Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ateroscleroza – o boală a arterelor

NewsMed
NewsMed

13 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 826

Distribuie Articolul

Generalităţi

Ateroscleroza este o boală a arterelor, caracterizată prin leziuni la nivelul endoteliului, numite placi ateromatoase (făcute din colesterol, substanțe grase, produsele deșeurilor celulare, calciu și fibrină – un material de coagulare în sânge), cu leziuni secundare la nivelul tenicii medii arteriale. Rezultatul aterosclerozei este îngroşarea urmată de înfundarea lumenului arterial sau chiar ruperea plăcii de aterom cu trimiterea în circulaţia sanguină de trombi care pot duce la privare de oxigen cu necroză celulară în teriroriul vascularizat de acea arteră.

Cauzele aterosclerozei

Factorii de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei sunt următorii:

Anumiți oameni prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune:

  • Diabetul zaharat – pacienții cu diabet zaharat slab controlat, care au adesea niveluri ridicate ale glicemiei, au o probabilitate mai mare de a dezvolta ateroscleroză.
  • Genetica – persoanele cu un părinte sau un frate care au / au avut ateroscleroză și boli cardiovasculare au un risc mult mai mare de a dezvolta ateroscleroză decât altele.
  • Poluarea aerului – expunerea la aerul poluat pare să crească riscul creșterii colesterolului în arterele coronare.

Semne şi simptome ce apar în ateroscleroză

Primele semne de ateroscleroză pot începe să se dezvolte în timpul adolescenței, cu dungi de globule albe care apar pe peretele arterei. Simptomele încep să apară la vârsta adultă, odată cu complicaţiile: ruperea plăcii de aterom sau restricţionarea fluxului sangvin prin îngroşarea excesivă a arterei, ceea ce durează mulți ani pentru a se produce.

Simptomele depind de arterele afectate:

Arterele carotide

Arterele carotide oferă sânge creierului; când aprovizionarea cu sânge este limitată, pacienții pot suferi accident vascular cerebral și pot prezenta: slăbiciune, respiraţie dificilă, durere de cap, amorțeală facială, paralizie.

Arterele coronare

Arterele coronare oferă sânge inimii; când aportul de sânge al inimii este limitat, poate provoca ischemie miocardică cu angină pectorală (îngustarea lumenului unei artere coronare cu reducerea fluxului sanguin) sau infarct miocardic (obstrucţia bruscă a unei artere coronare cu oprirea fluxului sanguin în acel teritoriu miocardic). Simptomele pentru angina pectorală includ: transpiraţii, ameţeli, anxietate, dispnee, durere precordială cu iradiere în umărul şi membrul superior stâng, ce apare la efort şi durează 3-5 minute, cedează la repaus sau nitroglicerină. Simptomele pentru infarctul miocardic includ: greţuri, vărsături, anxietate extremă, durere precordială de intensitate foarte mare, ce depăşeşte 30 de minute şi nu cedează nici la repaus, nici la nitroglicerină.

Arterele renale

Arterele renale furnizează sânge rinichilor; dacă aportul de sânge devine limitat, există un risc serios de apariție a unei boli cronice de rinichi, iar pacientul poate avea: pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor și picioarelor (edeme).

Arterele periferice

În boala arterială periferică, arterele membrelor (mai frecvent cele inferioare) sunt blocate. Cel mai frecvent simptom este durerea piciorului, mai întâi la efort, apoi în repaus, la unul sau la ambele picioare, de obicei la nivelul gambelor, coapselor sau șoldurilor.

Durerea poate fi descrisă ca fiind una de greutate, crampe sau oboseală în mușchii picioarelor. Alte simptome pot include: absenţa pulsului, temperatură scazută, piele atrofiată, piciorul se albeşte la ridicare.

Arterioscleroza vs. ateroscleroza

Arterioscleroza și ateroscleroza sunt condiții diferite:

  • Arterioscleroza este rigidizarea sau întărirea pereților arteriali cu pierderea elasticităţii vasului.
  • Ateroscleroza este îngustarea arterei datorită creșterii plăcii de aterom. Ateroscleroza este un tip specific de arterioscleroză.

Toți pacienții cu ateroscleroză au arterioscleroză, dar nu toţi cei cu arterioscleroză ar putea să aibă neapărat ateroscleroză. Cu toate acestea, cei doi termeni sunt frecvent utilizați cu același înțeles.

Diagnosticarea aterosclerozei

Persoanele care prezintă riscul de a dezvolta ateroscleroză ar trebui să fie testate, deoarece simptomele nu se manifestă decât atunci când se dezvoltă boala cardiovasculară. Diagnosticul se va baza pe istoricul medical al pacientului, rezultatele analizelor și examenul fizic.

Probele de sânge – măsoară cât de mult zahăr, grăsimi și proteine ​​există în sânge. Dacă există niveluri ridicate de grăsime (LDL colesterol) și zahăr (hiperglicemie), ar putea indica un risc crescut de ateroscleroză.

Ecograful – un scaner cu ultrasunete poate verifica tensiunea arterială în anumite părți ale corpului; modificările de presiune indică unde arterele pot avea obstrucție a fluxului sanguin.

Tomografia computerizate (CT) – o scanare CT poate fi utilizată pentru a găsi artere care sunt întărite și îngustate.

Tratamentul aterosclerozei

Peroanele cu risc pentru ateroscleroză trebuiesc informate de către medicul de familie pentru a-şi schimba stilul de viaţă într-unul sănătos şi pentru a-şi menţine greutatea în limite normale.

În unele cazuri, tratamentul poate include medicamente sau intervenții chirurgicale.

Modificări ale stilului de viață – Modificările se vor concentra pe gestionarea greutății, activitatea fizică și o dietă sănătoasă. Este recomandat consumul de alimente bogate în fibre solubile şi limitarea aportului de grăsimi saturate, sodiu (sare) şi alcool.

Medicaţia – unele medicamente pot preveni formarea de plăci ateromatoase sau ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sange (antiplachetare). Alte medicamente, cum ar fi statinele, ar putea fi prescrise pentru scăderea colesterolului, iar inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) pentru scăderea tensiunii arteriale.

Chirurgie – Cazurile severe de ateroscleroză pot fi tratate prin proceduri chirurgicale, cum ar fi angioplastia sau grefarea prin bypass arterial coronarian (CABG).

Angioplastia implică extinderea arterei și deschiderea blocajului, astfel încât sângele să poată curge din nou în mod corespunzător. Bypass-ul arterial coronarian este o altă formă de intervenție chirurgicală care poate îmbunătăți fluxul de sânge către inimă prin utilizarea arterelor sănătoase din alte părți ale corpului pentru a ocoli artera coronariană îngustată sau obstruată.

Prevenţia

Adoptarea unui stil de viață sănătos este cel mai bun mod de a limita riscul de a dezvolta ateroscleroză.

Dieta – evitarea grăsimilor saturate care cresc nivelurile de colesterol rău. Următoarele alimente sunt bogate în grăsimi nesaturate și pot contribui la menținerea unor niveluri scăzute de colesterol: ulei de masline, fructele de avocado, nuci, pește, semințe.

Activitatea fizică – exercițiile fizice ajută la pierderea greutăţii şi scăderea tensiunii arteriale.

Fumatul – acesta este unul dintre factorii de risc major pentru ateroscleroză, care, de asemenea, crește tensiunea arterială.

 

Bibliografie 

Atherosclerosis. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/arterial-disease

Atherosclerosis and stroke.(2016, October 24) American Heart Association. Retrieved from http://www.strokeassociation.org/STROKEORG/LifeAfterStroke/HealthyLivingAfterStroke/UnderstandingRiskyConditions/Atherosclerosis-and-Stroke_UCM_310426_Article.jsp#.WTlIxhPytp8

Bai, Y., & Sun, Q. (2016, December). Fine particulate matter air pollution and atherosclerosis: mechanistic insights. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1860(12), 2863-2868. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304416516301507

Thompson, P. D., Buchner, D., Piña, I. L., Balady, G. J., Williams, M. A., Marcus, B. H., … & Fletcher, G. F. (2003). Exercise and physical activity in the prevention and treatment of atherosclerotic cardiovascular disease. Circulation, 107(24), 3109-3116. Retrieved from http://circ.ahajournals.org/content/107/24/3109.short

Vaughan, C. J., Gotto, A. M., & Basson, C. T. (2000). The evolving role of statins in the management of atherosclerosis. Journal of the American College of Cardiology, 35(1), 1-10. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109799005252

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Panaite Andrei
Medicină de familie

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Ruzsa Paul Gabriel
Cardiologie

Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Barbulescu Alexandru
Chirurgie cardiovasculară

Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. rujan marian
Anestezie și terapie intensivă

Atac ischemic tranzitor

Evaluat 0 / 10
Locație: Tulcea
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!