Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Adenomul hepatic și consumul de anticoncepționale

Benghi
Benghi

28 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 418

Distribuie Articolul

   Adenomul hepatic este o tumoră benignă frecvent întâlnită la femeia tânără cu vârsta între 30 și 50 ani. Majoritatea femeilor prezintă în antecedente expunerea la hormonii estrogeni, de obicei tratamentul de lungă durată cu contraceptive orale și, ocazional, terapie de substituție estrogenică. Aceste tumori sunt solitare, neîncapsulate, trăsătură rar întâlnită la tumorile benigne.

Etiologia adenomului hepatic

   În funcție de profilul genetic, adenoamele hepatice se împart în 4 mari grupuri:

   -mutații inactivate ce afectează factorul HNF-1 alfa (35%-40% din cazuri). Această categorie include mutațiile bialelice ale genei TCF-1, care codifică factorul familial hepatic nuclear HNF-1 alfa. Acesta este asociat cu diferențierea și dezvoltarea parenchimului hepatic, și, de asemenea, cu metabolismul glucidic și al lipidelor. Acest tip este mai frecvent întâlnit la femeile care sunt diagnosticate cu diabet la o vârstă tânără. 90% dintre mutații sunt somatice, dar persoanele cu mutația genei MODY3 suferă de adenomatoză.

   -mutații activate ce afectează beta-catenina (15-20% din cazuri). Acestea sunt cel mai des asociate cu hormonii masculini, glicogeneză și cu polipoză familială adenomatoasă. Anomalități ușoare parenchmatoase sau arhitecuturale conduc la un pattern acinar. Sunt rar întâlnite la pacienții cu steatoză hepatică sau cu procese inflamatorii. Această categorie are însă o mai mare tendință de malignizare și are o afinitate mai mare pentru glutamin sintetaza decât pentru beta-catenină în examinarea imuohstochimică.

   -adenoame hepatice inflamatorii (40-50% din cazuri). Această categorie este observată la pacientele cu indicele de masă mare, la consumatoarele de alcool, sau la cele cu sindrom inflamator sistemic. Este asociată, de asemenea, cu activarea căii inflamatorii a IL-6, ce cuprinde vase distrofice (pereți arteriali îngroșați cu dilatare sinusoidală) și telengiectazie. Leziunile descrise au mai fost numite ,,telengiectazia hiperplazică focală nodulară'', aceste tumori fiind observate cu ajutorul amiloidului seric și a proteinei C reactive.

   -tipul neclasificat (idiopatic)- adenoamele nu se colorează cu ajutorul amiloidului, nici cu proteina C reactivă, nici cu beta-catenină sau cu glutamin sintetaza.

Semne și simptome în adenomul hepatic

   În general, aproximativ jumătate din pacienții cu adenom hepatic se prezintă cu simptome. Aceștia acuză dureri difuze în hipocondrul drept și în epigastru. În ceea ce privește laboratorul, rezultatele pot include o creștere a fosfatazei alcaline sau gamei-glutamil-transferazei. În cazul în care se ajunge la degenerare malignă (transformarea în carcinom hepatocelular), se constată o creștere a alfa-fetoproteinei. De asemenea, se decelează o ușoară hepatomegalie. În puține cazuri, se ajunge la ruptura tumorii și, prin urmare, la hemoperitoneu, asociat cu hipotensiune și șoc. Aceasta reprezintă o urgență medicală. S-a constat faptul că femeile erau fie însărcinate, fie la menstruație în acea perioadă.

  Componenta imagistică implică examinarea CT, ce evidențiază o masă solidă hipodensă cu hemoragie asociată. Scintigrafia hepatică cu Tc evidențiază uneori un defect de captare, deoarece aceste tumori nu conțin celule Kupffer și nu captează acest radiotransor. IRM este o metodă imagistică excelentă în caracterizarea adenomului hepatic, iar aspectul heterogen al acestuia reprezintă elementul patognomonic în stabilirea diagnosticului. Biopsia cu ac poate ajuta diagnosticul, dar erorile în prelevare ridică probleme în stabilirea diagnosticului diferențial cu HNF sau cu carcinomul hepatocelular.

   Dacă doriți să aflați mai multe detalii utile despre diagnosticul diferențial și prognosticul adenomului hepatic, vă invităm să accesați următoarea pagină, dând click aici

Tratamentul în adenomul hepatic

   Deși intervenția chirurgicală a reprezentat tratamentul standard, datorită riscului de sângerare sau de transformare malignă, datele actuale subliniază faptul că adenoamele hepatice pot fi stratificate în adenoame cu risc înalt (care au indicație operatorie), respectiv adenoame cu risc scăzut, ce pot fi manageriate prin monitorizare periodică. Întreruperea contraceptivelor orale poate duce la o regresie dimensională la astfel de paciente și reprezintă prima măsură terapeutică atunci când leziunea rămâne complet asimptomatică sau a fost descoperită accidental. Alte categorii de paciente pot necesita doar urmărirea atentă sau uneori pot avea o evoluție care să necesite excizia chirurgicală.

   Intervenția chirurgicală are indicație clară pentru adenoamele cu risc înalt de a dezvolta complicații. Acest tip de leziune hepatică poate crește dimensional sau poate să sângereze în aproximativ 20-40% din cazuri. Complicațiile apar mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale pe termen lung, femeile gravide sau cu tumori mai mari de 5 cm. Acest lucru este valabil mai ales atunci când regresia tumorală nu este observată după oprirea contraceptivelor. Hemorogia asociată cu șoc descrisă mai sus necesită tratament de urgență, pe când în alte situații hemoragice, se poate tenta resucitarea volemică, embolizare și mai apoi intervenție chirurgicală programată. Pentru a evalua riscul de malignizare este necesară biopsia leziunii. Prezența activării beta-cateninei pe eșantionul histopatologic este considerată risc crescut pentru transformarea malignă, în această situație intervenția chirurgicală fiind recomandată. Femeile cu istoric de adenom hepatic trebuie să utilizeze alte metod de contracepție și să evite contraceptivele orale.

   Dacă doriți să aflați mai multe informații interesante despre carcinomul hepatocelular, vă invităm să accesați articolul despre acesta de pe pagina noastră, dând click aici

sursă foto: https://www.lecturio.com/concepts/benign-liver-tumors/

 

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!