Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Tratamentul cancerului mamar-opțiuni terapeutice

Benghi
Benghi

26 Apr 2021

eye-glyph Vizualizări: 228

Distribuie Articolul

   Agresivitatea și imprevizibilitatea malignității fac ca tratamentul cancerului mamar să fie unul complex și multifactorial, timpul fiind elementul-cheie în această maladie până nu demult incurabilă. Noutățile din medicină și tehnicile inovatoare aflate într-o continuă dezvoltare înlesnesc astăzi calitatea vieții pacientelor.

Chirurgia ca metodă de tratament a cancerului mamar

   Principala abordare a tratamentului cancerului mamar o reprezintă chirurgia, aceasta devenind o provocare în etapele evolutive ale bolii, întrucât se dorește îndepărtarea unei suprafețe cât mai restrânse de țesut( minim invaziv), dar care să cuprindă totodată un material care să permită vizualizarea optimă a marginilor de rezecție și analiza histopatologică ulterioară.

   Mastectomia radicală, având valoare istorică, a reprezentat prima opțiune de tratament a cancerului mamar mult timp și a constat în extirparea întregii glande mamare, alături de mușchii pectorali și de ganglionii axilari. Fiind o tehnică mutilantă, aceasta nu își mai are justificarea în ziua de azi și este utilizată doar în cazuri excepționale, în care tumora este foarte extinsă. A fost înlocuită de o variantă modificată, prin care se conservă pectoralii în diverse metode: Patey, Madden sau metoda Institutului Oncologic București Prof. Trestioreanu.

   Metoda ce implică ganglionul santinelă are o importanță deosebită și trebuie să fie în vizorul echipei medicale, deoarece acesta este primul loc ce poate fi metastazat, fiind de asemenea și un argument în favoarea teoriei de secvențiere a tumorii primare. Există o probabilitate mică de apariție a unor invazii inițiale în alți ganglioni, deci biopsierea și verificarea acestui punct sunt imperios necesare, pentru a nu se recurge la limfadenectomie inutilă. Evaluarea ganglionului santinelă se efectuează cu ajutorul unui trasor activ, albumina coloidală, care străbate traiectul unor fragmente maligne cu sediul în tumora primară. O altă variantă este determinată de coloranții vitali, ce pătrund în limfă intradermic și care circulă ulterior către compartimentul axilar.

   Chirurgia oncoplastică și reconstrucția mamară îmbină și elemente din ramura estetică, deoarece aceste intervenții pot avea efecte psihice negative asupra pacientelor, dar și impacte sociale și sexuale puternice. Implanturile cu conținut salin sunt cele mai frecvent folosite și sunt adaptate conform nevoilor, vârstei și comorbidităților asociate.

Radioterapia utilizată ca metodă de tratament a cancerului mamar

   Stadiile puțin avansate cu tumori mici se bucură de un tratament conservator, radioterapia fiind o metodă ce interesează o zonă localizată a sânului. Ea se poate iniția înainte sau după operație, cu rol adjuvant. Un beneficiu al acestei perspective asupra tratamentului cancerului mamar este scăderea șansei de recidivă și a mortalității. O altă întrebuințare este scopul paliativ, pentru recidiva metastazelor osoase, cerebrale sau cutanate.

Rolul chimioterapiei în tratamentul leziunilor maligne

   Chimioterapia este adesea folosită în planurile de tratament, fiind benefică în convertirea cancerelor grave la operabilitate. Procedeul de blocare al hormonilor este cunoscut pentru rezultatele bune(medicația antiestrogenă-Tamoxifen și Fulvestrant sau inhibitorii de aromatază, fiind vorba aici despre anastrozol și lestrozol). O altă posibilitate este terapia moleculară țintită cu anticorpi monoclonali(antiHER1 și antiHER2). Durata unui tratament este de aproximativ 3-6 luni, în diverse combinații.

Soluționarea metastazelor și a eventualelor recidive

   Recidiva înseamnă apariția repetată a cancerului la același sân după tratamentul administrat anterior. Cea mai eficientă rezolvare este mastectomia totală, ce cuprinde rezecții largi ale țesutului subcutanat sau ale peretelui toracic. Din nefericire, acestea reprezintă un factor de prognostic negativ în evoluția patologiei.

   Cât despre metastaze, ele pot apărea în țesutul osos, hepatic sau la nivelul sistemului nervos central. Oasele care au risc de fractură sunt tratate chirurgical, iar celelalte sunt abordate prin radioterapie, cu bifosfonați sau cu radionuclizi. Pentru ficat, în cazurile inoperabile, se încearcă ablația cu radiofrecvență sau crioablația. Tratamentul simptomatic se practică pentru metastazele cerebrale, de exemplu corticoizii pentru diminuarea edemelor sau anticonvulsivante. Actul operator se realizează dacă tumora este ușor de accesat din punct de vedere anatomic.

Urmărirea evoluției în urma tratamentului 

   Este absolut necesar ca pacientele să efectueze controale periodice postterapeutice. Acestea trebuie să conțină anamneza, examenul clinic obiectiv și investigațiile paraclinice imagistice. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre etapele diagnosticului cancerului mamar, accesați articolul de pe site-ul nostru: https://www.newsmed.ro/diagnosticul-cancerului-mamar .

   Vizita la medic trebuie să fie între 3-6-12 luni, pentru depistarea timpurie al unui eventual eșec al tratamentului.

Știați că...?

   Există forme extrem de rare, dar foarte agresive, de cancer mamar la bărbat, de aproximativ 1%. Tratamentul cancerului mamar la sexul masculin este conceput asemănător cu cel al femeii și este personalizat în funcție de starea pacientului și de momentul bolii. Este axat pe chirurgie, terapie cu hormoni și pe radioterapie. Puteți citi despre această particularitate interesantă a bolii și despre cum se tratează pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC531429/

 

 

sursă foto: onco.com/blog/demystifying-breast-cancer-and-its-treatment/   

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!