Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Cancerul tiroidian: cauze, diagnostic, tratament

NewsMed
NewsMed

30 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 1527

Distribuie Articolul

Cancerul tiroidian apare atunci când celulele glandei tiroide suferă modificări genetice (mutații). Mutațiile permit celulelor să crească și să se înmulțească rapid. Celulele pierd, de asemenea, capacitatea de a muri. Iar acumularea de aceste celule tiroidiene, care sunt anormale formează o tumoare. Cancerul tiroidian este un tip neobișnuit de cancer. Cei mai mulți oameni prezintă o evoluție favorabilă, deoarece cancerul este de obicei depistat precoce și tratamentele funcționează bine. Uneori, cancerul tiroidian recidivează chiar și la mulți ani după tratament.

Ce este glanda tiroidă?

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă din corpul uman în formă de fluture, situată în partea antero-laterală a gâtului, sub proeminența cartilajului tiroidian. Glanda tiroidă este formată din doi lobi, situați de o parte și de alta a laringelui și a traheei și sunt uniți printr-un istm (bandă de țesut tiroidian).

Tiroida face parte din sistemul endocrin, care este alcătuită din glande care produc, depozitează și eliberează hormoni în sânge, astfel încât hormonii să poată ajunge în celulele organismului. Hormonii produși de glanda tiroidă sunt: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4)- în principal, dar și calcitonina (secretată de celulele parafoliculare C). Este important ca nivelurile T3 și T4 să nu fie nici prea mari, nici prea scăzute. Valorile normale ale hormonilor tiroidieni sunt: T3 – 1.2-3.2 nmol/l  și T4 – 60-182 nmol/l. Cele două glande de la nivel cerebral – hipotalamus și hipofiză comunică pentru a menține echilibrul T3 și T4. Acești hormoni controlează metabolismul – modul în care corpul dumneavoastră folosește energia. Hormonii tiroidieni reglează funcțiile vitale ale corpului, incluzând: respirația, ritmul cardiac, greutatea corporală, puterea musculară, temperatura corpului, nivelul colesterolului, ciclul menstrual.

Ce cauzează cancerul tiroidian?

Cauza exactă a cancerului tiroidian nu este cunoscută. Dar, ca și alte tipuri de cancer, schimbările în ADN-ul celulelor par să joace un rol. Aceste modificări ale ADN-ului pot include modificări care sunt moștenite, precum și modificări care au loc pe măsură ce îmbătrâniți.

Factori de risc

Factorii de risc care pot crește riscul de apariție a cancerului tiroidian sunt:

 • sexul feminin: cancerul tiroidian apare mai des la femei decât la bărbați. Femeile au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer tiroidian decât bărbații și la o vârstă mai mică (femeile de la 40 până la 50 de ani, iar bărbații de la 60 la 70 de ani);
 • expunerea la niveluri ridicate de radiații: tratamente cu radiații la nivelul capului, gâtului și accidentele precum cele din apropierea centralelor nucleare (exemplu: Cernobîl în 1986);
 • anumite sindroame genetice moștenite: sindroamele genetice care cresc riscul de cancer tiroidian includ cancerul tiroidian medular familial și neoplazia multiplă endocrină;
 • dietele cu un conținut scăzut de iod pot crește riscul de apariție a cancerului tiroidian.

Tipuri de cancer tiroidian

Există 4 tipuri principale de cancer tiroidian, iar unele sunt mai frecvente decât altele.

 • cancerul tiroidian papilar: este tipul cel mai frecvent de cancer tiroidian (aproximativ 80-85%). Este mai frecvent la femei decât la bărbați cu un raport de 3:1. De cele mai multe ori, persoanele afectate au o vârstă cuprinsă între 30 și 50 de ani. Acest tip de cancer prezintă la nivelul glandei tiroide o masă neregulată, solidă sau chistică care provine din țesutul tiroidian normal. Prognosticul a fost direct legat de dimensiunea tumorii (mai puțin de 1,5 cm reprezinta un prognostic bun). Rata generală de vindecare este foarte mare (aproape 100% pentru leziunile mici la pacienții tineri).
 • cancerul tiroidian folicular: este cel de-al doilea tip cel mai frecvent de cancer tiroidian (aproximativ 10-15%). Acest tip de cancer este considerat mai agresiv decât cancerul tiroidian papilar. Este mai frecvent la femei decât la bărbați cu un raport de 3:1. Persoanele afectate prezintă între 40 și 60 de ani. Invazia tumorii în structurile vasculare (venele și arterele) din glanda tiroidă este obișnuită. Rata generală de vindecare este ridicată (aproape 95% pentru leziunile mici la pacienții tineri), dar aceasta scade odată cu vârsta.
 • cancerul tiroidian medular: acest tip de cancer tiroidian este mai agresiv decât cel papilar și folicular și este al treilea tip de cancer tiroidian ca incidență (aproximativ 3%). Este derivat din celulele parafoliculare „C” ale glandei tiroide, aceste celule secretă calcitonina. Se întâlnește mai frecvent la persoanele de sex feminin.
 • cancerul tiroidian anaplazic sau nediferențiat: tumorile anaplazice sunt cele mai puțin frecvente (doar 1% din cazurile de cancer tiroidian) și cele mai agresive din toate cazurile de cancer tiroidian. Acest cancer are o rată de vindecare foarte scăzută. Majoritatea pacienților cu cancer tiroidian anaplazic trăiesc aproximativ un an de la diagnosticare.

Tabloul clinic din cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian poate provoca multe simptome, printre care:

 • apariția recentă sau creșterea rapidă în dimensiuni a unui nodul sau a unei mase tiroidiene (acesta este cel mai frecvent simptom);
 • mărirea glandei poate duce la compresia și deplasarea traheei sau a esofagului și la apariția de simptome obstructive: dificultate la înghițire, dificultate la respirație;
 • durere la nivelul gîtului, uneori și la nivelul urechilor;
 • răgușeală care nu are legatură cu frigul (răceală);
 • tuse continuă în lipsa unei răceli.

Este posibil ca unii pacienți să nu prezinte simptome, iar medicul în timpul examenului fizic să observe un nodul sau tumefiere la nivelul gâtului.

Vârsta sub 20 de ani și peste 45 de ani și prezența unui nodul mare se asociază cu prognostic nefavorabil.

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Un nodul tiroidian este o creștere anormală la nivelul glandei tiroide. Poate fi solid, plin cu lichid (chistic) – de obicei cu o substanță asemănătoare unui jeleu numită coloid – sau o combinație a celor două. Cel mai adesea nodulii se găsesc întâmplător atunci când pacientul sau medicul efectuează un examen fizic la nivelul gâtului. Indiferent dacă nodulul este benign sau canceros, nu poate fi determinat tipul doar prin simțirea acestuia și de aceea se vor efectua teste suplimentare.

Cum se pune diagnosticul de cancer tiroidian?

Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului tiroidian includ:

 • examenul fizic: medicul va căuta modificări fizice ale glandei tiroide și vă va întreba factorii de risc, cum ar fi expunerea excesivă la radiații și antecedentele familiale ale tumorilor tiroidiene. De asemenea, medicul poate verifica corzile vocale folosind un instrument subțire asemănător unui tub care are o lumină (laringoscop).
 • analize de sânge: acestea verifică nivelul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH), calcitonina serică sau antigenul carcinoembrionar (CEA). Alte teste pot fi efectuate înainte, în timpul sau după tratamentul pentru cancer tiroidian. Dozarea tiroglobulinei serice verifică cancerul rămas.
 • biopsie: în timpul unei biopsii cu ac fin, medicul introduce un ac lung și subțire în nodul tiroidian. Imagistica cu ultrasunete este de obicei folosită pentru a ghida precis acul în nodul. Proba este analizată în laborator pentru a căuta celulele canceroase.
 • teste de imagistică: se va efectua unul sau mai multe teste de imagistică pentru a ajuta medicul să stabilească dacă cancerul s-a răspândit dincolo de glanda tiroidă. Testele imagistice includ: ecografia tiroidiană este o modalitate sigură și simplă de a afla dacă un nodul tiroidian este solid sau plin cu lichid (chistic). De asemenea, poate detecta mai mulți noduli tiroidieni și ganglioni limfatici anormali la nivelul gâtului. Se mai pot efetua: radiografie toracică, scanări tomografice computerizate (CT), tomografie cu emisie de pozitroni (PET: depistează celulele canceroase).
 • testare genetică: unii oameni cu cancer tiroidian medular pot avea modificări genetice care pot fi asociate cu alte tipuri de cancer endocrin. Istoricul familiei poate determina medicul dumneavoastră să recomande testarea genetică pentru a căuta mutații genetice, iar acestea cresc riscul de cancer.

Cancerul tiroidian poate fi diagnosticat precoce ?

 • Multe cazuri de cancer tiroidian pot fi diagnosticate precoce. De fapt, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt acum descoperite mult mai devreme decât în ​​trecut și pot fi tratate cu succes. Majoritatea cazurilor de cancer tiroidian diagnosticate precoce se găsesc atunci când pacienții ajung la medic din cauza tumefierii gâtului sau a nodulilor pe care i-au observat la acest nivel. Dacă aveți simptome neobișnuite, cum ar fi: umflarea gâtului, apariția nodulilor la acest nivel, durere, răgușeală sau tuse continuă în lipsa unei răceli ar trebui să vă consultați imediat medicul.
 • Alte tipuri de cancer sunt găsite de medici în timpul unei verificări de rutină. Nu există nici un test screening recomandat pentru cancerul tiroidian. Unii medici recomandă ca oamenii să-și examineze gâtul și să fie atenți în cazul în care simt nodului sau o creștere în volum a gâtului.
 • Cancerul tiroidian este uneori descoperit întâmplător, atunci când oamenii au efectuat teste cu ultrasunete pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi îngustarea arterelor carotide (care trec pe la nivelul gâtului pentru a furniza sânge la creier) sau pentru glandele paratiroide extinse sau hiperactive.
 • Testele de sânge sau ultrasunetele tiroidiene pot găsi modificări la nivelul glandei tiroidei, dar aceste teste nu sunt recomandate ca teste screening pentru cancerul tiroidian, cu excepția cazului în care o persoană prezintă un risc crescut, cum ar fi din cauza antecedentelor familiale ale cancerului tiroidian.
 • Persoanele cu antecedente familiale de cancer tiroidian medular (MTC) cu sau fără neoplazie multiplă endocrină de tip 2 (MEN 2), ar putea prezenta un risc foarte mare pentru dezvoltarea acestui tip de cancer. Majoritatea medicilor recomandă testarea genetică pentru acești oameni când sunt tineri pentru a vedea dacă aceștia poartă modificările genei legate de MTC.

Stadializarea cancerului tiroidian

Odată diagnosticat cancerul tiroidian, acesta va fi stadializat. Stadializarea se bazează pe trei categorii:

T: descrie dimensiunea tumorii primare

N: indică dacă celulele cancerului tiroidian s-au răspândit în ganglionii limfatici regionali

M: Se referă la faptul dacă cancerul a fost metastazat (răspândit în zone îndepărtate ale corpului).

 • Stadiul I: tumoarea este de 2 cm sau mai mică (cu o lățime mai mică de un centimetru) și nu a crescut în afara tiroidei. Nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în locuri îndepărtate.
 • Stadiul II: îndeplinește unul dintre următoarele criterii: diametrul tumorii primare: 2-4 cm. Nu există celule canceroase în ganglionii limfatici regionali sau în locuri îndepărtate din organism; tumora primară: > 4 cm în diametru sau a început să crească în afara glandei tiroide. Nu au fost găsite celule canceroase în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.
 • Stadiul III: îndeplinește unul dintre următoarele criterii: tumoarea primară: >4 cm sau a crescut în afara tiroidei, dar nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau dincolo de vecinătate; tumoarea poate avea orice dimensiune sau poate crește în afara tiroidei și s-a răspândit la ganglionii limfatici la nivelul gâtului, dar nu mai departe.
 • Stadiul IV: este stadiul cel mai avansat al cancerului tiroidian, este subîmpărțit în funcție de locul în care s-a răspândit cancerul:
 • Stadiul IV A: cancerul a crescut dincolo de glanda tiroidă și s-a răspândit în țesutul din apropiere sau s-a răspândit în ganglioni limfatici de la nivelul gâtului și pieptului, dar nu în locuri îndepărtate.
 • Stadiul IV B: tumora primară a crescut în regiunea coloanei vertebrale sau în vasele de sânge din apropiere. În această etapă a cancerului tiroidian, boala poate sau nu să se răspândească la ganglionii limfatici, dar nu a ajuns la locații îndepărtate.
 • Stadiul IV C: Celulele cancerului tiroidian au fost metastazate.

Tratamentul pentru cancerul tiroidian

Tratamentul cancerului tiroidian depinde de tipul și stadiul acestuia, de starea generală a sănătății și de preferințele dumneavoastră. Majoritatea cazurilor de cancer tiroidian prezintă o evoluție favorabilă în prezența tratamentului. Opțiunile terapeutice pentru cancerul tiroidian sunt următoarele:

1) Intervenția chirurgicală

Majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian suferă intervenții chirurgicale pentru a elimina TOTUL sau majoritatea tiroidei. Operațiile utilizate pentru tratamentul cancerului tiroidian includ:

 • tiroidectomie ( extirparea glandei tiroide): în cele mai multe cazuri, medicii recomandă îndepărtarea totală a glandei tiroide. În cele mai multe cazuri, chirurgul lasă în jurul glandelor paratiroide mici porțiuni ale țesutului tiroidian pentru a reduce riscul de afectare paratiroidiană. Uneori chirurgii se referă la aceasta ca o tiroidectomie aproape totală;
 • îndepărtarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului: când are loc extirparea tiroidei, chirurgul poate, de asemenea, să îndepărteze ganglionii limfatici de la acest nivel și să-i testeze pentru celulele canceroase;
 • eliminarea unei porțiuni din glanda tiroidă (lobectomia tiroidiană): în anumite situații în care cancerul tiroidian este foarte mic, chirurgul vă poate recomanda îndepărtarea numai a unei părți (lob) a tiroidei.

Intervenția chirurgicală la nivelul glandei tiroide prezintă riscul de sângerare și infecție. Probleme medicale pot să apară și la nivelul glandelor paratiroide în timpul intervenției chirurgicale, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de calciu în organism. Există, de asemenea, un risc de deteriorare accidentală a nervilor conectați la corzile vocale, care pot provoca paralizia acestora, răgușeală sau dificultăți de respirație.

2) Substituția hormonală tiroidiană

 • După extirparea glandei tiroide, toată viața va trebui să luați medicamente de substituție care au rolul de a înlocui hormonii tiroidieni: Levotiroxina. Acest medicament are două avantaje: înlocuiește hormonii tiroidieni lipsă și suprimă producția hormonului stimulator al tiroidei (TSH) din glanda pituitară. Nivelurile ridicate ale TSH ar putea stimula creșterea celulelor canceroase rămase.
 • Nivelul hormonilor tiroidieni vor fi verificați la câteva luni, până când medicul va găsi doza corectă pentru dumneavoastră.
3) Tratamentul cu iod radioactiv este adesea folosit după tiroidectomie pentru a distruge orice țesut tiroidian rămas, precum și zone microscopice ale cancerului tiroidian care nu au fost îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale. Tratamentul cu iod radioactiv poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata cancerul tiroidian care apare după tratament sau care se extinde în alte zone ale corpului. Iodul radioactiv este preluat în principal de celulele tiroidiene și de celulele cancerului tiroidian, deci există un risc scăzut de a afecta alte celule din organism. Efectele secundare pot include: greaţă, gură uscată, ochi uscați, sentimentul modificat de gust sau miros, oboseală.

4) Radioterapia externă: poate fi o opțiune dacă nu puteți suferi o intervenție chirurgicală și cancerul tiroidian continuă să avanseze după tratamentul cu iod radioactiv. Tratamentul cu radiații poate fi, de asemenea, recomandat după o intervenție chirurgicală dacă există un risc crescut de apariție a cancerului. Este o terapie localizată și se administrează, de regulă, câteva minute, câte cinci zile pe săptămână, timp de aproximativ cinci săptămâni. Pot să apară următoarele efecte secundare: roșeața tegumentului, răgușeală.

5) Chimioterapia: este un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia este de obicei administrată sub formă de perfuzie intravenos. Chimioterapia nu este frecvent utilizată în tratamentul cancerului tiroidian, dar poate fi benefică unor persoane care nu răspund la alte terapii. Pentru persoanele cu cancer tiroidian anaplastic, chimioterapia poate fi folosită împreună cu radioterapia.

6) Îngrijire paleativă: este o îngrijire medicală specializată asigurată de o echipă de medici, asistente medicale și alți profesioniști special instruiți. Echipele de îngrijire paliativă vizează îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu cancer și familiile acestora. Această formă de îngrijire împreună cu alte tratamente adecvate, ajută persoanele cu cancer să se simtă mai bine și pot trăi mai mult.

Profilaxia cancerului tiroidian

1) Evitați expunerea la radiații!!
 • Cel mai cunoscut factor de risc primar pentru dezvoltarea cancerului tiroidian este expunerea excesivă la radiații, în special în timpul copilăriei. Celulele glandei tiroide sunt foarte sensibile la raze X și alte forme de radiație și sunt ușor distruse sau suferă mutații dacă sunt expuse la radiații. Țesutul glandular în creștere și imatur al copiilor este chiar mai susceptibil la radiații.
 • Radiografiile și scanările CT trebuie reduse la copii și sunt utilizate numai dacă sunt absolut           necesare pentru a diagnostica o afecțiune sau o boală gravă.
 • Când sunt necesare raze X, ar trebui să se utilizeze întotdeauna cea mai mică doză de radiație care oferă o imagine clară.
 • Ar trebui evitat și locuitul în apropierea centralelor nucleare (în termen de 10 mile)!

2) Asigurați-vă că aveți suficient iod în DIETĂ. Deficitul de iod nu este foarte frecvent în majoritatea țărilor dezvoltate, deoarece mineralul se adaugă de obicei la sare de masă, dar deficiența poate duce la creșterea riscului de cancer tiroidian în alte regiuni mai puțin dezvoltate ale lumii. Alimentele bogate în iod sunt următoarele: pește, crustacee (creveți, homari), ouă, produse lactate, ceapă, ridichi, cartofi, banane, patrunjel și ardei gras.

Glanda tiroidă are nevoie de o cantitate constantă de iod pentru a funcționa corect și pentru a produce hormonii tiroidieni: T3 și T4.

Dacă evitați sarea de masă obișnuită din cauza hipertensiunii arteriale, atunci asigurați-vă că mâncați în mod regulat alimente care conțin iod sau luați un supliment de iod.

3) Un alt factor major de risc pentru dezvoltarea cancerului tiroidian este o mutație genetică care provoacă cancerul tiroidian familial. Dacă s-a găsit cu ajutorul unui test de sânge mutația genetică, recomandarea cea mai comună este eliminarea complet a glandei tiroide, ceea ce previne în mod eficient posibilitatea apariției cancerului.
 • Persoanele care au mutația genetică au o șansă mai mare de 90% de a dezvolta cancer tiroidian.
 • Dacă un părinte are mutația genetică, copiii au 50% șanse să-l moștenească.
 • Odată ce MTC este descoperit în cadrul unei familii, toți ceilalți membri ai familiei (în special copiii) ar trebui să fie testați pentru gena RET mutantă.
 • Mutațiile din gena RET pot declanșa, de asemenea, cancerul papilar tiroidian, care este puțin diferit de MTC.

4) Consultați medicul dumneavoastră daca observați o modificare la nivelul gâtului: apariția recentă sau creșterea rapidă în dimensiuni a unui nodul sau a unei mase tiroidiene. De vreme ce cancerul tiroidian este relativ lent, este indicat să fie diagnosticat în stadiile foarte timpurii. Vestea bună este că aproximativ 90% din nodulii tiroidieni sunt creșteri benigne și nu canceroase, deci tratamentul nu este necesar.

Multe cazuri de cancer tiroidian pot fi găsite devreme datorită progreselor tehnologice, cum ar fi: radiografie, ultrasunete, RMN și CT.

5) Fiți deosebit de precauți dacă sunteți o persoană de sex feminin de vârstă fertilă. Nu puteți „preveni” sexul sau vârsta, dar trebuie să știți că femeile au de 3 ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte cancer tiroidian și aproximativ 65% din cazuri apar în timpul anilor de fertilitate (20-45 ani).

Concluzii

 • Dacă ați fost diagnosticat cu cancer tiroidian, medicul dumneavoastră va crea un plan de tratament.
 • Primul pas este o evaluare completă a tiroidei și a gâtului cu ultrasunete de înaltă rezoluție și posibila biopsie suplimentară cu aspirație fină a acului.
 • Al doilea pas este aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală, inclusiv un tip de tiroidectomie.
 • Alte tratamente pentru cancerul tiroidian, cum ar fi iodul radioactiv, nu sunt de obicei necesare.
 • Cancerul tiroidian mai agresiv poate încorpora o combinație de alte tratamente în afară de intervenția chirurgicală și iodul radioactiv.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!