Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, august 10, 2022

Boala Whipple- semne, simptome și tratament

Benghi
Benghi

01 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 490

Distribuie Articolul

   Boala Whipple reprezintă o afecțiune rară, de natură bacteriană, care acționează asupra diferitelor organe sau sisteme de organe, interferând procesul de metabolizare a lipidelor. De obicei, aceasta apare în tractul gastrointestinal, dar poate afecta orice parte a organismului, precum inima, plămânii, creierul, articulațiile și ochii. La nivelul sistemului digestiv, boala Whipple interferă modul de absorbție al nutrienților, patologie numită malabsorbție.

Etiologia bolii Whipple

   Boala Whipple este cauzată de un agent bacterian, denumit Tropheryma whipplei. Încă nu este cunoscut modul în care oamenii sunt infectați cu acest microorganism sau dacă este posibilă transmiterea interumană. Se pare că aceste bacterii sunt aflate în sol sau apă, cele mai multe cazuri de infectări fiind raportate la persoanele care lucrează pământul (agricultorii), venind în contact cu bacteriile din sol, sau la constructori. De asemenea, se pare că Tropheryma ar face parte din flora normală a organismului. Pacienții purtători de antigenul HLA-B27 au o predispoziție genetică către dezvoltarea bolii, rezultând, în consecință, un răspuns anormal al gazdei împotriva unui organism cu care vine în contact. În plus, majoritatea, dacă nu chiar toți bolnavii, au un sistem imunitar slab, care îi împiedică să lupte cu infecțiile.

   Dacă doriți să aflați mai multe despre afecțiunile tractului digestiv, accesați secțiunea dedicată acestora de pe pagina noastră, dând click aici

Fiziopatologia bolii Whipple

   Mecanismul de apariție al bolii Whipple nu este clar, însă există suficiente dovezi care arată rolul sistemului imun. Indivizii care intră în contact cu bacteria dezvoltă o formă asimptomatică sau limitată, cu activarea imunității celulare și umorale. Pacienții cu boala clinic manifestă au o supresie a sistemului imun, funcția macrofagelor fiind alterată. Antigenele bacilului sunt asemănătoare cu ale Streptococului de grup B și G și cu ale Shigellei. Macrofagele pot fi vziualizate în colorația PAS. Din păcate, nu sunt patognomonice pentru boala Whipple. Malabsorbția este asociată cu anormalitatea vililor. Dacă boala devine sistemică, bacilul poate deveni vizibil la nivelul mai multor țesuturi și organe.

Semnele și simptomele bolii Whipple

   Clasic, boala Whipple afectează tractul gastrointestinal. Cele mai des întâlnite sunt diareea, scăderea în greutate, artralgiile, febra și durerile abdominale. Diareea de obicei are caracterul steatoreei, însă poate fi și apoasă. Aproximativ 80% dintre pacienți au hemoragii digestive oculte.

Edemele periferice semnifică pierderea de proteine din cauza enteropatiei și a nutriției sărace. Pericardita și endocardita sunt comune, dar rar produc simptome semnificative. Artralgiile sunt migratorii, nedistructive și implică articulațiie mari. Ele preced manifestările digestive. Sacroileita este comună, însă spondilita anchilozantă este rară. Murmurul sistolic este decelat apical într-un sfert din cazuri, iar 10% ajung la insuficiență cardiacă congestivă.

   Din punct de vedere neurologic, s-a constat în urma autopsiilor faptul că 90% dintre subiecți au avut afectare, însă doar un procent cuprins între 10% și 40% au avut simptome vizibile. Acestea includ confuzie, somnolență, mișcări anormale ale organismului, sindroame extrapiramidale. Jumătate din pacienți au limfadenopatii, glosită, purpură, distensie abdominală, gingivită.

Tratamentul bolii Whipple

   Principalul tratament al bolii este antibioterapia. Sunt recomandate cefalosporinele de primă intenție două grame pe zi, iar penicilina G 2.000.000 U odată la 4 ore. Durata primei faze este de două săptămâni, urmată de doza de întreținere cu trimetoprim 160 mg-sulfametoxazol 800 mg de două ori pe zi, timp de un an. Meropenem este folosit ca substituent al penicilinei G, în caz de alergie la aceasta.

   Homeostazia corpului trebuie evaluată și corectată cu fluide. Diagnositcul diferențial constă în HIV, tuberculoză, hipertiroidism.

   Complicațiile patologiei apar în cazul în care aceasta nu este depistată la timp. Apar din cauza malabsorbției intestinului subțire. Au fost observate câteva cazuri de sepsis diseminat și de lezarea ireversibilă a creierului. Dacă doriți să aflați mai multe despre tratamentul bolii Whipple, accesați următorul site, dând click aici

   Această patologie trebuie să tragă un semnal de alarmă, însă este una rară, iar medicul nu o ia în considerare în primă instanță. Testele microbiologice, precum colorația PAS, PCR sau imunohistochimia rezultate în urma biopsierii intestinului subțire sunt de folos, fixând diagnosticul de certitudine al bolii Whipple.

 

 

sursă foto: https://www.youtube.com/watch?v=_JTT1gZGnZM&ab_channel=JJMedicine

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!