Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Adamantinomul- epidemiologie, tablou clinic, tratament

Benghi
Benghi

13 May 2021

eye-glyph Vizualizări: 368

Distribuie Articolul

   Adamantinomul este o tumoră extrem de rară, slab diferențiată, ce apare la nivelul tibiei, predominant în diafiză și epifiză, afectând persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 40 ani. Acesta este agresiv, având șanse de metastazare de aproximativ 29%. Etiologia tumorii este necunsocută, cea mai des incriminată fiind totuși teoria embriologică, prin care celulele bazale epiteliale au fost deplasate prea devreme. Studiile imunohistochimice susțin ipoteza, deoarece neoplasmul este format din celule epiteliale și componente osteofibroase. 

Epidemiologia adamantinomului

   Șansa ca o tumoră osoasă malignă să fie adamantinom este de 0,4%. Raportul dintre bărbați și femei este de 5:4, populația bătrână și pediatrică fiind excepțional de rar afectată. Alte locuri predispuse la apariția cancerului, în afară de suprafața anterioară a tibiei, sunt fibula, ulna, femurul, humerusul și radiusul. Pentru mai multe detalii legate de afecțiunile osoase sau musculare, puteți accesa aici secțiunea dedicată lor de pe pagina noastră.

Tabloul clinic al adamantinomului

   Simptomul care domină tabloul clinic al adamantinomului este tumefacția din zona gambei, care crește lent, gradual și alertează astfel pacientul. Aceasta poate să fie sau nu însoțită de durere. Alte trăsături ce caracterizează adamantinomul sunt deformările osoase sau fracturile patologice, bolnavul putând de asemenea să prezinte leziuni neurologice în situația în care măduva spinării este implicată.

   Investigațiile paraclinice de bază sunt radiografia în două incidențe, computerul tomograf și RMN. În ceea ce privește radiologia, se descrie o leziune bine delimitată, corticală, osteolitică și multilobulată. Se mai pot observa intratumoral și zone de opacitate, porțiune septate, sau scleroză periferică. Radiotransparența care este înconjurată de densități în formă de inel produc aspectul caracteristic de ,,bule de săpun''. De obicei, tumora se limitează la corticală, dar îi poate depăși conturul în anumite cazuri și să invadeze canalul medular sau țesutul moale adiacent. Această situație este acompaniată de reacție periostală lamelară sau solidă.

   CT-ul are rol în determinarea extensiei în țesutul apropiat și în corticală, dacă aceasta există. Totuși, CT nu depistează invadarea intraosoasă a tumorii. Investigația facilitează găsirea unor eventuale metastaze pulmonare.

   Rezonanța magnetică nucleară este utilizată pentru realizarea stadializării, având așadar un scop crucial. Pattern-urile morfopatologice analizate prin intermediul acestei metode imagistice sunt nodulii mici și multipli în unul sau mai multe focare, sau un focar solitar lobulat. Adamantinomul evidențiază un hiposemnal în T1 și hipersemnal în T2, însă sunt nespecifice. Mai pot fi vizualizate și marginile libere ale tumorii cu ajutorul RMN-ului.

Tratamentul 

   Opțiunea terapeutică de elecție în cazul adamantinomului este excizia largă cu margini clare. După rezecția în bloc, reconstrucția membrului poate fi făcută cu allogrefe, osteogeneză, sau cu înlocuiri cu segmente metalice. Amputația nu îmbunătățește rata supraviețuirii, comparativ cu tratamentul conservator. Radioterapia și chimioterapia nu sunt eficiente în soluționarea adamantinomului.

Diagnosticul diferențial

   Câțiva autori au demonstrat o strânsă legătură între adenomul diferențiat și displazia osteofibroasă, lucru care poate cauza probleme de diagnostic diferențial, întrucât aceste două entități clinice au trăsături comune, histologice și radiologice. Alte patologii asemănătoare care pot fi confundate cu adamantinomul sunt condrosarcomul, angiosarcomul, tumorile cu celule gigant, sau chisturile osoase.

   Prognosticul adamantinomului este rezervat, deoarece este o tumoră agresivă. Dacă operația nu este corect efectuată, există o șansă de recurență. Factorii pentru apariția metastazelor sunt constituiți de: simptome cu durata mai mică de 5 ani, sexul masculin, vârsta mai mică de 20 ani, durerea la prezentare, tratamentul inițial de rezecție și lipsa diferențierii scuamoase. Calea metastazării este cea hematogenă sau limfatică, către alte locuri din organsim, precum plămâni sau ganglioni limfatici, mai puțin către oase sau viscerele abdominale. Dacă doriți să aflați mai multe despre această patologie interesantă, dați un click aici

   În concluzie, adamantinomul este o tumoră malignă deosebit de rară, dar cu efecte dezastruoase dacă ajunge să invadeze și alte organe. Din nefericire, este dificil ca medicul să stabilească un diagnostic de certitudine, ci mai degrabă reușește prin metoda excluderii, întrucât se pot crea ușor confuzii legate de diagnosticul diferențial.

  sursă foto: http://www.tumororthopaedie.org/adamantinom.html

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!