Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 31, 2023

ASTENIA- starea de oboseală generală

NewsMed
NewsMed

15 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 2619

Distribuie Articolul

1) Generalități

Astenia este o stare caracterizată prin slăbiciune generală, scăderea forțelor musculare și a capacității intelectuale. Astenia reprezintă cel mai frecvent un simptom asociat alte afecțiuni, dar apare și la schimbarea sezonului (astenia de primăvară). Ea este diferită de oboseala care apare după efort, din cauză că durează mai mult, nu trece după o perioadă de repaus obișnuit și se manifestă intr-un mod mai intens. Fiecare persoană resimte diferit astenia. Pe lângă cele enumerate anterior, poate avea și tulburări de somn sau hiperestezie (sensibilitate crescută) la diverși stimuli.

2) Cauze și tipuri de astenie

Cauzele care duc la instalarea asteniei sunt suprasolicitările psihice și fizice și schimbarea sezonului. Corpul nostru se adaptează destul de bine și rapid la vremea rece, dar nu este la fel când se reîncălzește afară. Astenia de primăvară afectează atât femeile, cât și bărbații. Totuși, doamnele între 30-40 de ani sunt cele mai predispuse la această stare.

Astenie de muncă este cauzată de efortul fizic și intelectual prelungit. Condițiile de la locul de muncă pot influența această stare. Aerul poluat, zgomotul puternic, lumina necorespunzătoare sau stresul dat de termenele limită impuse afectează organismul. Astenia poate duce la accidentări, greșeli, la scăderea randamentului și chiar slăbirea memoriei (lucru nedorit pentru studenți în mod special).

Mai există și o formă de astenie nevrotică care apare la cei suprasolicitați, care sunt în contradicție cu propria persoană. Pe lângă semnele clasice ale asteniei, durerile de cap și tulburările de somn sunt la ordinea zilei.

3) Simptomele clasice de astenie

Astenia este decât dificil de diagnosticat. Simptomele sunt nespecifice, pot apărea în foarte multe afecțiuni și trebuie ca pacientul să aibă o relație foarte bună cu medicul de familie pentru obținerea diagnosticului. Nu trebuie să considere că ceea ce simte este nesemnificativ și să găsească un echilibru în viața asta, care să ducă la liniște sufletească, cât și la odihnă fizică.

Din simptomele cel mai des întâlnite amintesc tristețea fără o cauză specifică, iritabilitatea și tendința de a se supără ușor. Inapetența (lipsa poftei de mâncare) poate duce la scădere ponderală. Durerile de cap apărute din cauza lipsei energiei agravează situația și poate fi afectat chiar și interesul sexual al individului. În cazurile mai grave, carența vitaminică și stresul pot duce chiar la pierderea podoabei capilare. Oboseala psihică se manifestă prin diminuarea atenției, cu dificultăți de concentrare și memorare, pierderea interesului și încetineală în gândire. După ceva timp, depresia și poate face simțită prezența prin îndepărtarea de cei dragi și pierderea controlului emoțional.

Condițiile de muncă nefavorabile duc la intoleranță la zgomote sau lumină obișnuită, țiuit în urechi sau vedere încețoșată.

4) Tratament

Dacă pacientul are oricare din simptomele enumerate, trebuie să consulte medicul ca să stabilească o cauză și o schemă adecvată de tratament. Tratamentul clasic include vitaminoterapia cu minerale, remedii care pot reduce simptomele (analgezice pentru durerile de cap, somnifere pentru tulburările de somn sau suplimente pentru îmbunătățirea memoriei).

Există și tratamente naturiste care s-au dovedit folositoare în corectarea asteniei. Se recomandă odihnă fizică și psihică, plimbare în aer liber și în zile însorite. Alimentația este una din cele mai simple metode de a face corpul să coopereze. Dieta bogată în triptofan (aminoacid care duce la formarea serotoninei, „hormonul fericirii”) ajută la adoptarea unei stări de spirit bune. Alimentele bogate în triptofan sunt:
⁃ ouăle și lactatele;
⁃ peștele (somonul este opțiunea ideală);
⁃ leguminoasele;
⁃ nucile;
⁃ fructele: ananas, căpșuni, papaya, mango, portocale, grapefruitul și strugurii.
Avocado este considerat aliment minune in combaterea și prevenirea asteniei. Tutunul, alcoolul și cafeina trebuie îndepărtate și înlocuite de ceaiul verde. Alte opțiuni sunt reflexoterapia, masajul cu uleiuri esențiale, băi de plante sau curele cu măceș, cătină și busuioc.
Din cauză că această condiție interferă cu viața de zi cu zi, este importantă vizita la medic pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. Ispas Daniel-Marius
Neurologie

Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!