Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, august 12, 2022

Boala de reflux gastroesofagian – simptome si tratament

NewsMed
NewsMed

11 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 2370

Distribuie Articolul

Boala de reflux gastroesofagian este afecţiunea prin care conţinutul acid reflueaza din stomac în esofag ca urmare a unei relaxări tranzitorii în exces a sfincterului esofagian inferior sau din cauza incompetenţei acestui sfincter. În urma acesteia apare esofagita peptica de reflux, care semnifică inflamatia mucoasei  esofagiene, putandu-se complica cu eroziuni şi ulcere.

S-a constatat că boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în ambulator. Printre factorii de risc cei mai importanţi, care pot determina boala de reflux gastroesofagian, se enumeră:hernia hiatala, obezitatea, golirea întârziată a stomacului, statusul hipersecretor gastric.

Simptomatologia bolii de reflux gastroesofagian

Simptome tipice:

-pirozis

-eructaţie

-regurgitatie acidă

Simptome atipice(mai puţin întâlnite):

-durere toracică

-sialoree

Simptome ale complicaţiilor:

-apariţia unor probleme respiratorii

-hemoragie digestivă superioară

disfagie

Manifestări extraesofagiene:

•  Cardiace: durere retrosternală cu caracter anginos, dar care apare imediat după masă sau în timpul unor eforturi care determina creşterea presiunii abdominale:tuse, strănut

•  În sfera ORL: laringite care determina apariţia disfoniei, faringite, eroziuni dentare

•  Respiratorii:tuse seacă (persistă la persoanele nefumătoare),astm(cel mai frecvent insuficient controlat), pneumonii, sforăit, fibroză pulmonară.

Cel mai frecvent simptom din boala de reflux este pirozisul(la 60-85% din pacienti), reprezentand senzatia de arsura localizata in spatele sternului si care este accentuat de manevrele care cresc presiunea abdominala, culcarea pacientului imediat dupa masa, alcool, ciocolata, cafea, grasimi, condimente, citrice.

ATENŢIE!: Dacă se constată apariţia unuia din urmatoarele simptome:disfagie progresivă, odinofagie, scădere ponderală neexplicată, anemie, vărsături recurente este necesară prezentarea de urgenţă la cea mai apropiată unitate medicală.

De menţionat este faptul că simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot mima alte boli, precum:litiază biliară, ulcerul peptic, achalazia, gastropareza, angină pectorală, diverticulul Zencker şi tocmai de aceea prezentarea la medic este importantă!

Factori de risc

Principalii factori de risc sunt:

Diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian

Diagnosticul se bazează aproape exclusiv pe anamneză pentru că în majoritatea cazurilor(boală de reflux esofagian necomplicată) nu există semne la examenul obiectiv. Când există simptomele clasice de reflux(pirozis, regurgitaţii acide, eructaţii), diagnosticul se pune uşor şi se poate decurge la instituirea tratamentului. Uneori, sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a susţine prezenta acestei boli, din această categorie făcând parte:endoscopia digestivă superioară, tranzitul baritat, ph-metria esofagiană, manometria, scintigrafia, ecografia. Aceste explorări paraclinice trebuie efectuate în următoarele situaţii:simptome atipice, simptome ale complicaţiilor, diagnostic incert, simptome recurente(reapar după tratament), răspuns inadecvat la tratament.

•  Tranzitul baritat: se efectuează atunci când este prezentă şi disfagia la un pacient cu simptome tipice de reflux gastroesofagian. Această explorare evidenţiază refluxul mai bine ca endoscopia digestivă superioară pentru că există metode de provocare (ex:pozitia Trendelenburg). Nu se foloseşte ca metodă de diagnostic pentru esofagită, deoarece o poate evidenţia doar pe cea moderată şi severă.

•  Endoscopia digestivă superioară: prezintă o specificitate mare(95%), fiind prima explorare paraclinică de efectuat. Se realizează cu ajutorul unui tub flexibil, care vizualizează esofagul, stomacul, prima parte a duodenului şi permite biopsierea leziunilor. Cu ajutorul acesteia se pot evidenţia:modificări esofagiene, modificări gastro-duodenale, hernia hiatala, complicaţii:esofagită de reflux, esofag Barret.

Celelalte explorari paraclinice:ph-metrie esofagiana, scintigrafie, manometrie, se fac doar in formele complicate de boala de reflux gastroesofagian.

Tratamentul în boala de reflux gastroesofagian

Principalele măsuri terapeutice sunt:

-Modificarea stilului de viaţă:evitarea factorilor precipitanti(alimente grase, cofeină, fumat, alcool, decubit dorsal), renunţarea la fumat, scaderea ponderala, evitarea meselor abundente şi la ore târzii

-Terapia posturală: ridicarea capului patului, somnul cu trunchiul ridicat, evitarea acţiunilor care determină cresterea presiunii(sport de forţă, aplecarea)

-Regim alimentar: nu se recomandă ingerarea unei cantităţi mari de alimente pentru că determină stază gastrică şi creşterea presiunii.De asemenea, pacientul trebuie să renunţe la alimentele ce favorizează refluxul gastroesofagian:cafea, ciocolată, citrice, condimente, tomate, băuturi carbogazoase, alcool.

-Tratament medicamentos: inhibitorii pompei de protoni(Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol)reprezintă medicaţia de elecţie şi ameliorează simptomele în 80-90% din cazuri. Durata tratamentului este de aproximativ 2 luni.Se mai pot prescrie diferite antiacide:Maalox, Dicarbocalm, care neutralizează acidul, dar nu determină vindecarea leziunilor esofagiene. Prokineticele, precum Metoclopramid şi Domperidona sunt alte medicamente utilizate în tratamentul bolii de reflux, deoarece golesc mai rapid stomacul şi întăresc sfincterul esofagian inferior.

-Tratamentul chirurgical:se efectuează foarte rar, în cazurile rezistente la tratamentul medicamentos cu inhibitori de pompă de protoni. Prin acest tip de tratament, fundoplicatura Nissen, se rezolva şi hernia hiatala, un important factor de risc în declanşarea bolii de reflux gastroesofagian.

Complicaţiile bolii de reflux gastroesofagian

•  Esofagită erozivă:sub acţiunea refluatului acid

•  Ulcer peptic esofagian, care se poate complica cu hemoragie digestivă superioară

•  Stenoză esofagiană peptică:îngustare într-o anumită zonă a esofagului

•  Esofag Barret: celulele columnare ale stomacului sau intestinului înlocuiesc celulele scuamoase normale ale esofagului, lucru care se întâmplă în urma refluxului(metaplazie intestinală). Această modificare este prezentă la nivelul esofagului distal. În timp, esofagul Barret poate determina apariţia adenocarcinomului esofagian.Această afecţiune nu se poate diagnostica pe baza clinicii, ci doar în urma explorărilor paraclinice:endoscopie digestivă superioară+biopsie cu analiză histopatologică a fragmentului de mucoasă prelevat.

•  Cancerul esofagian: adenocarcinom, cu  un risc mai mare în prezenta esofagului Barret sau a displaziei de grad înalt; carcinom epidermoid.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!