Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, august 10, 2022

ce sunt Infecțiile nosocomiale

Georgiana
Georgiana

11 May 2021

eye-glyph Vizualizări: 1320

Distribuie Articolul

Infecțiile nosocomiale

Infecția nosocomială sau intraspitalicească reprezintă o infecție dobândită în unități sanitare, în urma internării ori în condiții de ambulator. Denumirea de ,,nosocomial” provine din grecescul „nosokomeíon”-spital „nosos” - boala si „komeo”- a îngriji.

Conform CDC (Centrul de Prevenire și Control al Bolilor), pentru ca o infecție să fie considerată intraspitalicească, trebuie să-și prezinte debutul la cel puțin 48 de ore de la admiterea în spital și să se suprapună afecțiunii pentru care pacientul este internat, să se producă până la 3 zile după externare și până la 30 de zile postoperatoriu. Conform OMS, în țările dezvoltate, infecțiile nosocomiale afectează 7% dintre pacienți, iar în țările în curs de dezvoltare, afectează 10-15% dintre aceștia.

Cauzele infecțiiilor nosocomiale

Bacteriile sunt cei mai comuni agenți patogeni care determină infecții nosocomiale. Deși orice bacterie poate fi considerată o cauză a infecției asociate asistenței medicale, chiar și cele comensale, există o incidență crescută de bacterii multidrog rezistente responsabile de infecții intraspitalicești, cum ar fi bacterii producătoare de beta-lactamaze cu spectru extins (ESBL), stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), enterococ vancomicino-rezistent (VRE), chiar și Pseudomonas aeruginosa MDR (multi-drug resistant). Femotipurile de rezistență menționate (ESBL, MRSA, VRE, MDR) constituie o problemă majoră de interes clinic, deoarece limitează opțiunile terapeutice și contribuie la creșterea morbidității și mortalității. Utilizarea irațională de antibiotice accelerează procesul de rezistență bacteriană. Alți agenți patogeni responsabili de infecții intraspitalicești sunt reprezentați de virusuri, paraziți și fungi. Virusurile sunt responsabile de 5% dintre infecțiile nosocomiale, fungii de 5%, iar paraziții de mai puțin de 1%. Covid-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, poate fi asociat asistenței medicale în funcție de ziua în care are loc debutul simptomelor, după admiterea în spital.

Cum se transmit infecțiile nosocomiale?

Infecțiile nosocomiale se pot transmite prin contact direct sau aerogen (strănut, tuse) de la pacient la pacient, sau personal medical-pacient, mediul înconjurător (apă, aer, obiecte), proceduri invazive (catetere urinare, catetere venoase centrale, ventilație mecanică, proceduri chirurgicale). În unele cazuri, anumite comorbidități precum diabetul, afecțiuni pulmonare, insuficiență renală cronică, malnutriție, dar și patologii sau terapii imunosupresoare pot crește riscul de infecție nosocomială. Spitalizările îndelungate, abuzul de antibiotice reprezintă, de asemenea, factori de risc pentru infecțiile nosocomiale.

Cele mai frecvente tipuri de infecții nosocomiale

Infecții la nivelul plăgilor operatorii

 1. Cel mai comun patogen cauzator:
 • Staphylococcus aureus
 1. Alți patogeni cauzatori:
  1. Staphylococcus epidermidis
  2. Enterococcus
  3. Escherichia coli
  4. Pseudomonas aeruginosa
 2. Modalitate de transmitere:
 • Instrumente chirurgicale contaminate
 • Mâini contaminate ale personalului medical
 1. Criterii de diagnostic
 • Secreție purulentă, abcese, celulita infecțioasă la nivelul plăgii operate pe parcursul lunii post-operatorii

Pneumonie nosocomială

 1. Cei mai comuni patogeni cauzatori:
 • S. aureus
 • Ps. aeruginosa
 1. Alți patogeni cauzatori:

Bacterii:

 • Enterobacteriaceae (E.coli, specii de Klebsiella, specii de Enterobacter)
 • Haemophilus influenzae
 • Streptococcus pneumoniae
 • MRSA
 • ESBL
 • Acinetobacter baumannii

Virusuri:

 • Herpes simplex
 • Cytomegalovirus

 

 1. Modalitate de transmitere:
 • Aparatură respiratorie invazivă
 • Aspirația germenilor patogeni prezenți în orofaringe
 • Inhalarea de aerosoli contaminați

 

 1. Criterii de diagnostic

Febră, frisoane, respirație groaie, tuse productivă, temperatură >38֯ C, numărul de leucocite (<4000/mm³ sau >11000/mm³), radiografie pulmonară care arată infiltrate, colorație Gram cu germeni.

 

Infecții urinare

 1. Cei mai comuni patogeni cauzatori:
 • E. coli
 • VRE
 • Klebsiella pneumoniae
 1. Alți patogeni cauzatori:
 • Alte specii de Klebsiella
 • Proteus mirabilis
 • Ps. aeruginosa
 1. Modalitate de transmitere:
 • Catetere urinare
 1. Criterii de diagnostic
 • Cultură pozitivă (1 sau 2 specii) cu cel puțin 10⁵ UFC/mL cu sau fără simptome clinice

Septicemie

 1. Cei mai comuni patogeni cauzatori:
 • Stafilococul auriu
 • Stafilococi coagulazo-negativi
 1. Alți patogeni cauzatori:
 • Enterococcus spp.
 • Klebsiella pneumoniae
 • E. coli
 1. Modalitate de transmitere:
 • Difuzia germenilor de la un focar infecțios inițial, pe calea sângelui
 1. Criterii de diagnostic
 • Hemocultură pozitivă, febră, frisoane

Alte tipuri de infecții nosocomiale:

 • Infecții cutanate

Rănile deschise (ulcere, arsuri) facilitează colonizarea bacteriană care poate duce la o infecție sistemică.

 • Gastroenterita

Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai comună infecție nosocomială la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani.

 • Diareea cu Clostridium difficile.
 • Sinuzita, infecții ORL.
 • Endometrită și alte infecții ale aparatului genital după naștere.
 • Covid-19- dacă simptomele apar după 8-14 zile după admiterea în spital.

Bacterii producătoare de ESBL implicate în infecții nosocomiale

Principalele bacterii care produc ESBL sunt reprezentate de Escherichia coli și specii de Klebsiella, fiind rezistente la mai multe antibiotice precum peniciline și cefalosporine. E.coli este frecvent incriminată (>85%) în ITU nosocomiale. Folosirea cateterului urinar crește riscul de infecție a tractului urinar, pentru că această manevră cauzează un dezechilibru al peliculei de mucină care are rolul de a inhiba aderența bacteriilor, deci de a împiedica colonizarea și infecția la acest nivel. E.coli este abundentă în conținutul intestinului gros, fiind un organism comensal al intestinului. De asemenea, tulpinile comensale de E.coli supraviețuiesc și cresc în mediul extern, fiind rezistente la diverși factori fizici și chimici. Solul, apa și alimentele constituie habitate alternative extraintestinale.

 Un pacient care poartă cateter urinar, poate prezenta bacterii în urină și să fie asimptomatic, ceea ce denotă prezența unui biofilm de E.coli pe cateterul urinar, fără să fi cauzat o infecție a căilor urinare. Această situație, denumită bacteriurie asimptomatică, nu necesită tratament, ci doar înlocuirea cateterului urinar cu altul.

Klebsiella pneumoniae și oxytoca sunt responsabile de >10% din infecțiile nosocomiale, Klebsiella pneumoniae infectând în special tractul urinar. Ca si E.coli, Klebsiella pneumoniae este comensală intestinului la om, și poate determina infecții oportuniste. Tulpinile de Klebsiella sunt foarte răspândite în mediul extern (apă, sol etc.).Tulpinile de spital sunt frecvent multirezistente.

Principalele metode de diagnostic de laborator al infecției de tract urinar sunt:

-sumarul de urină unde proteinuria și nitriții pozitivi reflectă ITU;

-sedimentul urinar unde se apreciază numărul de leucocite, de hematii și flora microbiană;

-urocultură urmată de efectuarea antibiogramei, dacă vor fi ≥10⁵ UFC/mL.

Stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA)

Aderența S. aureus la dispozitive medicale implantate reprezintă o modalitate de inițiere a infecției stafilococice. Stafilococul poate rezista la uscăciune chiar și săptămâni. Este implicat frecvent în infecții nosocomiale, în special tulpinile MRSA, acestea manifestând rezistență la toate antibioticele β-lactamice. Personalul medical și pacienții sunt purtători de stafilococi, la nivelul cavităților nazale și tegumentului, contactul direct facilitând transmiterea bacteriei în spitale.

Enterococul vancomicino-rezistent (VRE)

VRE este un tip de bacterie care a dezvoltat rezistență la multe antibiotice, în special la vancomicină. Enterococul vancomicino-rezistent este frecvent implicat, după E.coli, în ITU. Enterococii, în general, habitează mucoasa intestinală, genito-urinară, mai rar faringele, și pot fi condiționați patogen. Modalitatea de transmitere se realizează prin contact direct (pacient-pacient, personal medical-pacient) sau obiecte contaminate. Abuzul de vancomicină în tratamentul infecțiilor cu anumite bacterii (coci Gram pozitivi) a condus la emergența VRE în mediul spitalicesc.

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa este frecvent întâlnit în mediul spitalicesc în soluțiile apoase ale antisepticelor sau medicamentelor, produse biologice, resturi alimentare, băi pentru hidroterapie, săpunuri și echipamente de reanimare respiratorie, ceea ce favorizează debutul unei infecții nosocomiale. Poate supraviețui mai multe luni în apă la temperatura mediului ambiant și se particularizează prin rezistența atât naturală cât și dobândită la antibiotice. Infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa MDR sunt asociate cu o incidență ridicată de morbiditate și mortalitate.

Tratamentul infecțiilor nosocomiale

Tratamentul depinde de etiologia infecției, de susceptibilitatea germenilor patogeni la substanțele antimicrobiene și de tipul de infecție.  Medicul poate prescrie antibiotice sau poate recomanda îndepărtarea cateterelui ori înlocuirea acestuia cu altul. În cazul septicemiei, trebuie inițiat de urgență tratamentul cu antibiotice. Plăgile operatorii se tratează atât prin antibioterapie, cât și chirurgical.

Prevenția infecțiilor nosocomiale

Prevenția răspândirii infecțiilor intraspitalicești poate fi realizată prin mai multe modalități, care sunt esențiale atât pentru protecția personalului sanitar cât și pentru pacienți. Următoarele măsuri trebuie aplicate pentru prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale:

 • igienizarea cu strictețe a mâinilor;
 • utilizarea echipamentului individual de protecție (halat, mănuși, mască);
 • expunerea pacientului la manevre invazive când sunt strict necesare și schimbarea cateterelor la intervale optime de timp;
 • respectarea tehnicilor aseptice în timpul folosirii unui dispozitiv medical invaziv;
 • evitarea utilizării în comun a obiectelor personale;
 • pacientul nu atinge zonele cu pansament și nu se deplasează în alte saloane;
 • persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie nu vizitează un pacient care a fost operat recent;
 • în salon nu se ating pansamentele sau echipamentele medicale din jurul pacientului și nu se stă pe patul acestuia;
 • utilizarea rațională a antibioticelor;
 • utilizarea dezinfectanților de calitate;
 • raportarea reală a infecțiilor nosocomiale;
 • stabilirea unor proceduri, protocoale referitor la utilizarea justificată a antibioticelor și controlul infecțiilor nosocomiale;
 • îmbunătățirea activității laboratoarelor pentru depistarea rapidă a infecțiilor și colonizărilor.

Concluzii

În concluzie, infecția nosocomială reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, mai ales datorită creșterii incidenței de bacterii multi-drog rezistente. Orice pacient poate contracta o infecție nosocomială pe durata spitalizării, find expus la diverși patogeni din diverse surse. Anumiți factori cresc susceptibilitatea de a contracta o infecție intraspitalicească. Prevenția infecțiilor asociate asistenței medicale este un process complex care depinde mult de factorul uman, deoarece diverse măsuri trebuie respectate de pacienți, vizitatorii acestora și personalul medical.

 

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!