Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, august 12, 2022

Blocul atrioventricular de gradul I

NewsMed
NewsMed

13 Jul 2018

eye-glyph Vizualizări: 3839

Distribuie Articolul

Blocul atrioventricular de gradul I este o patologie cardiacă care se manifestă printr-o conducere atrioventriculară încetinită. Blocul atrioventricular este asimptomatic în majoritatea cazurilor. În aceste cazuri nu se  administrează tratament. Cu toate acestea, este necesară efectuarea de investigații pentru a se depista cauza acestuia, dar și pentru a preveni apariția eventualelor complicații.

Blocul atrioventricular de gradul I – Etiologie

Blocul atrioventricular de gradul I poate fi cauzat de patologii ce includ inflamația sau degenerarea sistemului conducător cardiac. Poate fi și rezultatul administrării unor medicamente de tipul: digitalicelor, beta-blocanților, inhibitorilor canalelor de calciu. De asemenea, această boală poate apărea și în cazul hiperpotasemiei sau a unei activități vagale accentuate.

Blocul atrioventricular de gradul I este fiziologic normal la tinerii ce prezintă o activitate vagală excesivă, precum și la atleții de performanță. 

Blocul atrioventricular de gradul I – Diagnostic

În general, această patologie nu prezintă simptome clinice evidente. Cu toate acestea, dacă întârzierea în conducere este foarte lungă pot apărea unele simptome. Aceasta este cauzată de faptul că între activitatea atrială și cea ventriculară apare o desincronizare.

Se pot observa modificări pe electrocardiogramă: intervalul PR este mai mare de 0,2 secunde. Intervalul PR normal se situează între 0,12 – 0,2 secunde. Întotdeauna intervalele PR sunt urmate de complexele QRS.

Localizarea blocajului este importantă pentru stabilirea unui tratament eficient, dar și pentru a realiza o evaluare a prognosticului bolii. În marea majoritate a cazurilor, blocul atrioventricular de gradul I este localizat la nivelul nodulului atrioventricular (citeste aici mai multe detalii despre nodulul atrioventricular).

Blocul atrioventricular de gradul I – Tratament

Această patologie nu necesită tratament medicamentos. Cu toate acestea, în situațiile când boala avansează, tratamentul medicamentos este necesar.

Blocul atrioventricular de gradul I – Evoluție

Prognosticul acestei patologii este favorabil în majoritatea cazurilor. De obicei, blocul atrioventricular apărut ca urmare a bolilor inflamatorii sau degenerative ale inimii nu progresează către stadii mai avansate. Cu toate acestea, pot exista situații când apar complicații și gravitatea bolii se accentuează.

Dacă patologia apare ca efect secundar al administrării unor tipuri de medicamente, aceasta regresează la întreruperea tratamentului. Cel care are drept cauză o activitate accentuată a nervului vag, nu produce modificări clinice importante.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Panaite Andrei
Medicină de familie

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Ruzsa Paul Gabriel
Cardiologie

Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Barbulescu Alexandru
Chirurgie cardiovasculară

Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. rujan marian
Anestezie și terapie intensivă

Atac ischemic tranzitor

Evaluat 0 / 10
Locație: Tulcea
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!