Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Cancerul de piele-Expunerea la soare si cancerul de piele

NewsMed
NewsMed

13 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 684

Distribuie Articolul

Aspecte generale în cancerul de piele

Majoritatea oamenilor sunt atraşi de razele solare, acestea făcându-i să se simtă şi să arate bine, mai ales pe timp de vara. Totuşi, expunerea la soare cauzează cele mai multe dintre petele şi ridurile observate la nivelul pielii şi, nu în ultimul rând, aceasta poate duce chiar şi la apariţia cancerului de piele. Oamenii tind să asocieze culoarea strălucitoare a bronzului obţinută după expunerea la soare cu o status sănătos al pielii, doar că, tocmai această expunere cauzează accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii şi creşte riscul de cancer de piele.

Expunerea la soare favorizează schimbarea aspectului pielii cu trecerea timpului, aceasta trecând neobservată, modificările apărute fiind asociate cu înaintarea în vârstă. Razele ultraviolete cauzează în timp distrugerea fibrelor din structura pielii, denumite medical, fibre de elastina şi colagen, astfel pielea devine uscată şi ridată.

Schimbările asociate cu expunerea la soare

Dintre acestea enumerăm:

• Leziuni precanceroase – keratoza actinică
Cancer de piele – carcinom bazal celular, carcinom cu celule scuamoase, melanomul
• Tumori benigne
• Riduri fine, adânci
• Pistrui
• Telangiectazii – dilatarea vaselor mici situate sub piele.
• Elastoză-distrugerea fibrelor de collagen şi elastic.

Cauzele cancerului de piele

Expunerea la radiaţiile ultraviolet (UV) este cauza principala a apariţiei cancerului de piele, chiar dacă este vorba de expunerea la soarele din timpul iernii, sau din timpul verii, riscul este acelaşi. Statul la soare în exces şi timp îndelungat favorizează apariţia carcinomului bazal şi scuamos, iar arsurile solare din copilărie şi adolescenţă duc la apariţia melanomului mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă .
Alte cauze posibile sunt: expunerea la raze X, risc profesional în domenii care necesită contactul cu chimicale, cicatrici după arsuri sau diverse boli.

Cine este supus riscurilor?

Toată lumea este supusă riscului apariţiei cancerului, dar cele mai vizate sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare, pielea cu pistrui, persoanele cu ochi verzi sau albaştri şi părul blond sau roşcat. La polul opus, persoanele de culoare pot dezvoltă orice tip de cancer de piele, dar în mai mică măsură.
Nu numai culoarea pielii da riscul de apariţie al cancerului ci şi moştenirea genetică sau chiar şi un istoric personal de cancer de piele.
Regiunile însorite şi locul de muncă ce presupune petrecerea timpului mai îndelungat în aer liber cresc riscul apariţiei cancerului. Arsurile solare şi arii mari de aluniţe la nivelul pielii sunt specifice pentru melanom.

Semnele şi simptomele care apar în cancerul de piele

Indiciile presupun schimbarea aspectului pielii, fie că e vorba de apariţia unei aluniţe sau modificarea uneia existente, fie că e vorba de o leziune la nivelul pielii.

  • Melanomul apare că o pată sau un nodul pigmentat. Identificarea melanomului prezintă câţiva paşi la inspecţie: asimetrie, margini neregulate, culoarea roşie, maronie, neagră, albă sau albastră şi diametrul mai mare de 6 mm.
  • Carcinomul bazal celular se prezintă ca un nodul mic, neted, cu aspect perlat, translucid, lucios. Este localizat la nivelul feţei, gâtului, urechilor sau ca o leziune plata de culoare roz-maronie pe truchi şi membre.
  • Carcinomul cu celule scuamoase este reprezentat de un nodul de consistenţă fermă, culoare roşie sau ca o leziune plata, aspră. Aceasta poate cauza mâncărimi, poate sângera sau poate fi acoperită de coji.

Diagnosticarea cancerului

Cancerul este descoperit din cauza modificărilor apărute pe piele şi trebuie confirmat de efectuarea unei biopsii. Proba este analizată la microscop de către dermatopatolog, doctorul specializat în examinarea celulelor pielii. Uneori, prin luarea probei pentru examinat se îndepărtează întregul ţesut canceros, nemaifiind nevoie de tratament.

Tratamentul cancerului

Depinde de tipul de cancer, mărimea şi dimensiunile acestuia şi preferinţele pacientului.

Tratamentul standard pentru cancerul de piele non-melanon:

• Îndepărtarea strat cu strat a ţesutului canceros
• Excizii
• Electrodisecare şi chiuretaj
Criochirurgie
• Tratament cu expunere la radiaţii
• Medicamente: chimioterapie

Tratamentul standard pentru melanom

• Excizie largă chirurgicală
• Radioterapie
• Depistarea ganglionilor santinelă pentru depistarea unei posibile răspândiri a cancerului
• Medicamente: chimioterapie
• Noi metode aflate încă în studiu sunt folosite, de asemenea.

Evitarea distrugerilor pielii şi a cancerului de piele

Chiar dacă procesul îmbătrânirii pielii nu se poate opri, se poate totuşi încetini. Nu ne putem feri în totalitate de efectele nocive ale soarelui, dar nu e niciodată prea târziu să începem să ne protejăm pielea, astfel ar trebui luate în considerare următoarele măsuri:

menţine-ţi sănătatea pielii prin oprirea fumatului. S-a constatat că persoanele care fumează au mai multe riduri decât persoanele non-fumătoare, chiar dacă nu este clar motivul, se crede că fumul ar interacţiona cu circulaţia sanguină.
utilizează cu 30 de minute înainte de expunerea la soare o crema de protecţie solară cu factor de protecţie de cel puţin 30 şi reaplic-o după 2-3 ore sau imediat, dacă ai luat contact cu apa.
caută produse cosmetice, lentile de contact, ochelari de soare cu protecţie UV.
• ţine cont de perioada 11:00-15:00 si evita iesirile in aer liber atunci când soarele este cel mai puternic.
• utilizează loţiuni hidratante dacă pielea are tendinţa să se usuce.
• informează-ţi copilul pentru a conştientiza riscurile expunerii la soare. Studiile arată că 80% din timpul acordat expunerii la soare al unui individ pe parcursul vieţii aparţine copilăriei şi adolescenţei.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!