoree seroasă săracă;

•          Dureri în gât și retrosternale;

•          Conjunctivită eritematoasă;

•          Congestie faringiană.

Cum se manifestă sindromul de neurotoxicoză în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Clinic se manifestă prin:

•          Febră înaltă 39 – 40oc;

•          Vome repetate;

•          Tulburări ale stării generale: cefalee, agitaţie, iritabilitate, delir, tulburări de conştiinţă;

•          Mialgii;

•          Fotofobie;

•          Hiperestezie cutanată;

•          Convulsii tonico-clonice;

•          Semne meningiene (redoarea cefei, semnele Kernig și Brudzinscki);

•          Tahicardie și tahipnee.

Cum se manifestă sindromul de laringotraheită stenozantă în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Clinic se manifestă prin:

•          Voce răguşită;

•          Tuse lătrătoare;

•          Respiraţie zgomotoasă;

•          Dispnee la inspir;

•          Insuficienţă respiratorie acută;

•          Cianoză și acrocianoză.

Cum se manifestă sindromul bronho-obstructiv (astmatiform) în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

•          Tuse uscată seacă;

•          Dispnee la expir;

•          Paliditatea tegumentelor;

•          Cianoză periorală.

Cum se manifestă sindromul abdominal în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

•          Inapetenţă;

•          Greţuri și vărsături;

•          Dureri abdominale;

•          Ocazional diaree de 2-3 ori/zi sau constipaţii;

•          Sindrom pseudoapendicular;

•          „Limba de porţelan”.

Cum se manifestă sindromul hemoragic în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

•          Hemoragie nazală (epistaxis);

•          Erupţii hemoragice (peteşii);

•          Hemoptizi ­- eliminare de sânge pe gură, ca urmare a unei hemoragie a căilor respiratorii.

Cum este diagnosticată gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Diagnosticul gripei se face în baza:

•          Datelor epidemiologice;

•          Tabloului clinic (vezi: “ Care este simptomatologia gripei de tip A(H1N1)”?)

•          Datelor de laborator.

Paraclinic, simptomele descrise în tabloul clinic se manifestă prin:

•          La analiza generală a sângelui – leucopenie moderată, cu limfocitoză, trombocitopenie;

•          VSH ușor accelerat;

•          La analiza generală a urinei – leucociturie, rar albuminurie, în formele grave microhematurie;

•          LCR fără schimbări citologice.

Confirmarea diagnosticului infecției cu virus gripal de tip A(H1N1) are loc prin următoarele teste de laborator:

•          Cultură virală pozitivă prin izolarea virusului gripal din lavaje nazofaringiene;

•          RT – PCR pozitiv;

•          Test serologic pozitiv prin metode de microneutralizare, RFC, RIHA, RIE. Are loc creșterea de 4 ori și mai mult a titrelor de anticorpi specifici în două seruri perechi.

Care sunt complicațiile în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

•          Acutizarea afecțiunilor cronice,

•          Acutizarea afecțiunilor sistemului respirator (rinosinusită, otită medie, crup laringotraheal, pneumonie, bronșiolită (rareori), stare astmatică);

•          Bronșită acută, bronşită acută obstructivă, amigdalită supurată;

•          Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) la adulți – o forma de insuficientă respiratorie acuta, determinată de alterarea microcirculației pulmonare. Ultima este provocată de agresiuni directe sau sistemice;

•          Cardiace (miocardită, pericardită);

•          Neurologice (sindromul Reye, encefalopatie acută și postinfecțioasă, encefalită, convulsii febrile, meningita seroasă);

•          Șoc toxic.

Sechele rare în gripă, la copii:

•          Hipertensiune intracraniană;

•          Hidrocefalie;

•          Sindrom epileptiform;

•          Sechele psihice, retard mintal.

Ce presupune tratamentul în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Obiectivele tratamentul sunt:

•          Izolarea bolnavului 5-7 zile. În formele uşoare şi medii izolarea va avea loc la domiciliu, în cele grave – spitalizarea în saloane boxate;

•          Repaus la pat;

•          Vitaminoterapie și dietoterapie;

•          Completarea deficitului lichidian cu ceaiuri și alte lichide calde;

•          Antipiretice/analgezice și spasmolitice în caz de febră înaltă ( Paracetamol, Ibuprofen);

•          Comprese calde în jurul gâtului – în caz de laringită

•          Antitusive/expectorante (în tuse severă)

•          Vasoconstrictoare în picături nazale;

•          Profilaxia și tratamentul suprainfecţiilor;

•          Tratamentul complicațiilor.

Preparatele gripale (Rimatidină, Arbidol, Oseltamivir) se vor administra la pacienții cu risc înalt de complicații, timp de 5 zile. Doza va depinde direct de greutatea corpului bolnavului:

•          15-23 kg: câte 45 mg de 2 ori/zi;

•          23-40 kg: câte 60 mg de 2 ori/zi;

•          < 40 kg: câte 75 mg de 2 ori/zi,

•          La adolescenţi și adulţi: câte 75 mg de 2 ori/zi.

Profilaxia de urgență cu preparate antivirale numite mai sus, este indicată și persoanelor din grupul de risc, care au contactat cu bolnavii, în ultimele 7 zile.

Care sunt măsurile de profilaxie în gripa pandemică de tip A(H1N1)?

Profilaxia specifică prevede vaccinarea populației contra gripei în perioada preepidemică (în lunile octombrie – noiembrie).

Vaccinarea contra gripei se efectuează conform indicațiilor epidemiologice. Ea este indicată în primul rând contingentelor de populație cu risc sporit de îmbolnăvire:

•          Copiii de la 6 luni și adulții cu afecțiuni cronice;

•          Gravidele în orice stadiu pentru vaccinul cu virus omorât;

•          Personalul instituțiilor medicale, sociale, internatelor, orfelinatelor, sanatoriilor, azilurilor pentru bătrâni și invalizi;

•          Studenții și personalul din instituțiile preșcolare, școlare, colegii și școlile profesionale;

•          Lucrătorii serviciului vamal și de grăniceri, lucrătorii căilor ferate;

•          Personalul serviciului de situații excepționale;

•          Echipajele aeronavelor și personalul aeropoartelor;

•          Efectivul MAI și al armatei naționale;

•          Alte categorie, indicate de către epidemiologi.

Profilaxia nespecifică (de ordin individual și social) prevede:

Respectarea regulilor de igienă personală:

•          Utilizarea măștilor și altor mijloace de protecție individuală;

•          Respectarea unui mod de viață sănătos;

•          Dietoterapie – alimentația echilibrată, bogată în proteine, vitamine și minerale;

•          Evitarea aglomerațiilor, a contactului cu bolnavii de gripă;

•          Spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun;

•          Aerisirea încăperilor, curăţenia sistematică a acestora, cu menținerea unei temperaturi adecvate.

În scop profilactic se indică alfa – interferon – 2-5 picături în nas de 4 ori/zi în perioada riscului de contaminare. Unguentul de  oxolină 0,25% se administrează pe mucoasa nazală.

Din măsurile sociale fac parte:

•          Informarea populației în privința situației epidemiologice și a măsurilor de profilaxie;

•          Depistare activă și precoce a bolnavilor: epidemiologic, clinic, laborator;

•          Declararea numerică, trimestrială (zilnică/ săptămînală în epidemii);

•          Spitalizarea bolnavilor conform indicațiilor clinice și epidemiologice;

•          Limitarea călătoriilor în țările afectate de gripă;

•          Supravegherea persoanelor sosite în țară din țările afectate de gripă, timp 7 zile;

•          La apariția gripei în localități se va reduce organizarea manifestărilor aglomerate.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!