Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Boala Wilson

NewsMed
NewsMed

01 Dec 2017

eye-glyph Vizualizări: 591

Distribuie Articolul

Boala Wilson este o afectiune genetica de tip autosomal recesiv la nivelul cromozomului 13 pe gena ATP7B. Gena este raspunzatoare de transportul ionului de cupru prin membranele celulare. Aceasta gena prezinta mutatii multiple, in jur de 300, iar cea mai comuna este H1069Q. Prevalenta bolii este in populatia generala de 1 la 30000.

Care sunt mecanismele fiziopatologice de producere a bolii?

Mutatiile genei ATP7B determina:

·        Scaderea transferului cuprului pe Apoceruloplasmina;

·        Scaderea secretiei de cupru in lichidul bilios ceea ce determina o acumulare de cupru in hepatocite cu distrugerea lor. Cuprul se varsa in plasma din distructia hepatocitelor. Ionul ajunge in alte tesuturi precum cel neuronal, renal, hematoformator si determina lezarea acestora.

·        Excesul de cupru in hepatocite determina producerea de radicali liberi ceea ce determina un efect prooxidant.

Ce manifestari clinice are boala Wilson?

Acestea apar inainte de varsta de 30 ani.

Sunt de natura hepatica, neurologica, psihiatrica si comportamentala.

1)     Manifestari hepatice

Toate manifestarile clinice sunt in functie de gravitatea si stadiul de avansare al bolii. Aceasta incepe prin a fi asimptomatica dar care prezinta valori ale transaminazelor crescute. Apoi boala poate progresa la producerea de ficat steatozic. La nivelul acestor doua afectiuni, daca este instituit tratamentul, progresia leziunilor hepatice este reversibila. Daca leziunile continua, apare hepatita acuta, dupa hepatita cronica si in final se ajunge la ciroza hepatica.

In stadiul de ciroza, pacientul poate prezenta oboseala, sangerari si confuzii, datorita encefalopatiei hepatice, si hipertensiune portala. Hipertensiunea portala determina aparitia de varice esofagiene, splenomegalie (cresterea in volum a splinei) si ascita ( acumulare de lichid in cavitatea abdominala).

5% din bolnavi sunt diagnosticati atunci cand prezinta hepatita acuta fulminanta in contextul unei aniemii hemolitice (datorita unei distructii de hematii). Pacientul poate prezenta encefalopatie hepatica datorita unei excretii scazute a ficatului de cataboliti precum aminoacizii aromati si amoniac. Encefalopatia hepatica se manifesta prin confuzie, coma, convulsii si edeme cerebrale.

2)     Manifestari neurologice

In afectiunea genetica pot aparea: tremorul parkinsonian, dizartrie, ataxie, diskinezie si bradikinezie, distonie cu torticolis, risus sardonicus, grimase, ticuri, disfagie, disfonie, dizartrie.

3)     Manifestari psihiatrice

·        Tulburari cognitive precum: impulsivitate, promiscuitate, apatie, disfuncţie executorie, scăderea atenţiei, labilitate emoţională, tulburări de memorie, încetinirea gândirii, disfuncţie executorie

·        Tulburări de comportament

·        Modificări de personalitate

·        Depresie

·        Tulburare afectivă bipolară

4)     Alte manifestari

•        Oculare: inelul Kayser-Fleischer, o colorare maro-aurie a irisului. Cuprul se depune in membrana Descement de la nivelul corneei.

•        Renale: acidoza tubulara renala, nefrocalcinoza si aminoaciduria.

•        Cardiace: cardiomiopatie si aritmii cardiace

•        Endocrine: hipoparatiroidii, infertilitate, avorturi.

Cum se pune diagnosticul de boala Wilson?

Diagnosticarea se face prin teste biologice in care se dozeaza ceruloplasmina serica, cuprul seric si urinar si se efectueaza testul cu D-Penicillamina. In plus se efectueaza un consult oftalmologic in care se realizeaza un examen cu lampa cu fanta. O alta metoda de diagnostic se realizeaza prin punctia biopsie hepatica si se urmareste cuprul hepatic din tesutul uscat. O alta investigatie este imagistica prin RMN cerebral. In final se efectueaza analiza genetica pentru mutatiile din gena ATP7B.

Care este tratamentul pentru boala Wilson?

Boala Wilson se trateaza toata viata. Tratamentul pacientilor simptomatici se realizeaza medicamentos prin administrarea de D penicillamine sau Trientina. Pacientii presimptomatici si cei in stadiul de intretinere se trataeaza cu agent chelator (Trientina) sau cu zinc. Pacientul incearca sa aibe o dieta lipsita de aport de cupru, iar acesta se gasetse cel mai mult in broccoli, nuci, ciuperci, ciocolata, scoici, viscere. Un aport crescut de cupru poate veni din apa. O ultima metoda de tratament este transplant hepatic in cazurile grave de hepatita acuta fulminanta sau de ciroza decompensata.

Cand se efectueaza screeningul pentru boala Wilson?

Se efectueaza rudelor de gradul I si se evalueaza functia hepatica, se recolteaza probe biologice din care se dozeaza cuprul urinar, cuprul seric si ceruloplasmina. Se efectueaza un consult oftalmologic pentru verificarea aparitiei inelului Kayser-Fleischer.

Screeningul se efectueaza si la:

•        Pacientii care au o afectiune hepatica de etiologie necunoscuta si care au varsta pana in 35 ani;

•        Pacientii care au afectiuni hepatice si care au asociate si afectiuni neuropsihiatrice;

•        Pacientii care au hepatita autoimuna atipica si care nu prezinta un raspuns bun la tratamentul cu corticosteroizi;

•        Insuficienta hepatica acuta care prezinta asociat hemoliza intravasculara negativa la testul Coombs (excludere patologie autoimuna).

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Ispas Daniel-Marius
Neurologie

Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!