Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Cancerul duodenal - simptome, evolutie, diagnostic, tratament

Buican
Buican

13 Jun 2021

eye-glyph Vizualizări: 1957

Distribuie Articolul

Cancerul duodenal este foarte rar, deși duodenul este o porțiune care deține multiple funcții în tubul digestiv și este astfel supus la frecvente incitații. Cancerul duodenal se localizează mai des pe D2 în jurul ampulei Vater supra-, infra, ori direct ampular și este foarte rar bulbar și pe partea transversă.
Simptomatologia depinde de natura procesului și de localizare. Cancerul bulbar evoluează de la început cu sindromul de insuficiență evacuatoare a stomacului, ce se instalează în timp relativ scurt. Cancerul porțiunii D2 dă fenomene de insuficiență evacuatoare a duodenului prin stenozarea acestei porțiuni și se caracterizează mai ales prin vărsături permanente bilioase și o stare de intoxicație duodenală. Cancerul ampular debutează insidios, cu astenie, anorexie, eructații fetide, vărsături, diaree, emaciere. Adeseori se instalează destul de precoce, cu un caracter acut, un icter progresiv foarte intens, verde-măsliniu. Acesta prezintă de multe ori remisiuni mari, deși se menține sub o formă mai atenuată și în perioadele de remisiune. Rareori se observă o dispariție completă a icterului. Ficatul este mărit prin colostază. În același timp survin din când în când crize dureroase brutale sau dureri permanente mari, dorsale și, însoțite de accese febrile intermitente.
Examenele de laborator arată sânge permanent și abundent în materiile fecale. La sondajul duodenal, sucul este evident hemoragic, negru-roșu cu pigmenți biliari relativ puțini. Viteza de sedimentare este mărita, constatându-se în același timp o anemie hipocromă pronunțată, cu leucocitoză evidentă.

Radiologic se constată, fie o stenozare duodenală cu o retrodilatație evidentă, fie o strămtare și rigiditate a calibrului duodenal sau neregularitate a calibrului, un aspect polipos ori imagini laculare.


Evoluția și complicații
Evoluția spre sfârșitul letal durează 6-7 luni, dacă nu se intervine pe baza unui diagnostic precoce. Metastazele sunt în general tardive și limitate. Complicațiile cele mai frecvente sunt datorate infecțiilor secundare ale căilor biliare și pancreatice ori propagării tumorii spre stomac.


Forme clinice
După predominanța unui simptom se deosebesc forme hemoragice cu hemoragii mari duodenale, forme febrile imitând o stare septică, forme dureroase cu dureri foarte mari, mai ales când cancerul invadează pancreasul, și forme anemice datorate unor sângerări latente permanente.


Diagnosticul pozitiv și diferențial se face pe baza sindromului canceros, mai ales când acesta prezintă un caracter permanent progresiv și dureros. Diagnosticul pozitiv se bazează pe sondajul duodenal și pe examenul radiologic. Diagnosticul diferențial, îndeosebi formei ampulare cu cancerul pancreasului, care are aproape aceeași simptomatologie, este foarte dificil. În cancerul pancreasului, icterul este de obicei precedat de o fază dispeptică cu o durată de câteva luni, pe când în cancerul ampular, faza dispeptică este scurtă (1-4 săptămâni).


Anatomie patologică
Histologic, este vorba de un epiteliom cu originea în glandele Brunner sau Lieberkuhn, rareori din celule aberante pancreatice. Cancerul ampular poate avea origini variate: din celulele papilei, din canalul lui Wirsung, din coledoc, din epiteliul peripapilar ori simultan din toate aceste formațiuni. Mai deseori se prezintă ca un adeno-cancer stenozant.
Prognosticul este grav, din cauza întârzierii diagnosticului și a dificultăților mari operatorii.


Tratamentul medical este simptomatic, iar cel chirurgical este încă în studiu. În ultimul timp se practică intervenții largi, cu extinderea operației pe pancreas și pe căile biliare (duodeno-pancreatectomie cefalică). Radioterapia este indicată numai în formele dureroase, pentru efectul ei antalgic.
Capacitatea de muncă
În cazul cancerului duodenal, bolnavii sunt incapabili de orice muncă.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!